Organikus ételek: miért jobb, és miből érdemes ezt választani?

2020. október 27.
Hívószó lett az organikus az élelmiszervásárlásban. Az organikus ételek népszerűbbek, mint valaha, de tudjuk, mit jelent a kifejezés valójában, és mikor jelent valóban egészségesebb alternatívát a nem organikus ételekhez képest?

Minden olyan étel és alapanyag organikus, amelyet organikus módszerekkel tenyésztettek vagy termeltek, illetve így előállított hozzávalókból készült. Az organikus vagy ökológiai gazdálkodás célja, hogy csökkentse a környezetszennyezést, fenntartható módon állítsa elő terményeit, szem előtt tartsa az állatok jogait a tenyésztés során, ily módon biztonságos és egészséges ételeket állítson elő.

organikus-etel-zoldseg-gyumolcs

Az Európai Parlament 2016-ban foglalta össze, hogy az ökológiai gazdálkodásban használt technológiák hozzájárulnak az állatok egészségéhez, és segítik az emberek egészségének megőrzését.

1. Több antioxidáns.

Egy 2014-es kutatás bizonyítékokat talált arra, hogy az ökológiai gazdaságban termesztett növényekben magasabb az antioxidánsok koncentrációja, mint a nem organikus terményekben. Az antioxidánsok segítenek a szervezetünkben csökkenteni a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Az ökológiai gazdálkodás során nem használnak szintetikus növényvédő szereket, gyomirtót vagy műtrágyát. A talajt, amelyben a növényeket termesztik, a termelést megelőző három évben nem kezelték vegyszerekkel és szintetikus szerekkel. Nem termesztenek génmódosított élelmiszert. Az állatokat szabadtartással nevelik, nem kezelik hormonokkal, antibiotikumokkal őket, és organikus takarmánnyal etetik őket.

2. Több egészséges zsír.

„A szabadtartású állatok húsa több egészséges zsírsavat – mint például az omega-3 zsírsav – tartalmaz – mondta dr. Michael Dann, a New York-i Presbiteriánus Egészségügyi Központ gasztroenteorológusa. – Az organikus hús, tejtermék és tojás valószínűsíthetően egészségesebb, mint a nem organikus változat ugyanabból.” Ezt a kutatások is alátámasztják. Egy svéd tanulmányból kiderült, hogy az ökológiai gazdálkodásban tartott tehenek teje 50 százalékkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a hagyományos, nem organikus tej.

3. Nincsenek benne vegyszerek.

Az organikus élelmiszerek nem tartalmaznak olyan szintetikus vegyszereket, amelyek veszélyeztetnék az egészségünket. Egy 2014-es tanulmány például a növényvédő szerek várandós nőkre gyakorolt hatását vizsgálta. Eszerint a szintetikus növényvédő szereket használó gazdaságok közelében élő várandós nők gyerekeinek harmadánál alakult ki autizmus vagy más fejlődési zavar.

Amellett, hogy az ökológiai gazdaságokban termelt élelmiszerekben nem fordul elő szintetikus vegyszer, a mérgező fémek koncentrációja is alacsonyabb bennük a nem organikus élelmiszerekhez képest.

Miből vásároljunk organikust?

Egyre több a tudományos bizonyíték tehát arra, hogy az organikus élelmiszerek választása a nem organikus helyett egészségesebb. Mivel az ökológiai gazdálkodásban termesztett élelmiszerek drágábbak, így valószínűleg megválogatjuk, miből vásárolunk inkább organikus alternatívát. Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport összeállított egy listát, amely tartalmazza, hogy melyik zöldségekből, gyümölcsökből célszerű az organikus változatot a bevásárló kosarunkba tenni, ha tehetjük. Az alábbi öt élelmiszerből vásároljunk lehetőleg oragnikusan:

  • eper
  • spenót
  • leveles kel
  • nektarin
  • alma

Azt is megvizsgálták, hogy mely élelmiszerekben a legkevesebb a növényvédő szerek mennyisége, így ezekből nem feltétlenül fontos az organikus változatot vásárolni, bár más környezetvédelmi megfontolások is szerepet játszhatnak választásunkban. 2020-ban ez az öt növény tartalmazta a legkevesebb növényvédőszert:

  • avokádó
  • csemege kukorica
  • ananász
  • hagyma
  • papaja

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash