Hogyan változtak a gyerekek internetezési szokásai a koronavírus miatt?

2021. január 30. |

Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban kutatást végzett arról, hogy miként változtak meg a szülők és a gyermekek internetezési szokásai a koronavírus miatti korlátozások és iskolabezárások hatására. Az eredmények azt mutatják, hogy a szülők 58%-át aggasztja gyermeke megnövekedett internethasználata. A szülők félelme nem alaptalan hiszen a megkérdezett fiatalok több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy a lezárások előtti időszakhoz képest jóval többször nézi meg social media fiókjait, és összességében is több időt tölt a világhálón.

Az Európai Bizottság kutatásának célkeresztjében az állt, hogy milyen változásokat eredményezett a koronavírus a család életében. A kutatók kiemelt figyelmet fordítottak az internetes zaklatásra, a fiatalok internet használati szokásaira, valamint a szülők tapasztalataira. A felmérés során több mint 1000 szülőt és 10–18 év közötti gyereket vontak be. A megkérdezett gondviselők nagy része jelezte, hogy gyermeke sokkal több időt tölt az online térben, és ez aggodalommal tölti el. Emellett 42%-uk nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi helyzetben jobban félti gyermekét az internetes zaklatásoktól (cyberbulling).

gyerek-internetes-szokas-karanten

Az eredmények megmutatták, hogy a gyerekek valóban jóval több időt töltenek most a világhálón, mint a korlátozások előtt. Eszközök terén a legtöbb megkérdezett fiatal az okostelefont említette: 71%-uk állította azt, hogy sokkal gyakrabban néznek rá napközben. A legtöbbet használt felületek közül a social media áll a ranglétra első fokán (a gyerekek 72%-a használja), második és harmadik helyet pedig a különböző játékok (67%) és csevegő alkalmazások (66%) foglalták el. A gyerekek közel egyharmada, 28%-a jelezte, hogy érte internetes zaklatás az elmúlt hónapokban. Legtöbbjükkel privát üzenetben léptek kapcsolatba a „támadók”, többek között a WhatsApp, Viber vagy Instagram applikációkat használva.

Így készítsd fel a gyereket!

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy felkészítsük gyermekeinket ezekre a veszélyhelyzetekre. Ezt nem az internetezési idő korlátozásával, hanem sokkal inkább a tudatos internethasználattal tudjuk elérni. Hiszen hiába van fent a gyerek csak napi fél órát a neten, a kéretlen tartalmak így is megtalálhatják. Magyarországon a szülők több ingyenesen elérhető platformról, így például a saferinternet.hu oldalról vagy az NMHH Bűvösvölgy központjának kiadványaiból tájékozódhatnak. Hatékony védőháló lehet még a gyerekek számára, ha a család otthon beszélget az internetbiztonsági témákról, és biztosítja a fiatalokat támogatásáról.

Ezt már láttad?

Az iskolák számára több olyan program is elérhető, amely „rendhagyó osztályfőnöki óraként” felkészíti a diákokat az online világ veszélyeire. A Logiscool akár online is elérhető internetbiztonsági előadásain egyetemista oktatók beszélgetnek a gyerekekkel a tudatos internethasználatról. A NANE és PATENT Egyesület fiataloknak szóló prevenciós foglalkozásain a gyerekek különböző interaktív feladatokon keresztül ismerhetik meg az online zaklatás korai figyelmeztető jeleit, és arról is tájékoztatást kapnak, hogy hova fordulhatnak segítségért. A televele.hu oldalon elérhető Cyberbullying Kártyajáték ingyenesen letölthető segédanyagát használva pedig az osztályfőnök maga tarthat rendhagyó osztályfőnöki órát az internetes zaklatásról.

Együtt ez is könnyebb!

A kutatás a figyelmeztető jelek mellett pozitív eredményeket is hozott. Számos szülő, aki részt vett a tanulmányban kiemelte, hogy saját digitális készségeik nőttek, például a videokonferencia-eszközök ismeretének bővülése által. Emellett 42%-uk nyilatkozott úgy, hogy a korábbinál többet használják gyermekükkel együtt a digitális technológiát, például együtt játszanak vagy tanulnak. Azonban nem lehetnek mindig a fiatalok mellett. Az iskolabezárásokkal terhelt elmúlt év még inkább rávilágított arra, hogy az online világ tudatosabb és biztonságosabb használatához folyamatos fejlődésre van szükség. A szülők és a gyerekek részéről egyaránt.

Fotó: Getty Images Forrás: Logiscool

 Olvass tovább!

Öt tipp, hogy biztonságban tudd a gyereked az interneten

Öt tipp, hogy biztonságban tudd a gyereked az interneten

Ha internetes biztonságról beszélünk, meglepően ritkán merül fel, mit tehetünk szülőként annak érdekében, hogy már kiskorukban megtanítsuk gyerekeinket arra, hogyan vigyázzanak magukra az online térben. Íme öt hasznos tipp.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter