Segítő mesék gyerekeknek a koronavírus-járványról

2020. március 25.
A mesék nemcsak szórakoztatnak, gyógyítanak, de a gyerekek nyelvén fontos információk közvetítői is lehetnek. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány vezetője régóta szerette volna megírni saját meséit gyerekjogi szempontból fontos témákban. A jelenlegi helyzet azonnali cselekvésre sarkalta, a kézmosás fontosságáról írt egy kedves, szerethető mesét, amit a BOOKR Kids Mesetárból mától ingyen le lehet tölteni. Szilvivel a mesék erejéről beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy a kézmosásról mesét írj?

A BOOKR Kids programot kedvelem, nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Régóta beszélgettünk velük arról, hogy néhány, gyerekjogi szempontból fontos témát meg kellene csinálni náluk is. Ez a helyzet igazából adta magát, mert gyorsan kellett reagálni rá. Szerettem volna valamit mondani a gyerekeknek, ami segít, de nem direkt, szájbarágós, hanem szórakoztató.

Mi volt a célod ezzel a mesével?

Először is egy jó mesét akartam írni, ami kedves, szórakoztató, amit szívesen hallgatnak a gyerekek. Úgy mellesleg meg arról szól, hogy a kézmosás fontos, mert betegségeket lehet megelőzni vele.

gyurko_szilvia

Ugye nem ez volt életed első meséje?

Igazából írtam már mesét a családtagjaimnak, barátaimnak, meg egy szakmai kiadványba is álnéven. De a saját nevemen ez az első, ami megjelent.

Gyerekkorodban neked mi volt a kedvenc meséd?

Nagyon szerettem minden mesét, de a legtöbbet szerintem a Világszép nádszál kisasszonyt olvastam. Talán azt szerettem benne annyira, hogy a királyfi türelmet tanul, és így a végén méltó lesz a gyönyörű királylány kezére.

Amikor a kislányodnak meséltél, milyen szempontok alapján választottad ki a meséket?

Nagyon sokat olvastunk klasszikus népmeséket, meg Grimm-meséket, bár a lányom igazából azt szerette, ha „fejből mesélek”. Jó ideig azt csináltuk, hogy bárhova utaztunk a világban, mindenhonnan hoztunk haza mesekönyveket. Ez azt is jelentette, hogy olyan nyelveken is voltak gyönyörűen illusztrált könyveink, amelyekből egy kukkot sem értettünk. Azzal szórakoztunk, hogy a katalán, a svéd és a szlovén nyelvű mesekönyvekhez vicces történeteket találtunk ki.

Ezt láttad már?

Szerinted miért fontosak a mesék a gyerekeknek?

A mesékben minden benne van az életről, az emberségről, a felnőtté válásról, a világról. Mágikus, csodálatos dolog a mese. Gyógyít, tanít – azon túl, hogy nagyon szórakoztató is lehet.

Milyen visszajelzések jöttek a mesédre?

Csak most jelent meg hivatalosan, úgyhogy egyelőre csak a barátaim olvasták. Ők meg nyilván elfogultak. Majd ha az első gyerekolvasók is azt mondják, hogy oké, akkor picit megnyugszom. Egyelőre izgulok, nagyon szerettem írni, de ez még nem jelenti azt, hogy az olvasók szeretni is fogják.

Lesz folytatás? Van már a fejedben másik mese?

Igen. Most gyermekjogi meséket írok, de nagyon nem könnyű, a sokadik verzió megy a kukába, mert nem érzem elég jónak (vagy a szerkesztő jelzi vissza nagyon kedvesen, hogy gondoljam újra). Egyelőre birkózom a saját szakmámmal, a gyerekjogokkal.

Érdemes felmenni a BOOKR Kids Mesetárba, mert itt olyan klasszikus és modern interaktív történetek találhatók, amelyek különleges keverékei az animált digitális könyveknek és a képességfejlesztő játékoknak. Március 20-tól a Samsung és a BOOKR Kids program együttműködésének köszönhetően egy hónapon keresztül több mint 400 mesét lehet ingyen letölteni Android és iOS készülékekre egyaránt. A koronavírus miatt otthon lévő családok számára nagy segítség ez a tanuláshoz és a szórakozáshoz.

Olvass tovább!