Egy szuszra – 45,5 méter mélyen egy levegővel a víz alatt

2020. november 29.
A Varsótól alig 40 kilométerre fekvő Mszczonów aquaparkjában a napokban nyílt meg a világ legmélyebb úszómedencéje. A lengyelországi Deepspot a maga 45,5 méteres mélységével és nyolcezer köbméter víz befogadására alkalmas medencéjével az észak-olasz Y-40-t (42,15 m) utasította maga mögé. Nemes Fruzsina, a magyar nOxygen Apnea Club versenyzője egyike volt azoknak, akik elsőként próbálhatták ki ezt a különleges építményt.

Hogy sikerült mindjárt a nyitáskor jelen lenned a Deepspotban. Mik voltak a tapasztalataid?

Már régóta ki akartam próbálni a most épült medence olasz megfelelőjét (Y40), és mikor megtudtam, hogy megnyit a Deepspot, éppen Varsóban voltam, ezért meghosszabbítottam az utazásomat. Kicsit meg is lepődtek az aquaparkban, hogy ki ez a fanatikus, aki a nyitás óráiban már ott ácsorog, hogy merülni szeretne. Megérte, mert senki más nem volt rajtam kívül, vadi új felszerelést próbálhattam ki, és az instruktorom bemutatott mindenkinek, akik a legképzettebb lengyel merülők. Elképesztően modern a hely, kedvesek az emberek, meleg a medence, és még egy hajó is el van süllyesztve az élmények fokozásaként, szóval van min hüledezni. Aki pedig nem szeret merülni, az 5 méterrel a felszín alatt, egy medencét átszelő folyosóból nézheti, mi történik éppen a víz alatt.

merules-Deepspot

Hogy zajlik egy ilyen merülés?

A weboldalon kell regisztrálni, lefoglalni egy idősávot (2 órás egy session), és fel kell tüntetni, hogy hányan merülnének, mivel egyedül soha nem szabad. Ha valakinek nincs merülőtársa, a Deepspot jelöl ki egy instruktort. Én egyedül mentem, így az egyik instruktort – aki a trénerem is egyben (ő készít fel a versenyekre) – kértem meg, hogy merüljön velem. Mivel már régóta gyakorlom ezt a sportot, nem volt sok megbeszélnivalónk az elején, de a kezdőknél általában van egy fél órás megbeszélés merülés előtt a szabályokról. Mindig fokozatosan zajlik a merülés, először 5, 10, 15, 20 méter, és ha ezek sikeresek, akkor lehet mélyebbre menni.

45,5 méter. Csak hogy jobban átérezzék az olvasók, ez egy 15 emeletes ház magassága. Sikerült elérned a legmélyebb pontot?

Sajnos most csak 35 méterig mentem. Érdemes talán másoknak is tudni, hogy egy 2 órás etap alatt ez nem is feltétlenül kivitelezhető. Mindig kell pár nap gyakorlás, mielőtt az ember hozzászoktatja a testét a mélységhez, ezért jó több napra odautazni, ha megtehetjük. Én legutóbb augusztusban merültem ilyen mélyre, ezért nem is számítottam rá, hogy sikerülne a touchdown. Viszont nagyon jó élmény, teljesen más, mint tengerben merülni, már 10 métertől jön a freefall, amikor az ember konkrétan csak zuhan, nem is kell úszni, viszont felfelé embertpróbáló: végig teperni kell, alig van felhajtóerő. Nagyon különös élmény.

Ezt olvastad már?

Milyen maximális mélységig merültél már idáig?

Az eddigi legmélyebb merülésem 35 méter volt tengerben és most már medencében is.

Mióta vonz a mélység? Mikor kezdtél el búvárkodni?

4 éve kezdtem el a szabadtüdős merülést, miután egyszer kipróbáltam a palackosat. (Jelenleg én tartom a nemzeti csúcsot uszony nélkül és monofin medencés versenyszámban). Utána elvégeztem egy kurzust, és elkezdtem a medencés apnea edzést. Azóta minden évben többször megyek merülni a tengerre. Elég földönkívüli érzés az egész, a nyomás, a hideg, a sötétség. Teljes önbizalmat igényel egy ilyen mély merülés, mert az ember csak magára számíthat, fel is kell tudni jönni a mélyből.

Magyarországon hol tudsz a mélybe merülni? Milyen mélyek az itthoni medencék?

Magyarországon kicsit limitált a mély merülési lehetőség, én a csapatommal nyáron a pusztavámi tóban merültem, amelynek nagyjából 25 méter a legmélyebb pontja. Nagyon jó élmény volt, viszont vaksötét van 15 méter után, és ehhez 11 fokos víz vár odalent, ezért ez kicsit félelmetesebb, mint a tengerben. Magyarországon csak 5 méteres medencénk van, de egyenlítést és gyakorlatokat itt is szuperül lehet végezni.

merules-Deepspot

Mit ajánlasz, hol kezdje el, aki kedvet kapna ehhez a sporthoz?

Aki szeretné kipróbálni az apneát, megteheti nálunk az nOxgen Apnea Clubnál, vannak instruktoraink és heti edzéseink, szervezünk versenyeket és merüléseket bel- és külföldön is. Reméljük, hamarosan megoldódik a járványhelyzet, és akkor elkezdhetjük szervezni a folyamatos merüléseket a Deepspotban is.

Olvass tovább!

Szöveg: Nemes Péter

Fotó: Bacskó László