„A második oltásom után sem volt semmi mellékhatás – Most akkor tényleg védve vagyok?”

2021. június 07.
Szakértők szerint jó jel, ha a koronavírus-vakcina után az oltottaknál mellékhatások jelentkeznek. De mi van akkor, ha nekem az ég világon semmi bajom nem volt az oltástól?

Mivel relatíve későn kaptam meg az első oltásomat, mire sorra kerültem, már jó néhány rémtörténetet végig hallgattam az ismerősi körömből a vakcina okozta mellékhatásokkal kapcsolatban. Akárkivel is beszéltem, mindenki fel tudott hozni legalább egy kellemetlen tünetet: leggyakrabban hőemelkedésről, rosszabb esetben lázról és kínzó fejfájásról számoltak be, de volt akinél izom- és ízületi fájdalom is jelentkezett, és persze az oltás helyén a karjuk is beduzzadt és fájdogált néhány napig. Kicsit ijesztő volt mindezt végig hallgatni, de gondoltam, ezek után én már okosabb lehetek és jobban fel tudok készülni minden eshetőségre. Felvértezve a rengeteg infóval, néhány nappal az első oltásom előtt el is kezdtem a készülődést: feltankoltam gyógyteákból, vettem hozzájuk gyömbért és citromot, bevásároltam egészséges rágcsákból, és a pasim lelkére kötöttem, hogy még véletlenül se hagyjon meghalni. Megpróbáltam mindent megtenni annak érdekében, hogy az oltás mellékhatásait a lehető legkomfortosabb körülmények között vészelhessem át.

És eljött a nagy nap, április utolsó hévégéje. Itt volt az idő, hogy megkapjam az első Pfizer-vakcinámat. Már ébredés után teljes izgalomban voltam – viszlát vakcinairigység, végre én is bekerülhetek az oltottak elit klubjába! Maga az oltás meglepően flottul ment, nem kellett várakoznom, csak besétáltam, és sorra is kerültem. A szúrást sem éreztem meg, minden pillanatok alatt történt, és mikor magamhoz tértem, már ott üldögéltem sorstársaimmal a megfigyelőben. A negyed óra letelte után úton voltam hazafelé, miközben folyamatosam magamat figyeltem: vajon mikor kezdődik? Mit fogok érezni? Kirázott a hideg… Ez már vajon az? Otthon mindent úgy csináltam, ahogy azt előre elterveztem: bevackoltam magam a kanapéra, öntöttem magamba a teákat, és vártam. Vártam és vártam, hogy történjen végre valami, de semmi. Sem egy kósza hőemelkedés, vagy legalább egy enyhe izomfájdalom. Semmi nem történt. Estére egészen elhatalmasodott rajtam a csalódottság. Ennyi az egész? Nem fogok érezni a világon semmit? A helyzet másnap reggelre sem változott, és bár tudom, hogy kicsit bizarrnak hangzik a mellékhatások hiánya miatt keseregni, de olyan érzés volt, mintha kimaradtam volna valamiből. Valami olyasmiből, amit úgy tűnt, rajtam kívül szinte mindenki megtapasztalt. De ekkor még nem adtam fel végleg a reményt. Miután kicsit utána olvastam, megállapítottam, hogy nincs minden veszve: mindenhol azt írták ugyanis, hogy a Pfizernek a második oltása durvább mellékhatásokat okoz.

Az első oltásom után csak úgy pörögtek a hetek, alig vettem észre, és már május végénél jártunk. Eljött az idő, hogy megkapjam a második adagot. Ezúttal is elöntött a korábbról már jól ismert érzés, az a bizonyos izgalommal és félelemmel vegyes várakozás – ám ezúttal is mindhiába. Megkaptam a második Pfizert, és nagy büdös semmi sem történt utána. Sem aznap este, sem másnap reggel, semmikor. Ám a csalódottság mellett ez alkalommal már a kétségek is elfogtak: most akkor védve vagyok, vagy sem? Normális, hogy nem reagált semmit a szervezetem a vakcinára?

