Miért vagyunk az internetes személyiségtesztek megszállottjai?

2021. december 02.
Mit jelent az, hogy „melankolikus-kolerikus vérmérséklet”, ugyan mit tud elmondani rólunk 4 betű, és mégis miért érzünk kétségbeesett késztetést arra, hogy kiderítsük, melyik házba kerülnénk a Roxfortban? Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző személyiségtesztek, de miért?

2021-ben a legkülönfélébb személyiségtesztek állnak rendelkezésükre, hogy segítségükkel kinyilatkoztathassuk, kik vagyunk. A legismertebbek közé tartozik például a Myers-Briggs páros által kidolgozott személyiségteszt, ami 16 embertípust különböztet meg egymástól 4 információfeldolgozással és döntéshozatallal kapcsolatos funkció mentén, vagy az enneagram, ami 9 kategóriába sorolja az embereket alapvető hajtóerők és félelmek alapján. Természetesen ennél jóval bonyolultabb és részletesebb elméletekről van szó, azonban érdemes kiemelni: a pszichológia tudománya által nincsenek alátámasztva. Mégis fiatalok tömkelege teszi identitásuk jelentős, megingathatatlan részévé a teszteken kapott eredményüket. Nehéz olyan profilleírást találni az interneten, amiben nem szerepel az illető Myers-Briggs-típusa, vagy legalább az, hogy melyik házba tartozna, ha a Roxfortba járna. Vajon miért érezzük az égető szükséget arra, hogy megkérdőjelezhető vagy egyenesen fikcionális kategóriák mentén skatulyázzuk be magunkat?

Egyrészt azért, mert szórakoztató. Tagadhatatlan, hogy van valami izgalom abban, ahogy várod, hogy kiderüljön, a Trónok harca melyik karakterére hasonlítasz leginkább. Azonban van ennek egy mélyenszántóbb, végtelenül emberi oka is: amióta világ a világ, az ember kétségbeesetten szeretné megfejteni önmagát.

szemelyiseg-teszt-miert-nepszeru

A csillagjegy sem új sláger, azonban van egy nagyon fontos különbség a két műfaj között: az asztrológia anélkül skatulyáz be, hogy megkérdezné, ki vagy valójában. Adott egy fix elem – a születésed időpontja –, ami berak egy kategóriába, és abból von le megingathatatlan következtetéseket. Júliusban születtél? Síró-picsogó vagy, punktum, nincs mese. A személyiségtesztek esetében ez pont fordítva működik: megismerik a tulajdonságaidat, és az alapján döntik el a típusodat.

A Washingtoni Egyetem szervezetiműködés-professzora, Hillary Anger Elfenbein szerint ezek a személyiségtesztek tükröt adnak a kezünkbe, amik alapján sokkal könnyebben megérthetjük önmagunkat, és azt is megmutatja számunkra, hogyan lát minket a világ. Tehát nem csupán önismeretet, hanem külső validációt is nyerhetünk velük, ráadásul másokhoz is térképet kapunk általuk: segítségükkel sokkal többet megtudhatsz arról, hogyan működik valaki, aki nem olyan, mint te.

Bár az önismeretre való vágy ösztönösen benne van az emberben, a Z generáció az, amelyik az előzőekhez képest hatalmas hangsúlyt fektet az identitásra, aminek kinyilatkoztatására remek kellékek a különböző személyiségtesztek eredményei. Amellett, hogy megtudhatjuk és leírhatjuk általuk, kik vagyunk, a hovatartozás érzését is megadják: bizonyíték arra, hogy nem vagyunk egyedül, hogy mások is vannak, akik hasonlóak hozzánk. Érdekes és sokszor hasznos dolog a személyiségtesztek világa, azonban ne feledjük: nem kell ezt túl komolyan venni.

Fotó: Getty Images, Szerző: Lipták Petra

Olvass tovább!