Ez is eljött: Kamala Harris férje az USA első second gentlemanje

2020. november 10.
Kamala Harris egy igazi úttörő személyiség, akinek nevét örökre az emlékezetünkbe véshetjük – a férjével együtt. Harris nem csak az első női, színes bőrű alelnök lesz, hanem az ő férje viselheti Egyesült Államok első second gentlemanje címet.

A zsidó származású, brooklyni születésű Douglas Emhoff feleségével együtt maga is úttörőnek számít: ők ketten alkotják a jelképét az USA változó politikai és nemi normáinak. Megmutatják, hogy egyáltalán nem szégyen, ha a férj helyett a feleség tölt be vezető szerepet, ráadásul a politikai szférában. „Olyan büszke vagyok rád!” – posztolta közösségi oldalaira Emhoff szombaton, amelyhez egy képet is mellékelt, amin Kamalával ölelkeznek. A second gentlemen pedig ezzel a gesztussal biztosította arról az alelnököt és az amerikai állampolgárokat, hogy tűzön-vízen át, a nyilvánosság előtt is támogatja párját.

Douglas Emhoff sikeres ügyvéd, aki a háttérben csendesen támogatta feleségét, amikor a demokraták alelnöki posztjáért indult. Már gyermekkorában tudta, hogy később ezt a hivatást szeretné választani. Bár a törvények boldoggá teszik és lefoglalják, jelenleg szabadságon van, hogy teljes erőbedobással tudja támogatni feleségét. Amikor el tud szabadulni jogi és politikai teendőitől, akkor golffal, főzéssel vagy a kedvenc, fantasy football nevű játékával múlatja az idejét.

Kamala férje igyekszik távol maradni a reflektorfénytől, de gyakran feltűnt a kulisszák mögött, vagy a tömeg szélén állva, Kamala feliratú pólót viselve, amikor az alelnök-jelölt beszédet mondott.

Emhoff nyilvános szereplései a közösségimédia-felületekre koncentrálódnak, ahol aktív szerepet vállal feleségének népszerűsítésében.

A first gentleman tavaly akkor hívta fel magára a világ figyelmét, amikor egy tüntető annyira közel került a Harrishez, hogy megragadta annak mikrofonját. Douglas a színpadra rohanva Kamala védelmére kelt. Emhoff akkor is kiállt felesége mellett, amikor Trump fia, Donald Trump Jr. tweetelte az akkor pletykaként keringő rasszista hazugságot, hogy Harris nem amerikai, mert szülei Indiából és Jamaicából vándoroltak be.

Kamala és Douglas akkor találkoztak, amikor Harris még kaliforniai főügyészként szolgált. Emhoff akkoriban vált el előző feleségétől, akivel két közös gyermeket nevelnek. Kamala legjobb barátja felismerte a bennük rejlő lehetőséget és vakrandit szervezett. Douglas 2014-ben, rövid udvarlás után kérte meg az alelnök kezét, aki igent mondott, majd még ugyanebben az évben össze is házasodtak a Santa Barbara-i bíróság épületében.

Kamala, akinek szülei szintén elváltak, nagyon aggódott a Douglas gyermekeivel való találkozás miatt, de végül sikerült szoros kapcsolatot kialakítania velük. Erre a legjobb bizonyíték az, hogy Cole és Ella Emhoff Momalának becézik őt. „Számomra a család jelenti a legtöbbet. A karrierem során sokféle címem volt már, és minden bizonnyal az alelnök a legmagasabb rangú, de a Momala jelenti számomra a legtöbbet” – mondta el Kamala az első beszédében, miután Joe Biden őt választotta jobbkezének.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!