Vallomás: ilyen a randizás igaziból, ha túlsúlyos valaki

2021. május 23.
„A súlyunk miatti visszautasítás traumáját olyan sokszor átéltük, hogy bekúszik a gondolataink közé, függetlenül attól, mennyire vagyunk magabiztosak” – vallja a huszonéves nő, aki elmesélte, milyen a randizás jelentős túlsúllyal ma.

A randizás 2021-ben nehéz. A randizás, ha kövér vagy, 2021-ben még nehezebb. Mindannyian átéljük az ismerkedés buktatóit, mindenkit ghostolnak, és nehéz kiigazodni a fiúkon. De ha kövér vagy (vagy bármiben eltérsz attól, amit normálisnak tartanak), vedd mindazt, amit utálsz a randizásban, és add hozzá a megszégyenítést mindennek a tetejébe. 

ismerkedes-kover-randizas

Amikor a normál testsúlyú emberek készítik az online társkeresőkre az adatlapjukat, általában bármilyen képet feltehetnek, amiről úgy gondolják, hogy a legtöbb potenciális partnert vonzhatja. Ám a kövér nők mind ismerik azt a nézést, amikor feltűnnek az első randin, és a másik ember arcára kiül a csalódás. Rettegünk, hogy ez újra megtörténik, még akkor is, ha nagy gonddal válogattuk is ki a a képeket, amiken a testünk olyannak látszik, amilyen valójában. 

Először kiválogatjuk a fotókat, majd el kell döntenünk, hogy a leírásban külön felhívjuk a figyelmet a túlsúlyra, csak a biztonság kedvéért. Például: „Kövér vagyok és szeretem!” vagy „Személyesen még nagyobbnak tűnök!” Ha ez is megvan, megmutatjuk a profilunkat egy fókuszcsoportnak, ami a barátainkból áll, és olyanokat kérdezünk tőlük, hogy valóban úgy nézek ki, ahogy a képen, jól látszik-e a fotón, hogy kövér vagyok, nem soványít-e a ruha a képen, elég kövérnek nézek-e ki, elég teljes alakos képet tettem-e ki?

Ezen a ponton a normál testsúlyú barátaink úgy néznek ránk, mintha megőrültünk volna, de ők ezt egyszerűen nem érthetik. Soha nem vádolták őket azzal, hogy lépre csaltak valakit egy túl előnyös fotóval. És az online adatlap elkészítése csak az első nehézség egy kövér nő számára. 

A hasonló alkatú barátainkkal nyíltan beszélhetünk a randitapasztalatainkról, őszintébbek lehetünk, mint a normál testsúlyú barátokkal, ismerősökkel, akik egyszerűen nem élték át, milyen plus-size méretűnek lenni és ismerkedni. Például arról, egy kövér nőnek joga van-e jobbra húzni egy jóképű srácot, akiről a társadalom azt mondaná, hogy nem egy ligában játszik velük? Vagy csak olyan férfiaknál jelezhetjük, hogy bejön nekünk, akiről azt mondanák, hogy akár tetszhetünk is nekik? A jóképű, sportos fiúk esetében úgy érezhetjük, hogy kockáztatunk, ha jobbra húzzuk, de ki mondja meg, hogy nem tehetünk így? A média és a társadalom úgy kondicionálja a kövér nőket, hogy azt gondoljuk, a jóképű, sportos fiúnak nem tetszhet egy túlsúlyos nő, leszámítva, ha kövérség fétise van. Ami ismét egy nagy dilemma a kövér nők számára ismerkedéskor!

Nem ugyanaz a kövérség iránti vonzódás és a kövérség fétis. Ám nagyon nehéz rájönni, vajon egy férfi a nagyobb testünkhöz és a személyiségünkhöz is vonzódik, vagy csak a mérethez. Az egyik barátnőm például néhányszor randizott egy férfival, akinek nemcsak kövérség fétise volt, de etette is. Ez olyan személy, akiben szexuális vágyat gerjeszt, ha etetheti a partnerét és hízlalhatja. Eddig a pontig csak az előnyét látta annak, hogy az emberek vonzónak találják a testtípusát, ám innentől folyton ott motoszkált benne a kérdés, hogy a férfi saját magáért randizik vele, vagy csak a testéért. 

Nekem azóta lett örök szorongásom a kövérség fétis, mióta egy férfi szex közben azt mondta: imádok kövér nőkkel szexelni. Ez csak arról szól, hogy egy kövér testtel szexel? Nincs baj a fétissel, egészen addig, míg mindkét félnek megfelel. Ám szeretnénk, ha többet látnának belőlünk, mint egy testet. Szeretnénk, ha magunkért szeretnének, nem csak a súlyunkért. 

Sok férfinak tetszik a kövérség, ám nem merik bevallani a barátaiknak, családjuknak, amivel eljutunk a rejtegetéshez. Tegyük fel, hogy végre találkozol valakivel, saját magadért tetszel neki és vonzódik hozzád – a személyiségedhez és a testedhez. Egy ideje már randizgattok, és még nem mutatott be egyetlen barátjának vagy családtagjának sem. Szégyell talán? Mindenki látott már olyan filmjelenetet, ahol a kövér barátnőt elrejti a srác vagy letagadja, mert nem akarja, hogy kiderüljön, vele randizgat. A legtöbb kövér nő a való életben is átélte ezt. Elég jók vagyunk a hálószobába, de nem elég jók, hogy nyilvános helyen vacsorázzunk vagy velünk menjen egy születésnapi partira. 

Amit valójában szeretnénk a randioldalon ahelyett, hogy a férfiak sikamlós nyitómondatokat vagy kétértelmű vicceket küldenének, az olyan ismerkedés, amilyenben a normál testsúlyú barátainknak is része van. Ehelyett a túlsúlyos nők olyan mondatokkal szembesülnek, melyek azonnal a szexre vonatkoznak. „Fojts meg azzal a testtel”  vagy „imádom a nagy nőket”. Ha egy srác normálisan kezdi az ismerkedést, ám visszautasítjuk, azonnal visszavág: végülis kövér vagy. Igen, tudjuk, hogy kövérek vagyunk, ebben a testben élünk, és téged is érdekelt egészen addig, míg nemet nem mondtunk a szexre az első vagy második vagy a harmadik randin, mert nincs bennünk semmi közös. 

Ha ezeket a helyzeteket többször átéltük, mint amennyiszer meg tudnánk számolni, és végre találkozunk valakivel, aki normális minden szempontból, az átélt traumák miatt már nem tudunk őszintén örülni, a súlyunk miatti rettegés folyton ott van a gondolatainkban, mindegy, mennyire erős az önbizalmunk. 

A kövérségfóbiás társadalom talán egyszer utoléri magát, és észreveszi, hogy lehet valaki kövér és dögös egyszerre. Egy kövér nő is átélheti a tündérmesét. Nem kell rejtőzködnünk, és még csak meg sem próbálni ismerkedni, mert félünk a visszautasítástól, vagy automatikusan a barátzónába helyeznünk magunkat, mert nem hisszük el, hogy tetszhetünk annak a srácnak, vagy félnünk attól, hogy minket nem szerethet senki. Még rengeteg munka van addig, ám már azt is jó látni, hogy az emberek elkezdtek beszélni róla, és látnak minket. Mert a kövér nőket is lehet szeretni, és meg is érdemlik. 

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!