A magasabb pozícióban lévő nőket gyakrabban zaklatják a közösségi médiában

2022. április 12.
Egy új brit tanulmányban több ezer üzenetet elemeztek az Instagramon, az eredmény pedig annyira lesújtó volt, hogy a kutatók rendszerszintű kudarcként értelmezték a nőgyűlölő, zaklató levelek tömkelegét.

A brit Center for Countering Digital Hate (CCDC – Digitális Gyűlölet Elleni Központ) által végzett vizsgálat több ezer olyan üzenetet elemzett, amelyeket öt híres Instagram-felhasználónak küldtek: Amber Heard színésznőknek, Rachel Riley brit televíziós műsorvezetőnek, Jamie Klingler aktivistának, Bryony Gordon újságírónak és Sharan Dhaliwalnak, egy kulturális magazin alapítójának. A kutatók 8717 üzenetet vizsgáltak át, és nőgyűlölő levelek tömkelegét találták köztük, ami arra utal, hogy a Facebook Meta tulajdonában lévő Instagram nem kezeli megfelelően a problémát.

kozossegi-media-zaklatas-instagram

Aggodalomra ad okot például az, hogy a felhasználók nem tudják jelenteni a közvetlenül nekik küldött sértő hangjegyzeteket, nem jelenthetik be az eltűnéses módban kapott üzeneteket, amik mind bizonyítékot jelentenének a zaklatók ellen, és az is, hogy az Instagram lehetővé teszi, hogy a felhasználók bárkinek hanghívást indítsanak. A kutatók a kapott eredmények alapján azt a következtetést vonták le, hogy a probléma sokkal több embert érint a vizsgálat alanyainál: ez rengeteg felhasználó valósága, akik gyakran halálos fenyegetéseket, kéretlen meztelen képeket és videókat kapnak, és rendszeresen zaklatás áldozataivá válnak.

Cindy Southworth, a Meta női biztonságért felelős vezetője is reagált a tanulmányra. Ő úgy fogalmazott, hogy bár a vállalat nem ért egyet a CCDH számos következtetésével, azzal igen, hogy a nők zaklatása elfogadhatatlan – ezért tiltják felhasználói felületeiken a nemi alapú gyűlöletet vagy a szexuális erőszakkal való fenyegetést, tavaly pedig bejelentették a női közéleti személyiségek erősebb védelmét is. A probléma kiküszöbölésére alkották meg azt olyan funkciókat, ami az ismeretlen feladóktól érkező üzeneteket automatikusan külön mappába teszi, valamint a sértő kifejezéseket tartalmazó üzenetek szűrését is.

Azonban a CCDH tanulmánya még ezen intézkedések ellenére is több tucat példát mutat fel, amelyek alátámasztják, hogy a felhasználók beleegyezése sem kell ahhoz, hogy kéretlen pornográf tartalmakat, meztelen képeket és deepfake videókat kapjanak ismeretlenektől. És ez még nem minden: a női felhasználók életében egyáltalán nem ritka, hogy erőszakos üzeneteket és halálos fenyegetéseket kapjanak. Amber Heard esetében például fény derült arra, hogy gyakran kap olyan üzeneteket, amelyekben arra kérik, ölje meg magát vagy bántsa kisbabáját.

Míg az Instagram közösségi irányelvei elvileg tiltják a faji, etnikai hovatartozás, származás, nemi, nemi identitás, szexuális irányultság, vallási hovatartozás, fogyatékosság vagy betegség alapján elkövetett erőszakot, illetve zaklatást, és az ilyen üzeneteket állítólag azonnal törli a rendszer, a CCDH tanulmánya szerint ez gyakran nem történik meg. A tanulmány kimutatta, hogy a több ezer elemzett üzenetből minden 15. megsértette ezeket a szabályokat, és is kiderült, hogy az Instagram 10 érintett fiókból kilencnél nem tudott fellépni az erőszakos fenyegetések ellen.

Bár a felület sokak számára a megélhetést jelenti, a valaha volt legnagyobb, online erőszakkal foglalkozó globális felmérés 2020-ban mégis arra az eredményre jutott, hogy minden ötödik lány (19%) abbahagyta vagy jelentősen csökkentette a közösségimédia-platformok használatát, miután zaklatták őket, míg minden tizedik (12%) változtatott felhasználói szokásain, és a tanulmányban részt vevő nők közül többen is azt nyilatkozták, hogy már nem érzik biztonságban magukat az Instagram felületén.

Fotó: Unsplash, Forrás: Guardian

Olvass tovább!