Franciaországban börtön járhat az iskolai zaklatásért

2021. december 05.
A bullying, vagyis az iskolai zaklatás és bántalmazás ezentúl büntetőjogi kategória Franciaországban, ahol egy új törvény értelmében akár tíz év börtön és 150 ezer eurós pénzbüntetés is járhat a legsúlyosabb esetekben.

Ha öngyilkossághoz vagy öngyilkossági kísérlethez vezet a folyamatos iskolai zaklatás és bántalmazás, akár tíz év börtönbüntetés járhat érte Franciaországban. A törvényt azután hozták, hogy sokkolta az országot több olyan eset is, ahol osztálytársukat az öngyilkosságba hajszolták – gyakran online zaklatással – gyerekek. 

A törvény célja, hogy megelőzze a bullyingot, képezze a felnőtteket a gyerekek közötti bántalmazás felismerésére, megoldására, és arra késztesse az online felületeket, hogy felelősséget vállaljanak az oldalaikon megjelenő dolgokért, azokat megfelelő módon szűrjék, moderálják.

iskolai-bantalmazas-borton

Az iskolai bántalmazását három év börtönnel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtják, ha nyolc napon túli teljes munkaképtelenséget okoz. Az életkor is súlyosbító tényezőnek számít, a fiatalabb zaklatók enyhébb büntetésre számíthatnak. Ha a bullying öngyilkosságba vagy öngyilkossági kísérletbe hajszolja áldozatát, akár 10 év börtön és 150 ezer euró is lehet a büntetése. 

Korábban nem volt konkrét törvény Franciaországban az iskolai zaklatás büntetésére, más büntetőjogi kategóriák hatálya alá esett, például az erkölcsi bántalmazáshoz sorolták. A törvényhozók azért tartották fontosnak ezt a jogszabályt, mert így a társadalom teljes egészként, egyként harcolhat a bullying ellen. “Nem engedhetjük meg, hogy gyermekek élete törjön össze miatta” – mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter, aki fontos lépésnek nevezte a törvény megalkotását. 

A törvénnyel egy időben létrehoztak egy nemzeti segélyvonalat és mobil applikációt a bullyingtól szenvedőknek, ami segíthet elérni, hogy csak a legsúlyosabb esetek jussanak el a tárgyalóteremig. A törvény ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az iskolai zaklatás nem csak a diákok ügye, hanem sokkal inkább a felnőttektől ered.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!