A női minőség ezer aspektusa – interjú a Csendben Nő online konferencia megálmodóival

2021. január 27.
Pocsai Loren és Horváth Bernadett ülnek velem szemben, sajnos csak a kijelzőn keresztül láthatom őket, az energia, ami árad belőlük, azonban még így is érezhető. Két nő, 7 éve legjobb barátok, akik megtalálták egymást, sok mindenen keresztülmentek, a kötelék köztük örök. Ahogy hallgattam őket, rájöttem, erre az online konferenciára MINDEN EMBERNEK, nem csak nőknek, a férfiaknak is el kell menniük. Hogy mi is ez? Ez a Csendben Nő.

Úgy gondolom, hogy nem csak lehet, hanem kell is beszélnünk a női témákról. Miért pont most és miért pont így szeretnétek erről beszélni?

 Nadi: Hogy miért pont most? Talán a kivitelezés még 2020 margójára írható, hisz most másképp nem is tudnánk beszélgetni ennyien. 32 múzsát, nőt hívtunk meg, akik mind előadók lesznek. Hat tematikus napot állítottunk össze, ezeken mindannyian 1-1 órát fognak beszélni a saját témáikról. Kedvcsinálónak az Instagramon készítettünk már néhány élőbeszélgetést, viszont elmerülni a konferencián fogunk jobban. Másrészről azért is tartjuk online, mert Loren sok tapasztalatot gyűjtött az elmúlt évből, rengeteg ilyen konferencián vett részt, az online megvalósítás tehát innen is származik.

Loren: A női téma számunkra sok-sok évre visszanyúlik. Mindig is vágytunk arra, hogy részesei lehessünk egy fenntartható, női, modern ám a hagyományokban gyökerező, a generációkon átívelő gyógyításban gazdag közösségnek. Sok éven át keresgéltünk, próbálkoztunk, voltunk részesei elvonulásoknak, köröknek, de hiába kutattuk, nem találtuk meg AZT. Amit szeretnénk létrehozni, melyhez mindenki tud csatlakozni, legyen szó: lányokról, anyákról, nagymamákról, tanárokról, terapeutákról, vállalkozókról. Egyszóval mindenkiről.

csendben-no-interju

Nadi és Loren, az ötletgazdák

Ma projekt fókusza?

Loren: Megalkotni azt a kört, amely képes összetartani, inspirálni és nem utolsó sorban támogatni a nőt. Itt “kéz a kézben” mesélünk, hallgatjuk egymást a nőiség felé vezető úton.

Nadi: Bárki, aki részt vesz ezen a konferencián, abból a bizonyos kosárból elviheti magával azt, mellyel a saját terét, családját, barátait, ismerőseit, akár önmagát képes gyógyítani vagy változtatni addig állandó dolgokon. Szert tehet tudatosabb életre, gondolkodásra, mert mi abban hiszünk, hogy az a bizonyos változás mindenkinek a saját életében kezdődik.

Loren: Valóban. És ezt a kosarat nem csak hogy előkészítjük, de együtt is fonjuk. Minden aspektusa a női minőségnek egy-egy része a kosárnak. Akiket meghívtunk az előadók közé, mind-mind belerakják a kosárba saját történetüket, és aki csak jelen van a konferencián vagy akár a jövőben megvásárolja a visszajátszásokat, hazavihet belőle valamit.

Kik azok szerintetek, akik a női témákról hitelesen tudnak beszélni és miért pont ők?

Nadi: Elsősorban nem témákat gyűjtöttünk össze, hanem elkezdtünk írni egy listát, melyre olyan nők nevei kerültek fel, akiket mi követünk, ismerünk leginkább az ismeretségi körünkből. Ebből a körből válogattuk ki azokat a hölgyeket, akik hitelesek számunkra és szívesen elmélyednek egy-egy ilyen témában.

Nadi & Loren: Az előadókról a honlapon tájékozódhat, bárki, aki érdeklődik. Olyan nevekkel találkozhat majd, mint Mohácsi Nusi, Sipos Melinda, Dr. Benkovics Júlia, Gáborjáni Réka, Melocco T. Anna, Németh-Hindi Fatima, Lóránt-Szemző Fruzsina, Mester Dóra Djamila.

csendben-no-interjuA Csendben Nő előadói

Ma, Magyarországon nagyon sokan kéretlenül is véleményt alkotnak a nőkről, női testről. Szerintetek mennyire tabu ma a női test funkcióiról, például a menstruációról beszélni?

Loren: Önismeret és testtudat. Ezzel indul minden. Tehát ha én magam nem vagyok képes szembenézni a saját vaginámmal, akkor miért várom el, hogy egy olyan természetes folyamatot, ami nem különb az emésztésnél, szenvedés nélkül éljek meg? Szerintem a menstruáció-diskurzus kicsit túlgondolt. El vagyunk távolodva a menstruációs ciklusunktól, és amit ennyire távolinak látunk, arról szeretünk nagy sejtelmekkel, illetve kérdőjelekkel beszélni, melyre később sok mindent rá lehet húzni. Távol áll tőlem, hiszen én is távol állok tőle. Nőként mindenkinek feladata és felelőssége lenne informálódni önmagáról és megismerni a saját testét. Én vagyok felelős a testem egészségéért, nem más. Én tudom a legjobban, hogy mire van szüksége a szervezetemnek, nem más. Én a napjaim során időt szánok arra, hogy egy mély és őszinte kapcsolatot létesítsek a testem minden zugával, kivétel nélkül. Hálát adok neki, újra és újra.

