Egy mobilapplikációval kontrollálják a szaúdi nők életét

2020. február 28.
A 21. század technológiai újításainak hála életünk sosem volt még egyszerűbb. Mobilunk egy gombnyomásával rendelhetünk magunknak ebédet, lefoglalhatjuk a nyaralásunkat – vagy ha éppen szaúdi férfiak vagyunk, akkor a gyámság alatt tartott nőrokonainkat is megfigyelhetjük.

A szaúdi kormány még 2015-ben indította el az Absher nevű, saját fejlesztésű mobilalkalmazását. Az applikáció számos hasznos funkciót kínál: a polgárok parkolási díjat fizethetnek vele, megújíthatják a jogosítványukat, de segítségével még a feleségüket is lenyomozhatják. Egészen elképesztő, de az applikáció lehetővé teszi a férfiak számára, hogy nyomon kövessék, és egyben korlátozzák is női családtagjaik mozgását.

absher-applikacio-szaudi-nok

Csak egy gombnyomás

A szaúd-arábiai nők évtizedek óta a férfiak gyámsága alatt élnek. Gyám lehet egy adott nő férje, az apja, a fiútestvére vagy más férfi rokona, özvegy esetében néha az illető saját fia. A gyámok gyakorlatilag a nők egész élete felett kontrollt gyakorolhatnak. Engedélyük nélkül a nők nem lakhatnak egyedül, nem házasodhatnak, nem utazhatnak külföldre, nem nyithatnak bankszámlát, de nem vállalhatnak munkát sem.

Az Absher alkalmazásnak köszönhetően a nők rendszerszintű elnyomása egy újabb szintre emelkedett: a férfiakat az applikáció sms-ben értesíti, ha a gyámjuk át akarja lépni az ország határát, ők pedig egy gombnyomással dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e azt, vagy sem. Az applikáció fejlesztői persze a férfiak kényelmére is gondoltak. Ha nem akarnak ad hoc sms-eket kapni, előre is beállíthatják, hogy gyámjuk hányszor utazhat egyedül, és melyek azok a helyek, ahova engedély nélkül is elmehetnek. Hát nem praktikus?

Gyorsabb és kifinomultabb

Persze ezek a szabályozások egyáltalán nem újkeletűek, eddig is érvényben voltak, az applikáció mindössze megkönnyíti a férfiak dolgát. Ahelyett, hogy papíralapú engedélyekkel bolyonganának a bürokráció útvesztőiben, az Abshet egy sokkal kifinomultabb és gyorsabb nyomkövetési rendszert kínál nekik.

szaudi-nők

Az app ráadásul mind a Google, mint az Apple alkalmazás-áruházában elérhető, annak ellenére is, hogy mindkét cég szabályzata tiltja az olyan applikációkat, amelyek fenyegetést, zaklatást vagy bántalmazást tartalmaznak vagy segítenek elő. Erre a problémára már olyan nemzetközi jogvédő szervezetek is felhívták a figyelmet, mint az Amnesty International és a Human Rights Watch.  Eddig úgy néz ki, mindhiába. A két techóriás a mai napig nem távolította el az áruházából az alkalmazást.

Rengeteg nő próbál elmenekülni az országból

Évente nagyjából ezer nő próbálkozik meg a szökéssel, gyakran az életét kockáztatva. Ha elkapják őket, a büntetésük megkövezés vagy halál is lehet. Nemrég két szaúdi nőnek sikerült átszöknie a török határon, akik a BFM TV nevű francia tévécsatornának mesélték el menekülésük történetét.

Az alkalmazás totális kontrollt ad a férfiak kezébe. A technológia segítségével kontrollálnak bennünket. Ha szimplán csak megpróbáltunk volna átjutni a török határon, mindkettőnk apja rögtön értesítést kapott volna róla.

A szökést tehát az Absher jócskán megnehezíti. Ahhoz, hogy észrevétlenül át tudjanak jutni az országhatáron, a nőknek különféle cselekhez kell folyamodniuk. A leggyakoribb, hogy valamilyen módon megszerzik a gyámjuk mobilját, és vagy megadják maguknak az alkalmazáson keresztül a kilépési engedélyt egy adott országba, vagy módosítják az alkalmazáshoz csatolt telefonszámot. Ha ez utóbbi megoldást választják, akkor a határ átlépése közben nem fog megérkezni az a bizonyos értesítő sms a gyámjuk készülékére.

Ezt már olvastad?

Forrás: marieclaire.fr

Fotó: Getty Images