Sarah McBride, az USA első transgender szenátora

2020. november 07.
Az Emberi Jogok Kampányának korábbi szóvivője elsöprő győzelmet aratott republikánus vetélytársával, Steve Washingtonnal szemben Delaware első kerületében. Sarah McBride a szavazatok 73%-át tudhatja magáénak, így a harmincéves demokrata aktivista lett az első nyíltan transznemű szenátor az USA-ban.

McBride 2012-ben azzal szerzett hírnevet, hogy visszalépett az American University hallgatói testületének elnöki pozíciójából, majd transzgender nőként jelent meg az iskolaújságban. Igazi énjének nyilvános felvállalásához a 2015-ben elhunyt Beau Biden is gratulált, és biztosította Sarah-t arról, hogy büszke rá. Az újonnan megválasztott szenátor szorosan kötődik a demokrata elnökjelölt családjához, hiszen korábbi kampányaik során Sarah is őket segítette munkájával.

A szenátor 2013-ban támogatta annak a delaware-i törvénynek az elfogadását, ami megtiltja a transzneműek megkülönböztetését, később pedig az egészségügyi ellátáshoz és a fizetett szabadsághoz való hozzáférés megkönnyítéséért, illetve a minimálbérek megemeléséért és a büntető igazságszolgáltatási rendszer megreformálásáért küzdött. Ő az első transznemű, aki 2016-ban beszédet mondott egy pártkonferencián a Demokratikus Nemzeti Konventben, és egyben ő volt a Fehér Ház első transznemű alkalmazottja is az Obama-kormány alatt.

Kedd esti beszédében McBride elmondta, hogy hihetetlenül hálás a körzete lakóinak, és továbbra is az ő szolgálatukra fog összpontosítani. Hozzátette, hogy reméli, a keddi eredmények támogatást jelentenek azoknak a fiataloknak, akik küzdenek a világba való beilleszkedéssel. „A demokráciánk nekik is elég nagy, és az ő hangjuk is számít” – mondta.

Alphonso David, az Emberi Jogi Kampány elnöke szerint McBride a perifériára szorultak képviselője és szószólója, aki történelmet ír önmaga és az egész közösség számára is. „Ez a győzelem azt mutatja, hogy bárki megvalósíthatja az álmait, függetlenül a nemi irányultságától és szexuális identitásától” – mondta. Nem csak korábbi felettese, de legyőzött ellenfele, Steve Washington is elismerően nyilatkozott róla CNN-nek: „Minden jót kívánok McBride-nak, és remélem, hogy nagyszerű munkát fog végezni a hivatalában. Egy országként kell összefognunk.”

Sarah McBride győzelmét egész Amerika-szerte örömmel fogadták. „Sarah elsöprő győzelme erőteljes bizonyíték a transznemű vezetők politikában való növekvő befolyására, és számtalan transzgender embernek ad reményt arra, hogy egy szebb jövő felé nézünk” – nyilatkozta Annise Parker, Houston volt polgármestere és az LMBTQ Győzelmi Alap jelenlegi elnöke. Az LMBTQ-közösség tagjait közhivatalokba kiválasztó politikai akcióbizottság vezetője szerint McBride arra fogja ösztönözni a transzneműeket, hogy merjenek állami pozíciók betöltésére pályázni.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!