Gondoltad volna, hogy a Reszkessetek, betörők! inspirálta a Harry Pottert?

2021. november 28.
A Harry Potter-filmek első részének, a Harry Potter és a bölcsek kövének rendezője, Chris Columbus elárulta, hogyan befolyásolta a szintén kultfilmmé vált alkotása, a Reszkessetek, betörők! a varázslótanoncokról készült moziját.

Az 1990-ben készült Reszkessetek, betörők! és a 2001-es Harry Potter és a bölcsek köve kétségtelenül mutat párhuzamokat. Mindkét film főszereplője olyan fiú, akiknek gonosz felnőttek törnek az életére, mert más felnőttek nem vigyáznak rájuk rendesen.

reszkessetek-betorok-harry-potter-chris-columbus

Mindkét film erősen karácsonyi mozi. Ám a két klasszikusban van más közös vonás is, ahogy arra Chris Columbus, mindkét film rendezője rámutatott. A rendező önkéntelenül is átemelt bizonyos elemeket a Reszkessetek, betörők!-ből, amikor a Harry Potter-filmen dolgozott. 

Az első maga Macaulay Culkin. Columbus úgy gondolta, hogy Kevin McCallister karakterében kivételesen hiteles alakítást nyújtott a színész, ezért olyan gyerekeket keresett, akik hasonló realizmust érhetnek el Harry és barátai megformálásakor. „Mi történik, ha egy tapasztalatlan színészt kérsz fel? Hoz magával rengeteg realizmust, természetességet és humort, ami az ösztönösségen alapul, nem azon, amit a Nickelodeon műsorán játszott hét évvel ezelőtt – magyarázta Chris Columbus. – Így az volt a célom, hogy ismeretlen színészek játsszák ezeket a karaktereket, akik valóban az adott személlyé válnak.”

A Reszkessetek, betörők! munkálatait szinte teljesen kézben tartotta a rendező. Irányította a jelmeztervezőket, a díszlettervezőket és mindenki mást, hogy a hatás időtlen legyen. Ezt a rendezői módszert vitte tovább Chris Columbus a Harry Potterben is. „A cél az volt, hogy ha Roxfortban vagy, ne lehessen megmondani, melyik évben játszódik a film. Ezt akár készíthették volna 1956-ban, talán 1977-ben. Vagy éppen 2020-ban. És ez az, amire a legbüszkébb vagyok. Nem tudod valójában megmondani.”

Forrás: Polygon Fotó: Digital Spy/Instagram

Olvass tovább!