Ezek a legjobb mozgásformák a vércukorszint csökkentésére

2020. szeptember 20.
A testmozgás és a fizikai aktivitás rendkívül fontos az általános egészségünk érdekében. Ha diabétesztől szenvedünk, vagy olyan kockázati csoportba tartozunk, amelynél nagy esély van a betegség kialakulására, még fontosabb, hogy a mozgás az életünk része legyen. Ám nem könnyű kiválasztani azokat az edzésformákat, amelyek hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez, ugyanakkor biztonságosak a diabéteszesek számára is.

Az Amerikai Sporttudományi Főiskola és az Amerikai Diabéteszesek Szövetsége egyaránt egyetért abban, hogy a testmozgás elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében, a diabéteszesek számára pedig még fontosabb.

Amikor mozgunk, a testünk glükózt, vagyis a vérben található cukrot égeti el üzemanyagként, így a sport segít csökkenteni a vércukorszintet. Ha rendszeresen mozgunk, ez a hatás egyre jobban érzékelhetővé válik, az inzulinrezisztencia csökken. Ez a kettes típusú diabétesz esetében nagyon lényeges, ez okozza ugyanis a betegséget. 

A rendszeres testmozgás emellett segít, hogy az izom-testzsír arány javuljon, ami szintén az inzulin jobb felhasználása felé mozdítja el a szervezetünket, ami a diabétesz mindkét típusa esetén hasznos. „Rövid távon a mozgás csökkenti a vércukorszintet, hosszú távon javítja a receptorok inzulinérzékenységét” – mondta dr. Emory Hsu, a Santa Clara-völgyi Orvosi Központ endokrinológusa. 

Mennyi mozgás kell?

Egy felnőtt diabéteszes esetén heti százötven perc közepes intenzitású mozgás már jelentős javulást idéz elő, derült ki az Amerikai Diabétesz Szövetség 2016-os kutatásából. „Ha eddig nem sportoltunk, akkor se ijesszen meg ez a szám. Bármilyen apró mozgás számít, egészen lassú sétával is kezdhetjük” – mondta dr. Hsu. A Diabétesz Szövetség azt javasolja a kettes típusú diabéteszeseknek, hogy minden nap mozogjanak, és lehetőleg ne teljen el két egymást követő nap úgy, hogy legalább nem kertészkedtek vagy sétáltak.

Olvastad már?

Egyéb közepes intenzitású mozgásformák, amik beleszámítanak a heti 150 perc testmozgásba:

  • fűnyírás
  • úszás
  • teniszezés
  • kerékpározás

A hétköznapokban előforduló mozgások közül bármelyik jó hatással lehet a vércukorszintünkre. Az a fontos, hogy az életünk részévé váljon, beillesszük a heti és napi rutinunkba a mozgást. Sétáljunk ebédszünetben, használjunk gumiszalagot a gyakorláshoz esténként. Bármit is választunk, célozzuk meg a heti százötven percet, ami egy elérhető és elégséges cél a szakemberek szerint. 

Hogyan mozogjunk biztonságosan?

A kettes típusú diabétesz vagy inzulinrezisztencia esetén nem feltétlenül van szükség nagyobb óvatosságra, ám az egyes típusú diabétesszel élőknek jobban oda kell figyelniük. „Az egyes típusú diabétesz esetén sokkal erőteljesebb lehet a sport vércukorszint-csökkentő hatása, emiatt plusz óvintézkedésekre lehet szükség. A veszélyesen alacsony vércukorszint, a hypoglikémia ugyanis súlyos komplikációkat okozhat” – mondta az endokrinológus. 

Egyes típusú diabétesz esetén tervezzük meg a beiktatott mozgás körül az evést és az inzulinadagolás mértékét. Fontos, hogy mérjük a vércukorszintet sportolás előtt, alatt és után is. A legjobb, ha az orvosunkkal együtt alakítjuk ki a sportolási rutinunkat.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash