Baj, ha egy orvos bikinis képet posztol?

2020. augusztus 06.
#Medbikini néven indult új mozgalom a közösségi médiában. Orvosok kezdtek el magukról fürdőruhás képeket posztolni, hogy így tiltakozzanak egy szaklapban megjelent, meglehetősen szexista tanulmány ellen.

Nagy felháborodást okozott az egészségügyi dolgozók körében az a Journal of Vascular Surgery nevű orvosi szaklapban megjelent cikk, amiben a szerzők azt próbálták meghatározni, miként szabad és miként nem szabad egy orvosnak a közösségi médiában viselkednie. A cikk szerint szakmaiatlan, ha egy fiatal női sebész bikinis képet oszt meg magáról a saját közösségi oldalán, vagy olyat, amin alkoholt iszik.

Ezt olvastad már?

A tanulmány rövid időn belül hatalmas felháborodást keltett az orvosok körében. Elfogadhatatlannak találták, hogy a tanulmány kifejezetten a fiatal, női sebészeket veszi célba, és kritizálja őket amiatt, ahogy a szabadidejükben öltözködnek. Válaszul a publikációra kezdtek el szerte a világon a női orvosok fürdőruhás képeket posztolni magukról. De több férfi orvos is tiltakozni kezdett a lap cikkében jelenlévő szexizmus ellen, jelezve, hogy a tanulmány készítőinek azzal semmi gondjuk nem volt, ha egy férfi posztol magáról fürdőruhás fényképet.

„Folyamatosan a fehér köpenyemet kell hordanom, hogy kiérdemeljem a professzionális jelzőt? Valaki lehet egyszerre szórakoztató, szexi, okos és kötelességtudó. Viselhetek fürdőruhát a tengerparton a szabadidőmben, és lehetek hozzáértő és jószívű a munkában.”

„Szakmaiatlan ilyen képet posztolni? Vagy ezek az előírások rám nem vonatkoznak?”

„Sebészek is hordhatnak bikinit.”

„Bár az én aputestemre senki nem kíváncsi, teljes mértékben támogatom a női kollégáimat. Az egyetemi és kórházi női mentoraimnak köszönhetem, hogy jó sebész vált belőlem.”

A tanulmányt végül a nagy felháborodás hatására visszavonták, az egyik szerző a Twitteren kért bocsánatot, a folyóirat szerkesztői pedig közleményben magyarázták el, hogy hiba csúszott a protokolljukba, amelynek során be szokták válogatni a tanulmányokat.

Olvass tovább!

Fotó: Twitter