Ő az, akit egy egész osztály minden áldott nap újra és újra kicsinál

2021. november 01.
„Ő nem helyes, nem kedves, nem vicces, nem szép, nincs benne semmi vonzó, amivel kiérdemelné környezete biztonságos mankóit." Egy továbbgondolt történet, amit az utca ihletett.

szomorú fiú

Minden reggel 6:50-kor találkozom velük: az Üllői út kereszteződésében egy tripla lámpás zebránál ácsorognak egymástól két lépésre távol. Lassan három hónapja, hogy a munkahelyemre menet mindennap látom őket.

A nő félelmetesen sovány, arca csontos, árkos, szürke. Háta középtájt púpos; hosszú, szőke haja tövében messziről fehérlik az eredeti szín. Ruhája tiszta, takaros, elhasznált. A fiút hétnek tippelem, de öreg arca miatt mégis inkább tíznek gondolom. Miközben az úttest túloldalán feszülten várják, hogy a lámpa zöldre váltson, gondolataikban messze járnak, nem veszik észre, hogy őket bámulom.

Legelőször a fiún tapad meg a szemem: homloka okos, magas; szemöldöke sűrű, haja fekete, füle apró. Kiállása nincs, tartása görbe, törékeny, hosszú ujjai biztonsági övként kapaszkodnak iskolatáskája pántjaiba. Ha tehetné, legszívesebben láthatatlan lenne: ő nincs itt, ő nem zavar, őt hagyja mindenki békén. Amikor csak teheti, a földet nézi, tekintetünk egyetlen alkalommal mégis találkozik: egy elgyötört kisállat néz vissza rám, akinek nincs választása, teszi, amit a szikkadt arcú nő mond neki.

Látom rajta, a piros lámpa mindig jólesik: ott igazoltan meg lehet állni, ott felsejlik a visszafordulás lehetősége, ott nem csökken a távolság közte és az iskola között. Legszívesebben ott maradna, bámészkodna: színes emberek jönnek-mennek-gurulnak, bőven lenne mit nézni – de nem lehet, a lámpa zöldre vált, lódulni kell tovább, vár egy épület, tele keselyűkkel, akik isten tudja, aznap milyen mélyre marnak.

Ahogy elhaladok mellettük, szíven üt a felismerés: biztosan tudom, ő az, akit egy egész osztály minden áldott nap újra és újra kicsinál. Gonosz gyerekek és otromba tanárok áldozata ő, csak mert önhibáján kívül kilóg, mert nem tartozik a gondtalan, jóllakot, kipihent, tiszta és menő diákok közé. Ő az, aki a leghátsó padban ül, egyedül, mert nem illatos, nincs teljes kiőrlésű tízóraija, se légpárnás edzőcipője, se okostelefonja, se menő apukája. Iskolatáskáját, tolltartóját használtan veszik, mind a tíz körmét húsig rágja, mert születése pillanatában nem kapott mást örökül, csak a szorongást. Ő az, aki a lányokat gondolatban sem meri megszólítani, akinek alsó és felső fogsora mindig szorosan összezár, akinek nincsenek szép jegyei az ellenőrzőben, mert talán olvasni sem tanult meg rendesen soha. Ő nem helyes, nem kedves, nem vicces, nem szép, nincs benne semmi vonzó, amivel kiérdemelné környezete biztonságos mankóit.

Ő az, akiről írnak majd az újságok, mert ő volt az, akit egy egész osztály minden áldott nap újra és újra kicsinált.

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!