A kétségeim egészen paranoiássá tettek, muszáj volt kicsit megnyugtatnom magam, úgyhogy az oltásom másnapján belevetettem magam a szakértői cikkekbe. Ki kellett derítenem, hogy mi folyik itt.

csalodott-kutya

A Magyarországon jelenleg engedélyezett vakcinák – tehát a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Sinopharm és Szputnyik V – mindegyike okozhat oltás után mellékhatásokat, amik általában a következők lehetnek:

  • fájdalom, duzzanat vagy bőrpír a vakcina beadásának helyén
  • fáradtság
  • fejfájás
  • izomfájdalom
  • láz és hidegrázás
  • hányinger

Én mint 34 éves nő elviekben még inkább ki voltam téve a mellékhatásoknak, mivel az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ kutatása szerint (az adatok a Pfizer, Moderna és J&J oltásokra vonatkoznak) a nőknél eleve gyakrabban jelentkeznek a fenti tünetek. De a nem mellett még a kor is számít: az adatok azt mutatják, hogy a fiatalabbak sokkal erőteljesebb mellékhatásokat tapasztalnak, mint az idősek. Ennél a pontnál már elkönyveltem magam idősnek, de aztán egy részletesebb adatot is találtam: a központ oldalán közzétett egyik kutatás szerint a fiatal korosztályba a 18–55 évesek tartoznak, ők azok, akiknél a tesztek során gyakrabban jelentkeztek reakciók. Szóval mégsem számítok még öregnek, legalább ennyi megkönnyebbülés.

A mellékhatásokkal kapcsolatban a szakértők mindenhol azt nyilatkozták, hogy nem kell tőlük megijedni, sőt valamilyen szinten még örülni is kell nekik, hiszen azt jelzik, hogy a szervezet éppen kialakítja a védelmet a vírussal szemben. Bár ezekkel a mondatokkal valószínűleg az embereket próbálták megnyugtatni, én olvasás közben csak még inkább temetni kezdtem magam. Most akkor tényleg aggódnom kellene a védettségem miatt?

A szakértők szerencsére engem és a hozzám hasonlókat is próbálták megnyugtatni: egybehangzó véleményükkel azt állították, hogy mellékhatások nélkül sincs szükség aggodalomra.  Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egyetem orvosa szerint például attól, hogy valaki nem tapasztal vakcina után semmi tünetet, még az oltóanyag ugyanolyan hatásos tud lenni. „Minden ember immunrendszerének vannak olyan sajátosságai, amelyek közrejátszanak a dologban” – nyilatkozta. De hasonlóan vélekedett dr. Richard Watkins az Ohio Orvostudományi Egyetem fertőző betegségekre specializálódott orvosa is. „Mindenki más. Pusztán azért, mert nincsenek tüneteink az oltás után, még nem jelenti azt, hogy probléma lenne.”

A Pfizer vakcinakísérletekben az emberek 77,4 százaléka számolt be legalább egy oltás utáni reakcióról – ez pedig azt jelenti, hogy négyből egy embernél egyáltalán nem jelentkezett mellékhatás. Valamivel többen tapasztaltak tüneteket a második Moderna-vakcina után – 81,9 százalék –, de ez még mindig azt mutatja, hogy ötből egy embernek továbbra sem volt semmi baja. A Johnson & Johnson oltás után a 60 évesnél idősebbek csupán 45,3 százaléka érzett bármilyen mellékhatást, míg a 18 és 59 év között az emberek 61,5 százaléka.

Hogy mi lehet az oka annak, hogy ennyire másképp reagálnak az emberek a vakcinákra? Erre sajnos még a szakértőknek sincs pontos válasza. „Minden ember másképp reagál az oltásra, csakúgy, mint magára a Covid–19-re is. Kiszámíthatatlan a szervezet válasza rá. De az, hogy valakinek a szervezete erősen reagál az oltásra, nem feltétlenül jelenti, hogy nagyobb védelmet is szerzett – ez inkább azt jelenti, hogy erősebb gyulladásos választ ad a szervezete az immunitás kialakítása közben. Azoknál, akiknél nincsenek mellékhatások, ugyanolyan hatásos lehet a vakcina, mint azoknál, akiknél súlyos mellékhatások alakultak ki ” – nyilatkozta a health.com magazinnal Lewis S. Nelson professzor.

Hogy mindebből mi a tanulság? Legfőképpen az, hogy nincs miért izgulni. Nagyon úgy néz ki, hogy én is egy voltam a négyből. (Ennek akár még örülhetek is, végre valamiben kitűntem a tömegből…) Bár mellékhatást nem váltott ki nálam az oltás, de bízom a szakértőkben, és elhiszem nekik, ha azt mondják, hogy ettől még én is ugyanúgy védve vagyok a betegség ellen, mint bárki más.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!