Növényi tanítómesterek – mi az az ayahuasca?

2020. december 17.
A perui őslakosok gyógymódjáról egyre többet hallani a nyugati világban. Olyannyira, hogy már Zac Efron világjáró sorozatának egyik epizódjába is bekerült, ahogy a hollywoodi sztár részt vesz egy ayahuasca-szertartáson. Milyen érzés kapcsolatba kerülni a növényi tanítómesterekkel, és miért lett ilyen felkapott ez a módszer? Első kézből kaptunk válaszokat a kérdéseinkre.

„Túlhevült a mobilom, át kell váltanom a laptopra. Egy perc, és folytathatjuk” – közli Zsuzsi a Zoom-előadása közepén, és egy rövid időre nagyjából száz ember otthonában tűnik el a képernyőről a perui őserdő közepén ülő sámáni gyógyító, ennyien veszünk részt ugyanis a Sámánizmus, ayahuasca, terápia című előadásán. Rivière Zsuzsi, aki képzett klinikai szakpszichológus és terapeuta, közel hat éve él férjével Peru felső-amazóniai esőerdejében, ahol együtt vezetik gyógyító centrumjukat, az Oka Wasit. Hivatalos állami engedéllyel rendelkeznek, és ezt csak kevés olyan központ mondhatja el magáról, amelyet külföldiek menedzselnek. Itt avatják be – a shipibo indiánok hagyományát követve – a növényi gyógyítók csodás világába azokat, akik erre hívást éreznek.

Mi az az ayahuasca? Az ayahuasca egy pszichoaktív főzet, amelyet egy bizonyos növény leveleiből és egy másik növény szárából készítenek, de tartalmazhat további összetevőket is. A név maga a kecsua nyelvből származik, az aya lelket vagy ősöket jelent, a wasca (huasca) pedig szőlőt vagy kötelet. A legtöbben a lélek szőlőjének fordítják.

Az ő felfogásuk szerint a betegségeket energetikai egyensúlyhiány okozza, vagyis akkor betegszünk meg, ha valamilyen oknál fogva elveszítjük a harmóniát önmagunkkal, a környezetünkkel, és magával a természettel – meséli Zsuzsi. – A sámánok vezetésével, a mesternövények által beléphetünk a szellemvilágba, és feltárhatjuk a felborult egyensúly mélyebb okait”. Amazóniában azokat a növényeket is mesternek, tanítónak nevezik, amelyek utat nyitnak a szellemvilág felé. Mielőtt a páciensek kommunikálni tudnának a növényi tanítókkal, át kell esniük egy felkészülési – testi-lelki megtisztulási – folyamaton. Ez idő alatt nem fogyaszthatnak sertés- és vörös húst, cukrot, alkoholt, tejtermékeket, illetve alapjában feldolgozott ételeket. Nem élhetnek szexuális életet, és ki kell zárniuk a stimuláló ingereket a környezetünkből, hogy a tudatukat megtisztítva fogékonyabbá váljanak a növényi tanítók üzeneteire. „De a shipibók nemcsak a növényvilágot hívják segítségül, hanem hangokkal, dallamokkal, énekekkel (ikarókkal) is gyógyítanak. Az ikarókat leginkább improvizált imákhoz hasonlítanám, amelyek inkább szívből jönnek, nem elméből. Minden pillanatban az a dallam érkezik, amelyre a megborult egyensúly ellensúlyozására szükség van.”

ayahuasca

Marosvásárhelytől Peruig

De hogy lett egy magyar lányból sámáni gyógyító Amazónia egy eldugott szegletében? „Gyerekkorom óta a természetben érzem magam a legjobban, és mindig nagy szerepet játszottak az életemben a természetes gyógymódok és a gyógynövények – árulja el Zsuzsi, aki Marosvásárhelyen nőtt fel, és csak hosszú útkeresés után jutott el a valódi hivatásáig. – Az mindig tiszta volt, hogy mások gyógyulását és jóllétét fogom szolgálni, először mégis nyelvésznek tanultam, majd bankban, színházban dolgoztam, és csak később fordultam a pszichológia, pszichoterápia irányába. Ám számomra hiányzott az élményszerű gyógyítás pszichoterápiából. Több mint tíz évvel ezelőtt hallottam meg az ayahuasca hívó szavát. Akkoriban különféle pszichedelikus növények gyógyító hatásainak a kutatásában voltam elmélyülve. A legelső ayahuasca-szertartásom során volt egy látomásom, amely mély nyomot hagyott bennem. Láttam, amint Dél-Amerikában élek, és a tanító növényekkel dolgozom. Olyan valószerűtlennek tűnt, és olyan távol állt attól, ahol és aki voltam akkoriban, hogy nem is foglalkoztam vele komolyabban.

A cikk folytatását elolvashatod a Marie Claire legújabb számában!

Szerző: Balázs Laura

Fotó: Getty Images