Az utolsó hawaii hercegnő, aki megmentette a szörfözést az utókornak

2021. augusztus 08.
Ka’iulani hercegnő nem csak okos és gyönyörű volt, akit becsaptak és elárultak, de ő volt a modern szörf megteremtője is.

Ka’iulani hercegnő, a hawaii korona örököse, diplomáciai küldetéssel érkezett a washingtoni fehér házba. Amerikába egyenesen Nagy-Britanniából hajózott, ahol Brighton tengerpartján lovagolta meg a hullámokat, Anglia déli partvidékén. 1893-at írtak ekkor, ami jelentős év volt Hawaii történetében. 

Bár találkozója a 24. amerikai elnökkel, Grover Clevelanddel rövid volt és hivatalos, elősegítette a hawaii hercegnő céljait: megmenteni a Hawaii Királyságot és az ő jövőbeli trónját. Hetekkel korábban, mielőtt elhagyta volna Angliát, hogy az amerikai elnök támogatásáért folyamodjon, a Ka’iulani hercegnő ékesszóló és érzelmes beszédet mondott: “Négy évvel ezelőtt Mr. Thurston, majd a hawaii miniszterelnök javaslatára Angliába utaztam tanulni, hogy méltó legyek arra a pozícióra, mely a hawaii alkotmány szerint megillet. Ezekben az években türelmesen és a száműzöttek igyekezetével dolgoztam azon, hogy visszatérhessek szülőhazámba. Most Mr. Thurston is Washingtonban lesz, elhozza a zászlónkat és a trónomat. Ezt egyelőre nem hivatalosan közölték velem. Tettem bármi rosszat, amiért cserébe ezt kapom én és a népem? Azért megyek Washingtonba, hogy képviseljem a trónomat, a nemzetemet, a zászlómat. Miért nem akarnak a csodás amerikai emberek meghallani engem?”

kaiulani-hawaii-hercegno-szorf

Amerikába jöttem…

Grover Cleveland, az amerikai elnök megindultan hallgatta. Megígérte, hogy a Kongresszus elé viszi Ka’iulani hercegnő ügyét, és kiáll a hawaii monarchia legitimációja mellett, elutasítja az 1893. január 17-én befolyásos amerikai üzletemberek által kinyilvánított annexiót. A Kongresszus döntése határozza meg ezután a hercegnő sorsát és Hawaii jövőjét.

Bár okos és gyönyörű volt a kivételes szépségű Ka’iulani hercegnő, amerikai bankárok mégis tőrbe csalták. A hercegnő az angliai Northamptonshire-ben tanult, több nyelven beszélt, versek írt angolul, latinul és hawaii nyelven, már gyermekként megnyilvánult képzőművészeti és zenei tehetsége, festett és zenét szerzett. Ám először és mindenek felett a hercegnő szörfös volt. 

A majdnem kihalt szörf feltámasztása

Mindenki tudta, hogy egy hatalmas fa deszkán, mely súlyos darab volt, ám a hercegnőt mindenki úgy ismerte és tisztelte, mint kiemelkedő szörföst. A hawaii nők, különösen a királyi családból származók, köztudottan jó hullámlovasnak számítottak. A hawaii monarchia tagjai szenvedélyes szörfösök voltak az 1800-as évek végéig, amikor majdnem kihalt a sportág. A keresztény misszionáriusok vallási előírásai ugyanis rányomták a bélyegüket a hawaii mindennapokra, így a szörf tiltott tevékenységnek számított és jórészt eltűnt a sziget lakóinak életéből. 

Ám Ka’iulani hercegnő – aki második volt a hawaii trónöröklési sorban – kivételnek számított. Nem törődött a misszionáriusok azon erőfeszítéseivel, mellyel próbálták eltörölni a hullámlovaglást. Naponta felpattant deszkájára, és fittyet hányt a nyugati tiltásokra, melyekkel a hawaii kultúrát akarták háttérbe szorítani. “Tapasztalt szörfös volt” – írta róla a 20. század elején Knute Cottrell szörfös, a waikiki Hui Nalu szörfklub egyik alapítója. “Egy hosszú olo deszkát használt, mely wili wili keményfából készült. Ka’iulani volt Waikiki utolsó olyan szörföse, aki a tradicionális, ősi módon lovagolt a hullámokon.” Ezzel pedig megmentette a sportot az eltűnéstől a bátor és elszánt nő. 

