Franciaországban börtön járhat az iskolai zaklatásért

2021. december 05. |

A bullying, vagyis az iskolai zaklatás és bántalmazás ezentúl büntetőjogi kategória Franciaországban, ahol egy új törvény értelmében akár tíz év börtön és 150 ezer eurós pénzbüntetés is járhat a legsúlyosabb esetekben.

Ha öngyilkossághoz vagy öngyilkossági kísérlethez vezet a folyamatos iskolai zaklatás és bántalmazás, akár tíz év börtönbüntetés járhat érte Franciaországban. A törvényt azután hozták, hogy sokkolta az országot több olyan eset is, ahol osztálytársukat az öngyilkosságba hajszolták – gyakran online zaklatással – gyerekek. 

A törvény célja, hogy megelőzze a bullyingot, képezze a felnőtteket a gyerekek közötti bántalmazás felismerésére, megoldására, és arra késztesse az online felületeket, hogy felelősséget vállaljanak az oldalaikon megjelenő dolgokért, azokat megfelelő módon szűrjék, moderálják.

iskolai-bantalmazas-borton

Az iskolai bántalmazását három év börtönnel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtják, ha nyolc napon túli teljes munkaképtelenséget okoz. Az életkor is súlyosbító tényezőnek számít, a fiatalabb zaklatók enyhébb büntetésre számíthatnak. Ha a bullying öngyilkosságba vagy öngyilkossági kísérletbe hajszolja áldozatát, akár 10 év börtön és 150 ezer euró is lehet a büntetése. 

Korábban nem volt konkrét törvény Franciaországban az iskolai zaklatás büntetésére, más büntetőjogi kategóriák hatálya alá esett, például az erkölcsi bántalmazáshoz sorolták. A törvényhozók azért tartották fontosnak ezt a jogszabályt, mert így a társadalom teljes egészként, egyként harcolhat a bullying ellen. “Nem engedhetjük meg, hogy gyermekek élete törjön össze miatta” – mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter, aki fontos lépésnek nevezte a törvény megalkotását. 

A törvénnyel egy időben létrehoztak egy nemzeti segélyvonalat és mobil applikációt a bullyingtól szenvedőknek, ami segíthet elérni, hogy csak a legsúlyosabb esetek jussanak el a tárgyalóteremig. A törvény ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az iskolai zaklatás nem csak a diákok ügye, hanem sokkal inkább a felnőttektől ered.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát