Egyre több gyereket kényszerítenek házasságra Afganisztánban

2021. november 20.
A nehéz helyzetbe kerülő afgán családok mind gyakrabban kényszerülnek gyermekeik eladására, legyen szó akár gyermekmunkáról, akár gyermekházasságról.

„Tudomásunk van olyan esetekről, ahol a család hozomány fejében akár a 20 napos lánygyermekét is felajánlotta későbbi házasságra” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezetője. Az ENSZ Gyermekalapjának vezetője emlékeztetett rá, hogy a szervezet helyi partnerei már a jelenlegi politikai instabilitást megelőzően is – 2018-ban és 2019-ben – 183 gyermekházasságot és 10 gyermekeladási esetet regisztráltak, ahol az érintett gyerekek 6 hónap és 17 év közöttiek voltak. Mindez ráadásul nem is országos adat, hanem mindössze két tartományból származik. Az UNICEF becslései szerint Afganisztánban a 15-49 év közötti nők 28 százaléka 18 éves kora előtt kötött házasságot.  

afganisztan-gyerekhazassag-kenyer-unicef

A koronavírus-járvány, az élelmiszerválság és a tél beköszönte tovább rontotta az afgán családok helyzetét, ami korábban is meglehetősen nehéz volt: 2020-ban Afganisztán lakosságának csaknem fele élt olyan szegénységben, hogy az olyan alapvető javakat is nélkülözni kényszerültek, mint az étel vagy a tiszta víz. A jelenlegi, rendkívül súlyos gazdasági helyzet pedig egyre több családot taszít a korábbinál is mélyebb szegénységbe, és kényszerít olyan kétségbeesett és tragikus döntések meghozatalára, mint gyerekeik munkára vagy idő előtti házasságba való kényszerítése. A gyermekházasság irányába hat a talibán korlátozása is: Afganisztánban a legtöbb tinédzser lány még mindig nem mehet vissza az iskolába. 

afganisztan-gyerekhazassag-kenyer-unicef

Az UNICEF helyi partnereivel azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a gyermekházassággal járnak: azok a lányok, akik 18 éves koruk előtt férjhez mennek, gyakrabban maradnak ki az iskolából és válnak képzetlen, a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó felnőtté, nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a családon belüli erőszakot, bántalmazást, és esetükben a terhesség és a szülés is több komplikációval jár.  

 Az UNICEF segélyprogrammal igyekszik támogatni az afgán családok szegénység elleni küzdelmét, így fellépve az éhezés, a gyermekmunka és a gyermekházasság ellen is. A világszervezet továbbá közösségi vezetőkkel is együttműködik annak érdekében, hogy a fiatal lányok idő előtti házasságát megakadályozza. 

„Mindez azonban nem elég – hangsúlyozta Henrietta Fore. – Felszólítjuk a központi, tartományi és helyi hatóságokat, hogy hozzanak konkrét intézkedéseket a legkiszolgáltatottabb családok és lányok támogatására és védelmére, nyissák meg az iskolákat a középiskolások lányok előtt és tegyék lehetővé, hogy a női tanárok újra munkába állhassanak.” 

Fotó: UNICEF

Olvass tovább!