Van miért félni: a fiatalok háromnegyede tart a jövőtől a klímaváltozás miatt

2021. szeptember 20.
Ahogy egyre inkább érezzük a bőrünkön a klímaválság hatásait, úgy emelkedik a fiatal emberek körében a lelki problémák aránya, melyet a fenyegető környezeti katasztrófa okoz.

Egy világméretű felmérés eredményei szerint, mely a Lancet Planetary Health című szaklapban jelenik meg nemsokára, a fiatalok 75 százaléka, azaz háromnegyede gondolja úgy, hogy félelmetes jövő előtt állnak, 45 százalékuk pedig azt mondja, a klímaváltozás negatív hatással van a hétköznapokra

A kutatás – mely a legnagyobb ilyen jellegű vizsgálat, amit valaha végeztek a témában – a klímaszorongás mértékét vizsgálta a fiatalok körében. Tízezer 16–25 év közötti fiatalt kérdeztek meg 10 országból: négy feküdt ezek közül a déli féltekén (Brazília, India, Nigéria, Fülöp-szigetek), a maradék hat ország az északi félgömbről került ki (Ausztrália, Franciaország, Finnország, Portugália, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok).

klimavaltozas-fiatal-klimaszorongas

A klímaszorongás mértéke országonként változott, a déli féltekén érezhetően magasabb volt, mint az északi félgömb országaiban. Arra a kérdésre, hogy a saját családjuk biztonságát fenyegeti-e a klímaváltozás, átlagosan 65,5 százalék válaszolt igennel a déli országokból, míg az északi országokban élőknek 42 százaléka. 

Az extrém időjárással és gazdasági instabilitással már nemcsak fenyegető, hanem ezt érezhetően kiváltó klímaválság hatással van a fiatalok jövőbeni terveire is. A felmérés szerint a válaszadók 39 százaléka például hezitál azon, hogy vállalna-e egyáltalán gyermeket. Ebben a témában nem mutatkozik nagy különbség a földrajzilag különböző fekvésű országok között, mindenhol 36–48 százalék között mozog azok aránya, akik nem biztos, hogy vállalnának gyermeket. Egyedül Nigéria lóg ki a sorból, ahol csupán 22 százalék gondolja így. 

A fiatalok 64 százaléka szerint a világ vezető hatalmai hazudnak a klímaváltozás hatásait és súlyosságát illetően, ezzel pedig 58 százalékuk szerint fenyegetik és kockáztatják az emberek jövőjét, becsapva a fiatalokat.

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!