Egyéves lett a világ legkoraszülöttebb babája

2021. június 23.
Richard Scott William Hutchinson még csak egyéves, ám máris bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ legkoraszülöttebb babája, aki életben maradt. A szülők csak 2020 októberében várták a baba születését, ám Richard már 2020. június 5-én megérkezett, 131 nappal korábban.

A normál lefolyású várandósság esetén a babák általában a negyvenedik hét körül születnek, ám Richard Hutchinson csupán 21 hetet töltött az anyaméhben. 337,3 grammot nyomott a születésekor. 

koraszulott-baba-egy-eves

Mivel koraszülött volt, a kisbaba a Minnesotai Gyermekkórház koraszülött intenzív osztályára került. Itt azt jósolták a szülőknek, hogy a baba valószínűleg nem marad életben. „Amikor a szülők, Rick és Beth a szülés után beszéltek az orvosokkal arról, mi várható egy ilyen koraszülött baba esetén, a csecsemő orvosai 0 százalék esélyt adtak a túlélésére” – mondta dr. Stacy Kern, a kórház neonatológusa. A baba az esélyekkel dacolva azonban életben maradt. 

Az újszülött szakorvos szerint a baba első két hete volt kritikus a túlélés szempontjából. „Tudtam, hogy Richard első néhány hete nagyon nehéz lesz, ám azt is tudtam, hogy ha ezen túljutunk, túléli” – mondta Kern. 

Bár a kórházban nem tartózkodhattak éjszaka látogatók a koronavírus-járvány miatt, a szülők minden nap átautóztak Wisconsinból Minneapolisba. Hisznek abban, hogy az ő támogatásuk tartotta életben a babát. „Hiszem, hogy segített neki, hogy érezte, számíthat ránk” – mondta az édesapa. 

Beth Hutchinson, a mára egyéves kisgyermek édesanyja arra ösztönzi a koraszülött gyermekek szüleit, hogy álljanak ki a gyermekeikért. „Nyugodtan kérdezzenek, üssék bele az orrukat mindenbe, hiszen a gyerekünkről van szó, és jogunk van tudni, mi történik vele.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!