A legjobb, ha nők soha többé a boros pohárra sem néznek? Így gondolta a WHO?

2021. június 22.
Vajon a WHO szakértői azt is elvárnák a nőktől, hogy minden találkozás alkalmával lesütött szemmel pukedlizzenek a férfiak előtt? Csak mert a legutóbbi ajánlásukat akár egy középkori templom ajtajára is kiszögelhették volna.

Az Egészségügyi Világszervezetet nemrég állította össze a 2022 és 2030 közötti alkoholstratégiáját, amiben azt javasolták az országoknak, hogy fektessenek kellő prevenciós figyelmet egyes csoportok alkoholfogyasztására – külön kiemelve a termékeny korban lévő nőket.

nok-alkohol

WHO javaslata szerinta “fogamzóképes nőknek” nem kellene alkoholt inniuk. Amikor először olvastam, azt hittem csak félreértem a dolgot, és a szervezet biztosan arra gondol, hogy a terhes nőknek nem ajánlatos inni, vagy, hogy azok a nők kerüljék az alkoholt, akik éppen babát terveznek. De nem így volt. A WHO javaslatai minden egyes fogamzóképes, tehát minden 18 és 50 év közötti nőnek szólnak. Magyarán a szervezet legújabb ajánlása szerint a nőknek úgy általánosságban ideje lenne lemondaniuk a borozgatásról, és az öncélú koktélozgatásról, annak érdekében, hogy… Miért is? Hogy felkészülhessenek a jövőbéli dicsőséges terhességeikre? Hogy megőrizzék a méhük tisztaságát?

A WHO-t az ajánlás megjelenése után többen szexistának és paternalistának nevezték, szerintem nagyon is jogosan. Persze a WHO javaslatának nincsen közvetlen hatása, és nem is arról van szó, hogy 2022-től meg akarják tiltani a nőknek, hogy alkoholt igyanak, de mégis csak problémás, hogy az Egészségügyi Világszervezet kifejezetten a fogamzóképes nőket emelte ki az ajánlásában, nem pedig a fogamzóképes lakosságot – a férfiakat is beleértve. Egyrészt meglehetősen szűklátókörű azt gondolni, hogy minden egyes nő anyaságra vágyik, de a termékenység kapcsán sem nem túl tudományos kizárólag az alkohol negatív hatásaira koncentrálni. És ugyanígy egészen érthetetlen, hogy a WHO miért csak a nőket célozta meg? A tudomány jelenlegi álláspontja szerint bizony a férfiak alkoholfogyasztása is hatással lehet a termékenységre és a magzat egészségére. Nekik miért nem ajánlgatnak alkoholmentes életet?

Persze valójában semmi meglepő nincs a WHO szexista tanácsaiban, hiszen a nők reprodukciós funkciója feletti kontroll a patriarchális társadalmak egyik legmeghatározóbb és legrégebbi gyakorlata. És ugyanígy hozzászokhattunk már ahhoz is, hogy a nők életmódbeli döntéseit sokkal szigorúbb mércével mérik, mint a férfiakét – nincs ez másképp az ivással kapcsolatban sem. Amíg a férfiassághoz hozzátartozik az ivás, és senki nem szól érte, ha a szórakozóhelyen egy férfi részegen dülöngél, addig a nőket ugyanezért a viselkedésért előszeretettel megszégyenítik. Még ma is túl gyakran hallani a férfiak szájából olyan mondatokat, mint hogy „egy részeg nőnél nincsen undorítóbb”, és ami még szomorúbb, hogy az ehhez hasonló nőgyűlölő kijelentésekkel sok nő is kérdés nélkül egyet szokott érteni. De ennek a kettős mércének van egy még sötétebb oldala is: ha egy férfi részegen követ el nemi erőszakot, őt általában csak mentegetik az állapota miatt, hiszen szegény ember nem volt magánál, nem tudta mit csinál, így hát felelősségre sem vonható érte. Viszont, ha egy nő lesz részeg, akkor ő inkább ne is csodálkozzon, ha megerőszakolják.

Ha tehát kicsit távolabbról nézzük a WHO tanácsait, könnyen észrevehető, hogy azok régen nem csak az egészségről szólnak. A legtöbb terhes, vagy gyerekvállalásra készülő nő magától is meg tudja hozni a szükséges döntéseket, anélkül, hogy szigorú prevenciós szabályokat kellene rájuk erőltetni. Ha kimondatlanul is, de ezzel az ajánlásával a WHO valamiféle 21. századi tisztaságot és szerénységet szeretne a nőktől elvárni. Az üzenet egyértelmű: ha egy nő szórakozni mer, biztos lehet benne, hogy azért bírálat és büntetés fog járni.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!