Valentina Sampaio a Sports Illustratednél is történelmet írt

2020. július 16.
Azután, hogy tavaly a Victoria’s Secret első transznemű modellje lett, most a Sports Illustratednél is történelmet írt. Ő lett ugyanis az első transznemű modell, aki bekerülhetett a magazinba.

Ismét történelmet írt a brazil modell, Valentina Sampaio. Tavaly a Victoria’s Secret első transznemű modellje lett, idén pedig a Sports Illustratednél ismételte meg ugyanezt: az első transznemű modell lett, akit a magazin oldalain láthatunk. 

„Egy aprócska, szerény, észak-brazil halászfaluba születtem transzneműként. Brazília csodálatos ország, ám itt a legmagasabb a transzneműek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények és gyilkosságok száma is a világon. Háromszor akkora, mint az Amerikai Egyesült Államokban” – mondta Sampaio. 

„Transzneműnek lenni általában azt jelenti, hogy zárt ajtókkal találja magát szemben az ember, szívben és lélekben. Inzultálással, félelemmel teli reakciókkal, fizikai erőszakkal kell szembenéznünk. Hihetetlenül korlátozottak a lehetőségeink arra, hogy szeretetben, elfogadó családban nőjjünk fel, kiteljesedhessünk az iskolában, és megtaláljuk a hivatásunkat, amit szeretnénk. Hatalmas kihívás.”

View this post on Instagram

I am excited and honored to be part of the iconic Sports Illustrated Swimsuit Issue. The team at SI has created yet another groundbreaking issue by bringing together a diverse set of multitalented, beautiful women in a creative and dignified way. I was born trans in a remote, humble fishing village in northern Brazil. Brazil is a beautiful country, but it also hosts the highest number of violent crimes and murders against the trans community in the world—three times that of the U.S. Being trans usually means facing closed doors to peoples’ hearts and minds. We face snickers, insults, fearful reactions and physical violations just for existing. Our options for growing up in a loving and accepting family, having a fruitful experience at school or finding dignified work are unimaginably limited and challenging. 💜🧡💛❤️💚

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

Nem a Sports Illustrated az első alkalom azonban, hogy Valentina Sampaio áttöri a gátakat: a Vogue címlapján is ő volt az első transznemű modell. 2017 márciusában a francia Vogue, legutóbb pedig a brazil és a német változat borítóján pózolt. Azt mondanunk sem kell, hogy régóta a transzneműek jogainak szószólója, különösen ami Brazíliát illeti. 

„Gyakran nehéz, ám erősnek kell maradni. Mind emberek vagyunk. Szeretem látni az embereket, márkákat és cégeket, ahogy nyíltabban és félelem nélkül megmutatják a transznemű közösséget, együttérzéssel és tisztelettel.”

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Getty Images