Hat hónap hosszú lehet a nyár, ha marad minden így klímaügyben

2021. március 20.
Ha úgy tűnik, hogy nyarak hosszabbak és melegebbek, nem illúzió. A klímaváltozással foglalkozó tudósok évtizedek óta figyelik az éghajlat változásait, de mennyit változtak valójában az évszakok, és mi vár ránk, ha mindent így folytatunk tovább?

Kínai kutatók készítették azt a friss elemzést, mely aggodalomra okot adó jövőképet tárt fel: ha az emberek nem tesznek további erőfeszítéseket a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, a nyár akár hat hónapig is tarthat 2100-ra. A Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmány az északi féltekén 1952. és 2011. között, az évszakok változásaival kapcsolatban mért adatokat elemezte.

klimavaltozas-nyar-hat-honap

Abban odáig nem tapasztaltak semmi meglepőt, hogy a tél elején tapasztalható a leghidegebb napok negyede, a nyár pedig a legmelegebb 25 százalék. Az már sokkal érdekesebb, mennyit és milyen irányban változott az egyes évszakok hossza: a tél 76 napról 73 napra csökkent átlagosan, a tavasz 124 napról 115 napra, az ősz pedig 87-ről 82-re csökkent. A nyár az egyetlen évszak, mely a vizsgált 59 éves periódusban jelentősen hosszabb lett: 78 napról 95-re nőtt. 

A kapott adatokkal a tudósok különböző forgatókönyveket játszottak le, attól függően, hogyan próbáltak hatni az emberek a klímaváltozás megállítására. A legrosszabb eset az lehet, ha a tél kevesebb mint két hónapra csökken, míg a nyár közel fél évig tartana. Ez ökológiai katasztrófát, mezőgazdasági csődöt okozna, arról nem is beszélve, hogy az élőlények életciklusa teljesen felborulna. A természeti tragédiák is sokkal gyakoribbá válnának: mindennapos lenne a tűzvész és az áradás. Az emberek is szenvednének. A hosszan tartó forróság növelné a szervezetre ható stresszt, felborulna a tápanyagháztartásunk, a szezonális allergia sokkal tovább tartana és a trópusi betegségek szinte az egész bolygót fenyegetnék.

Nem szükségszerű, hogy így történjen. Ha az embereknek sikerül visszaszorítani a szén-dioxid kibocsátást, így lassítani a klímaváltozást, valószínűleg nem lesz ilyen hosszú a nyár. “Az évszakok változása azonban elkerülhetetlen. Sőt, ez már jelenleg is zajlik. Az ember a környezetszennyezéssel már megváltoztatta a világot, és közelebb lökte a végtelennek tűnő nyarakhoz” – olvasható a tanulmányban. 

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvastad már?