Cara Delevingne videóban kampányol az Amazonas védelméért és a klímaváltozás ellen

2020. december 09. |

Cara Delevingne nem elégszik meg a modell-színésznő státusszal: már klímavédelmi aktivistaként is tevékenykedik. A YOUNGA 2020 virtuális ifjúsági konferencián elmondott beszédében az amazóniai esőerdő védelmére és a klímaváltozásra hívta fel a világ figyelmét.

„Itt az ideje annak, hogy megváltoztassuk a szabályokat, hogy valóban megvédhessük az emberiséget és a bolygót” – mondta a videóban a brit modell-színésznő, amelyben segítséget kért az Amazonas megmentéséhez és az őslakosok védelméhez. Cara kiemelte, hogy az idei koronavírus-járvány és az erdőirtás együtt visszafordíthatatlan károkat okozott a természetnek, majd elmondta javaslatát: úgy gondolja, hogy az ökoszisztéma károsítását bűncselekményként kéne kezelni.

Cara Delevingne

„Ez egy olyan pillanat, ami még soha nem fordult elő a történelem során: sok millióan lelassítottunk és mélyebben elgondolkodtunk az életmódunkon” – mondta, majd kitért az EcoResolution nevű környezeti igazságtalansággal foglalkozó platformon végzett munkájára is, amelynek alapításában ő is részt vett 2019-ben. A platform minden hónapban egy új problémát dolgoz fel, valamint körüljárja annak lehetséges megoldásait.

A mozgalom célja az emberiség arra való ösztönzése, hogy felfedezze, hogyan élhetne a lehető legnagyobb összhangban a Földdel és egymással úgy, mint a bennszülött közösségekben, akiknek jelenleg két súlyosan fenyegető problémával is szembe kell nézniük: „A koronavírus elterjedt az őslakos közösségekben. Sok ezer esetet regisztráltak már, és ők különösen ki vannak téve a betegségeknek.”

„Ezzel egy időben egyre nagyobb teret nyer az amazonasi erdőirtás. Az erdő bölcsességőrzői megvédik az Amazonast. Rajtunk múlik, hogy támogatjuk-e őket, és ezt megtehetjük azzal, hogy adományozunk. – mondta, majd hozzátette: – Ha valóban meg akarjuk őrizni a földi életet, akkor illegálissá kell tennünk az olyan ökoszisztémák megsemmisítését, mint az Amazonas. A természeti értékek tömeges károsítását ecocide-nak nevezzük, és ennek is nemzetközi bűncselekménynek kellene lennie, mint a népirtásnak. Ezért csatlakoztam a Stop The Ecocide nevű kampányhoz, ahol ügyvédekkel, diplomatákkal és kutatókkal együttműködve azon dolgozunk, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a környezet pusztítását is bűncselekménynek tekintse.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy Cara Delevingne felemelte a hangját a környezetvédelemért. Korábban már más környezetvédő aktivistákkal is összefogott és együtt dolgozott ezért a közös ügyért. A 28 éves modell egyébként a hétköznapokon is tesz a természet védelméért. Elhatározta, hogy csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét, és elkezdett a divatipar környezetkárosító hatásairól is tanulni.

Fotó: Getty Images Forrás: Harper’s Bazaar

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát