Sakk és szexizmus: A vezércsel csak az első lépés

2020. november 26.
A világ legjobb sakkozója szerint A vezércsel sokat segített a sakknak, ám még mindig jellemző hozzáállás a sportág világában, hogy lekicsinylik a nőket.

Hetek óta a legnépszerűbb sorozat a Netflixen A vezércsel (The Queen’s Gambit), amely Beth Harmonról, egy problémás sakkcsodagyerekről szól, aki az 1960-as években tűnik fel a férfiak uralta sakkvilágban. A világ jelenlegi legjobb sakkjátékosa, Magnus Carlsen az Insidernek úgy nyilatkozott, hogy „nagyon jó, hogy miután Beth elkezdett eredményeket elérni, és nyilvánvalóvá vált tehetsége, többé már nem voltak olyan hangok, hogy »nem hiszem, hogy képes bármire, hiszen csak egy lány.« Nagyon, nagyon örömteli, hogy kizárólag a képességei alapján ítélték meg.”

vezercse-queens-gambit-sakk-szexizmus-eselyegyenloseg

A sakk világa még mindig nem kegyes a nőkhöz

A 29 éves sakknagymester az interjúban kijelentette, hogy a magasabb szinteken még mindig nagy probléma a sakkban a nemi esélyegyenlőség. Nagyon kevés női topjátékos van, és még mindig gyakori az a sztereotípia, hogy a nők mentálisan nem elég jók és okosak ahhoz, hogy egyenrangú partnerei lehessenek a férfiaknak. 
Ezt az előítéletet számos női játékos pályája cáfolja, és Magnus Carlsen is egyetértett a nőkkel: „Nem hiszek abban, hogy a nőknek kevesebb természetes adottsága lenne ahhoz, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el a sakkban, mint a férfiaknak.”

Ez egy olyan probléma, ami hosszú ideje megvan a sakk világában, és nagyon kemény munka helyrehozni.

„A sakk közösségek nem túl kegyesek általánosságban a nőkkel és lányokkal még ma sem. Kétségtelenül szükség van a kultúra megváltoztatására” – figyelmeztetett Carlsen, aki szerint szükség lenne a sakktornák lebonyolításának megváltoztatására is, hogy a nemi egyenlőséget jobban elősegíthessék. Jelenleg a legtöbb verseny egyrészt nyílt, ahol bármilyen nemű versenyző indulat, illetve csak női. Carlsen szerint ezen azért lenne fontos változtatni, mert ez még mindig azt sugallja, hogy a férfiak genetikailag jobbak a sakkban, mint a nők. „Nem hiszem, hogy ez így jó. Csak nyílt versenyeknek kellene lenniük, vagy csak női és csak férfi tornáknak” – javasolta a sakknagymester.

A magasabb szinteken sokkal szembetűnőbb a női játékosok hiánya. Carlsen szerint a fiatalabb generációkban, gyerekek között még sokkal több lány van. „Nincs különbség lányok és fiúk között. Az eltolódás valamikor később történik” – mondta.

Olvastad már?

A sakk új játékosokat szeretne

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy A vezércsel érkezett jókor, és sikeresen lovagolta meg a koronavírus-járvány miatti karantén alatt megnövekedett érdeklődést a játék iránt (még Beth Harmon, a sorozat főszereplőjének mesterséges intelligenciás változatát is bemutatták a Chess.com-on, hogy a játékosok kipróbálhassák magukat a kitalált karakterrel szemben), vagy a sorozat miatt kezdték sokkal többen keresni a lehetőségét annak, hogyan sakkozhassanak. Valószínűleg mindkettő szerepet játszik abban, hogy az utóbbi években nem tapasztalt érdeklődés jelentkezett a sakkal foglalkozó könyvek, online játékok iránt.

Carlsen szerint a villámsakk lehet a kulcs az új játékosok, érdeklődők és szponzorok játékhoz vonzásának, hiszen ez látványos, gyors játék. Ugyanakkor a világelső szerint ez az a játékmód, ami valóban megmutatja, világszínvonalú játékos-e valaki vagy sem. A klasszikus játékmódban, ahol az ellenfeleknek több mint egy órája van arra, hogy kigondolják lépéseiket, nem illeszkedik a modern világba a nagymester véleménye szerint. A másik formátum, ami reményt adhat a sakkvilágnak, a Banter Blitz: ez szintén gyors meccsek sorozata, amelyek közben a sakkozók beszélhetnek egymáshoz, hogy ezzel zökkentsék ki ellenfelüket a koncentrációból, és kikényszerítsék a hibákat.

Hogyan kezdhetünk hozzá?

Ha A vezércsel megnézése után bennünk is ott motoszkál, hogy nekiállnánk sakkozni, a legcélravezetőbb, ha veszünk egy online sakkórát. A Skillshare vagy a MasterClass segíthet, hogy megtanuljuk az első lépéseket a sakktáblán. Ha már tisztában vagyunk a bábukkal és az alapszabályokkal, beszerezhetünk egy sakktáblát, ami természetesen nem kell, hogy hagyományos legyen: Harry Potter varázslósakkjának figuráitól a Gyűrűk urán át a művészi darabokig szinte bármilyet találhatunk, ami az ízlésünknek megfelel. Hiszen ahogy Beth Harmon is mondta: „A sakk nem mindig verseny. A sakk lehet csak gyönyörű.”

Olvass tovább!

Forrás: Insider, Mental Floss
Fotó: Instagram/The Queen’s Gambit