A hercegnő, teljes nevén Victoria Kawēkiu Ka‘iulani Lunalilo Kalaninuiahilapalapa Cleghorn, 1875. október 16-án született, nevét Viktória királynőről és fiatalon elhunyt anyai nagynénjéről, Anna Ka’iulaniról kapta. Neve, a Ka’iulani annyit jelent hawaii nyelven, mint a mennyország legmagasabb pontja vagy felszentelt király. Anyja, Likelike, a hawaii uralkodó testvére volt, apja befolyásos skót üzletember, Archibald Scott Cleghorn. Bár második volt a trónöröklési sorban, az egyes számú örökös, az idős és gyermektelen nagynénje volt, így mindenki úgy vélte, a fiatal nő lesz egyszer a királynő. 

Amikor Ka’iulani csak 11 éves volt, Likelike beteg lett és többé nem gyógyult meg. A legenda szerint egy hatalmas élénk vörös hal jelent meg a part közelében – a halál jel a családban -, Likelike pedig azt jósolta meg lányának, hogy sosem házasodik meg és soha nem lesz királynő. 

Hawaii uralkodója, Kalākaua király, és Ka’iulani hercegnő édesapja úgy döntöttek, hogy az angliai tanulmányok készítenék fel legjobban a hercegnőt az uralkodói szerepre, ezután Angliába küldték, amikor 13 éves volt. Itt nyelveket tanult, tudományokat és tenisz, valmaint krikettleckéket vett. Utazásokat tett Skóciába és Franciaországba, elmélyítette festői és irodalmi érdeklődését.

1892-ben Brightonba költözött, ami új kezdet volt Ka’iulani hercegnő számára. Itt további négy évig folytatta tanulmányait, ám a szörf volt az igazi örömforrás számára. Még edzője is akadt Mrs. Rooke személyében, aki szigorú rendet dolgozott ki számára. 

kaiulani-hawaii-hercegno-szorf

Miután meghiúsult Viktória királynővel tervezett találkozója, Ka’iulani hercegnő elszánta magát, hogy visszatér népéhez, akitől elszakították. Ezután indult az amerikai fővárosba, és adta közre az angol sajtóban szenvedélyes közleményét. Az amerikai út keserű tapasztalat volt a hercegnő számára. A hawaii annexióját támogatók össztűz alá vették a sajtóban, félvérnek, keveréknek, sötétnek nevezve. Jellemző, hogy a pozitív cikkek Ka’iulani hercegnő megjelenésével kapcsolatban azt emelték ki, amit fehér vonásoknak véltek vele kapcsolatban. 

Ráadásul az amerikai elnök minden erőfeszítése ellenére a Kongresszus leszavazta a javaslatot, így Hawaii az Amerikai Egyesült Államok felségterülete lett 1898. augusztus 12-én. “Elég rossz volt a trón elvesztése, ám még rosszabb érzés volt a zászló leengedése” – mondta Ka’iulani hercegnő erről a napról. 

Minden rosszra fordult

Nem sokkal ezután a féltestvére, Annie Cleghorn és angliai pártfogója is meghalt. Nagy szomorúság lett úrrá Ka’iulani hercegnőn, az egészsége is hanyatlásnak indult. Bár apja biztatta a további nyilvános megjelenésekre, azok csak még jobban kimerítették mind érzelmileg, mind fizikailag a hercegnőt. 

1898 végén a hawaii hegyekben lovagolt, amikor egy vihar elkapta. Belázasodott és tüdőgyulladást kapott, mely végzetesnek bizonyult számára. Victoria Kawēkiu Ka‘iulani Lunalilo Kalaninuiahilapalapa Cleghorn hercegnő 1899. március 6-án, 23 éves korában meghalt.

Édesanyja, Likelike jóslata igaznak bizonyult: Ka’iulani soha nem házasodhatott meg és soha nem lehetett királynő. Ő volt az utolsó, akit utolért a hawaii uralkodói család tragikus sorsa. Ám az országáért folytatott elszánt harcban Ka’iulani hercegnő megmentette Hawaii egy értékes darabkáját, a szörföt a következő generációk számára.

Forrás: Atlas Obscura Fotó: Getty Images, Wikimedia

Olvass tovább!