„Nem ronda vagy, csak csóró” – előtte-utána fotókkal leplezik le a filterekkel és fillerekkel szépülő sztárokat

2021. március 31.
Az Instagramot pörgetve könnyen olyan érzése lehet az embernek, mintha egy párhuzamos univerzumba csöppent volna, amit kizárólag fiatal, tökéletes alakú és csodaszép arcú lányok és fiúk laknak. Egy ilyen közegben még akkor sem könnyű magabiztosnak maradni, ha egyébként tudjuk, hogy a közösségi média csak egy álomvilág, és a tökéletesnek tűnő arcok mögött ugyanolyan hús-vér emberek bújnak meg, mint mi vagyunk. Az Insta-illúzió leleplezésére az elmúlt években már külön oldalak is létrejöttek, amelyeknek bár a szándéka egy részről dicséretes, valójában nem csinálnak mást, csak a felszínt kapargatják.
kim-kardashian

Biztosan neked is vannak olyan ismerőseid, akiket az Insta-fotóik alapján valószínűleg fel sem ismernél az utcán, és lehet, hogy azon is elgondolkoztál már párszor, hogy vajon mi lehet a titka annak a veled egykorú ex osztálytársnődnek, aki évek óta minden fotóján úgy néz ki, mint egy 19 éves topmodell. Genetika, egészséges életmód? Nem valószínű. Az Instán látott csodák az esetek nagy részében vagy a különféle szépészeti beavatkozásoknak, vagy az ügyesen használt filtereknek köszönhetők. Vagy (nem is olyan) extrém esetben: mindkettőnek. Az önbizalomhiány vagy a kóros megfelelni vágyás miatt sokan még akkor is következetesen megszerkesztik minden egyes szelfijüket, ha arra egyébként a beavatkozásoknak köszönhetően az ég világon semmi szükségük nem lenne.

A virtuális átverés igazi nagyágyúi azonban nem a hétköznapi felhasználók, hanem maguk a hírességek. Ők azok, akiknek a pénzük és a lehetőségük is megvan rá, hogy a külsejüket rendszeres szépészeti beavatkozásokkal tartsák karban, miközben még arra is kényszert éreznek, hogy a tökéletesre igazított megjelenésüket különféle filterekkel tovább finomítsák. Ők tényleg tökélyre fejlesztették a megtévesztés művészetét, mi, földi halandók pedig nem csinálunk mást, mint boldogan asszisztálunk a színjátékukhoz. Úgy csinálunk, mintha elhinnénk, hogy a király tényleg meztelen. Kritika nélkül elfogadjuk, amikor az 51 éves Jennifer Lopez „bevallja”, hogy fiatalságának egyetlen forrása nem más, mint az olívaolaj, és a világ legszebb nőjének kiáltjuk ki azt a Bella Hadidot, akin csak a vak nem látja, hogy mennyi plasztikai beavatkozást hajtottak végre.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

L-Clinic By Dr. Lolita (@dr.lolitasarkissian) által megosztott bejegyzés

Persze naivitás lenne úgy csinálni, mintha mindez újdonság lenne. A plasztikai sebészet már egy évszázada az életünk része, a fotómanipuláció pedig még régebb óta. A hírességektől a 20. század elején is ugyanúgy elvárták a tökéletességet. Ez volt az az időszak, amikor általánossá vált, hogy a nagy filmstúdiók különféle beavatkozásokra küldjék a felkapott színésznőiket. Rita Hayworthnak például fájdalmas elektrolízissel emelték feljebb a hajvonalát, hogy az eredetileg spanyol származású színésznő jobban eladható legyen az amerikai közönségnek, Joan Crawford pedig kihúzatta az őrlőfogait, hogy karakteresebb legyen az arccsontja. És már ebben az időben is bevett szokás volt, hogy a magazinok hasábjain az egyébként is csodaszép nőket a trükkös megvilágítással és a fotók retusálásával még kívánatosabbá varázsolják.

Rita-Hayworth

Rita Hayworth és Joan Crawford

Ma, a 21. században is ugyanez történik, ám míg korábban leginkább a nagy divatmagazinok privilégiuma volt, hogy felismerhetetlenre photosopoltak egy-egy hírességet, most ezt maga a sztár is meg tudja tenni filterekkel, szépítő funkciókkal és erre fejlesztett, egyszerű alkalmazásokkal. Ezeknek a bizonyos szépítő filtereknek a többsége nagyjából ugyanazokra a területekre fókuszál: keskenyítik az arcot, élesebbé teszik az arccsontot, piszébbé az orrot, teltebbé az ajkat, és természetesen a szemet is nagyítják, na meg kisimítják bőrt. Bár az eredmény egészen természetellenes, ma ezek a arcvonások testesítik meg a szépségideált. Ez lett az úgynevezett „Instagram-arc” – ami a modern orvostudománynak hála akár az Instagramon kívül is a miénk lehet. Az Instagram-arc élő példái a Kardashian-Jenner lányok, akik pénzt és időt nem sajnálva elérték, hogy a való életben is gyakorlatilag úgy nézzenek ki, mintha mindig filter lenne az arcukon. Őket aztán az elmúlt években influenszerek hada követte, akik ugyanezeknek a beavatkozásoknak köszönhetően mind úgy néznek ki, mintha Kardashianék távoli unokatestvérei lennének.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kylie 🤍 (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés

Ám ahogy az várható volt, az Insta tökéletes álomvilága az utóbbi években egy ellenmozgalmat is elindított. Egyre-másra jönnek létre Instagramon és YouTube-on a különféle leleplező, „before-after” oldalak, amik nem kevesebbet tűztek ki célul, minthogy megmutassák a tökéletes Insta-fotók mögötti „csúf valóságot”.  Azt, hogy dollármilliók ide vagy oda, valójában a hírességek is ugyanolyan hús-vér emberek, mint mi vagyunk. Ezek a bizonyos oldalak általában a „you’re not ugly, just poor” tehát a „nem ronda vagy, csak csóró” mottóra húzzák fel a tartalmaikat, posztjaikban pedig két, egymás mellé helyezett képpel mutatják meg az illúzió és a valóság közti különbséget.  Egyrészt azt, hogy a sztárok jó része valójában a különféle beavatkozásoknak köszönheti a tökéletes megjelenését, másrészt pedig arra is rávilágítanak, hogy  az Insta-képeiket még ezek után is mennyire durván meg szokták szerkeszteni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

WLCM (@beauty.false) által megosztott bejegyzés

Ma már több tucat ilyen típusú oldal létezik, a legfelkapottabbakat pedig valódi tömegek követik. A @beauty.false és a @celebface nevű profiloknak például egyenként több mint 1 millió követőjük van, míg a @celebbeforeafter és a @s0cialmediavsreality profiloknak összesen több mint negyedmillió. Az oldalak célja – legalábbis saját bevallásuk szerint –  nem a gyűlölködés vagy az adott híresség megszégyenítése: ahogy azt áltában a biójukban is írják, a valóság bemutatásával próbálják edukálni az átlagfelhasználót. Azt akarják megmutatni, hogy a szépség nem több mint egy árucikk, ami pénzért bárki számára elérhető lehet, és hogy a valóság sok esetben nagyon távol áll a közösségi médiában látott képeknél.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

WELCOME TO REALITY (@celebface) által megosztott bejegyzés

Az oldalak követőtábora nem véletlenül növekszik rohamosan. Valljuk be, még akkor is megkönnyebbüléssel vagy inkább furcsa elégedettséggel tölti el az embert az előtte és utána fotók pörgetése, ha egyébként se nem utáljuk, se nem irigyeljük ezeket a sztárokat. Ez az elégedettségérzés pedig nagyon is addiktív tud lenni. A fotók melletti hozzászólások is mind-mind arról árulkodnak, hogy a felhasználók már csak attól jobban érzik magukat a saját bőrükben, hogy látják: a világ egyik legkeresettebb modellje is csak egy rút kiskacsa lenne plasztikai műtétek nélkül.

Ezek után könnyen gondolhatnánk, hogy ezek az oldalak tényleg mindenkinek csak szívességet tesznek a működésükkel, ám a történet ennél kicsit bonyolultabb. Ahelyett ugyanis, hogy a valódi problémával foglalkoznának, inkább csak a felszínt kapargatják, és egész egyszerűen csak az adott hírességet állítják pellengérre (aki általában egyébként nő).

Amíg a szépség elvárás, nem lesz változás

Pedig látni kellene, hogy a tökéletességre törekvő sztárok, és az őket mindenáron utánozni akaró mindennapi nők is ugyanannak a gépezetnek részei. A társadalom már egészen kicsi kortól kezdve arra szocializálja őket – és úgy általában a nőket-, hogy a legfontosabb tulajdonságuk a kinézetük, a szépségük, miközben a személyiségük, intelligenciájuk, tehetségük sokkal kevesebb hangsúlyt kap. A nőktől, már a tinikoruktól kezdve azt várjuk el, hogy mindig minden körülmény között kívánatosak és szépek legyenek, ám pontosan ugyanezért a tulajdonságokért meg is büntetjük őket. Ha nem elég szépek, akkor azért kerülnek pellengérre, ha pedig már túl szépek, vagy nem természetesen szépek, akkor azért. Olyan, mintha a női test egy kvázi köztulajdon lenne, amit bárki bármikor szabadon kritizálhat, kommentálhat vagy akár lealázhat.

A hírességekre mindez ráadásul hatványozottan is vonatkozik. Jennifer Lopeztől és a többi női sztártól is a társadalom várja el, hogy – ha nem akarnak eltűnni a süllyesztőben – akkor 50 éves koruk után is kívánatosak, szépek és persze fiatalosak legyenek. A karrierjük és boldogulásuk érdekében ezeknek a hollywoodi nőknek foggal és körömmel arra kell törekedni, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

Persze könnyű rájuk mutogatni, és azt követelni, hogy hagyják abba az emberek ámítását, és vallják végre be, hogy pontosan mit és mennyiszer csináltattak az arcukkal, ám mindez egészen addig valószínűleg úgysem fog megtörténni, amíg a társadalom nem kezd el máshogy gondolkodni a nőkről és az ő szerepükről. Amíg a nők értékét a szépségükben mérjük, semmi nem fog megváltozni. Nem elérhetővé és megvásárolható kellene tenni a szépséget, és nem tovább tágítanánk a fogalmát (lásd body positivity és társai), hanem egyszer mindenkorra leszámolni vele.

Fotó: Instagram, Getty Images