Miért Hawaii a legjobb hely, ha szivárványt akarunk látni?

2021. április 19.
Egy friss kutatás szerint Hawaii-n láthatjuk a legszebb szivárványokat az egész Földön. A csodás fényjelenség, amikor a vízcseppeken megtörő és szétszóródó fény színes sugárnyalábként jelenik meg az égen, sehol máshol nem olyan csodálatos, mint a világ szivárványfővárosában, a Hawaii-szigeteken.

Dr. Steven Businger járt utána tanulmányában, hogy hol a legszebb a szivárvány a világon, és mik az optimális feltételek a látványos fényjelenség kialakulásához. Hawaii egyik nagy előnye a világ bármely más pontjához képest, hogy földrajzi fekvése miatt szinte mindig tiszta és kék az ég. 

hawaii-tokeletes-szivarvany

A szubtrópusi területet ugyanis az úgyenvezett Hadley-sejt uralja. Ez egy olyan légköri keringés, mely az Egyenlítő környékén alakul ki, ahol a legerősebb a Nap melegítő hatása, és az áramlás hozza létre a Hawaii-n uralkodó északkeleti, úgynevezett kereskedelmi szeleket is. Ezeknek a szeleknek köszönhetőek azok a záporok, melyek a tiszta égbolton keletkeznek, így a napfény útját nem gátolják a felhők, és optimális viszonyokat teremtenek a szivárványok kialakulásának. 

A szelek mellett a domborzat az, ami kulcsszerepet játszik abban, hogy Hawaii-n a legszebbek a szivárványok. A szigetek hegyes jellege ugyanis éles szögben ugrik a felhők fölé, és a vízesések szintén hozzájárulnak a látványos szivárványok kialakulásához.

Businger, a Hawaii Egyetem atmoszférakutatója azt is elmondta, hogy olyan erős a szivárványokkal kapcsolatos hiedelemvilág a szigeteken, hogy nemcsak legendák és mesék szólnak a jelenségről, de a helyi autók rendszámtábláján is ez szerepel, és a hawaii sportegyesületeket is előszeretettel nevezik el a szivárványról.

A szivárvány kulturális fontosságát mutatja az is, hogy a hawaii nyelvben több szó is van a szivárványra, annak különböző megjelenési formáira. A szabályos, földtől induló szivárványt például uakokónak, az álló szivárványt kāhilinek, az alig látható szivárványt punakeának, az éjszakai, holdszivárványt pedig ānuenue kau pōnak nevezik. 

Forrás: The Lonely Planet Fotó: Unsplash

Olvastad már?