Nadi: Visszatalálni önmagunkhoz, talán ez a kulcsa mindennek. Mi egy olyan generáció vagyunk, akik úgy nőttek fel a 90-es években, hogy a menstruációs vér kék, mert a reklámok így dbemutatták be, és onnantól kezdve tabu témává vált, amiről senki nem beszélt. Generációs ügynek tartom, melyen változtatni kell, ennek épp most van itt az ideje, hogy a következő generációk, a lányaink és a lányaik már ne tabuk közt nőjenek fel, váljon olyan természetes folyamattá, hogy tudják miként működik a testük és annak jelzései, ismerjék a ciklusukat, ne ijedjenek meg tőle. A mi küldetésünk, hogy egy olyan képet lássunk magunkról, mely után visszatalálni önmagunkhoz, a belső magunkhoz sokkal könnyebb.

Mik a női lét tabutémái?

 Loren&Nadi: Sajnos rengeteg van belőlük. Ilyen például a szex, a vetélés – minden téma globális tabukból, félelmekből jön. Generációs gondok, amiket tovább is adunk egymásnak. Ha érzelmi téren keresgélünk, ilyen lehet az őszinteség. Például nők, barátnők egymás között. És talán ez a legnehezebb dolog nőként, felvállalni a saját érzelmeinket, gondolatainkat és képes lenni a megbocsájtásra, majd megtisztítani, az adott kapcsolatot, blokkjaitól feloldani.

Azt mondjuk, hogy egy fejlett korban élünk, viszont sokszor úgy érzem, hogy nem sokban más a mai kor az 1800-as évek férfi-női kapcsolataitól. Szerintetek lehet ma még érezni a női-férfi hierarchiát? Ha igen akkor miben.

Loren: Ezek a játszmák mindig is jelen voltak és jelen is lesznek. Nem az a kérdés, hogy a világ változik-e, hanem, hogy mi magunk képesek vagyunk-e a múlt elengedésére, hibáink és fájdalmaink elraktározására nélkül. Két lábbal, egy egységként kell álljunk a földön és ebbe beletartozik a férfi és női minőségek egyensúlyba terelése is, ám sokkal gyengédebb módszerekkel.

Elengedhetetlennek tartom az önreflexiót, mint eszközt az egyensúly felé. Craniosacralis biodinamikával foglalkozom, amely holisztikus kezelés az egyensúlyt tekinti a természet rendező elvének. Egyensúly a kint és a bent között, a lent és a fent között, a jobb és a bal között. Az önismereti úton képes vagyok szembenézni a saját nehézségeimmel, problémáimmal, azokat feloldom, majd úgy térek vissza a párkapcsolatomba, családomhoz, barátaimhoz, hogy elfogadom azt, aki vagyok, és ebből a tiszta valóságból tudom szemlélni a világot magam körül. Én ezt a világot látom járhatónak: ki-ki felelősséget vállalva saját testi-lelki-szellemi egészségéért.

Nadi:A versengés. Korunk egyik legmérgezőbb fogalma. Mindig jobbak, szebbek, gyorsabbak szexisebbek szeretnénk lenni másoknál, és az a probléma, hogy nem a saját magunk szintjét szeretnénk megugrani. Ez az oktatás első napjától belénk van kódolva, melyekből később traumák, nehézségek alakulnak ki bennünk, de soha nem késő őket feloldani és gyógyítani. A férfi-női kapcsolatban befolyásoló tényező még a szüleinkkel való kapcsolódás, amit a gyerekkorunkból hozunk. Érdekes, ahogy kapcsolódom az édesapámhoz, mennyire befolyásolja a kapcsolatomat a párommal. Azt gondolom, a nőknek és a férfiaknak egyaránt meg kell ismerniük a saját kapcsolataikat.

csendben-no-interju

A társadalom többsége abban gondolkozik, hogy csak a gyerektelen nők építhetnek komoly karriert. Miközben itt vannak például a ti előadóitok.

Loren: Az élő példa itt ül mellettem!

Nadi: A komoly karrier relatív dolog. Én például a családommal; a férjemmel és a kislányommal maximálisan összeegyeztethető munkát választottam magamnak. Fotográfus vagyok, nap mint nap táncolok a kötélen, igyekszem megtalálni a középtengelyt, a saját magam balanszát. Nekem a “dolgozó anya” énem végtelenül fontos, hiszen nélküle otthon sem érzem magam egésznek.

A meghívott előadóink több mint 80 %-a édesanya, egyénileg olyan szinten elmélyedtek a saját szakmájukban, témájukban, hogy képesek átadni azt a tudást, amivel ők együtt élnek a mindennapokban. Ezért is ajánlom a Csendben Nő konferenciáját, hogy az emberek tudjanak arról, ígyis lehet.

Mester Dóra Djamila (az egyik előadónk, nem mellesleg a sógornőm) könyve, a Nő, anya szerető bemutatja mennyire nehéz és összetett feladat anyának lenni, közben megmaradni önmagunknak a sok szerep és egyéb dolgok mögött, de közben tudod, Nő vagyés talán ez a kulcsa, amíg a te saját esszenciád megvan, addig bármikor visszatudsz térni ehhez.

Szerző: Lefor Petra

Fotó: Just Stay Natural, Kristóf Norbert

Creative director: Pócsai Eliza

Olvass tovább!