Így lehet spórolni a környezetbarát életmóddal

2022. április 30.
Ne legyen kifogás az ökotudatos élettel szemben, hogy drága. Valójában nem kell sok pénz ahhoz, hogy a bolygónk érdekeit szem előtt tartva élj – sőt még spórolhatsz is vele.

1. Lépésről lépésre

Állíts fel tartható vállalásokat. Nem egyik napról a másikra fogsz átállni zero waste életmódra, már az is haladás, ha például azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy helyi és szezonális termékeket vásárolsz. Lehet, hogy így többet költesz zöldségre, de garantáltan nem fogsz ezreket kidobni déligyümölcsökre. A magyar divattervező pólója pedig sokkal tovább bírja majd, mint fast fashion társai.

kornyezettudatos-eletmod-sporolas-megtakaritas-oko

2. Ne vegyél újat!

Nem kell egyből megvenni mindent, hiszen ne feledd, az kerül a legkevesebbe, amit már eleve birtokolsz. Erre buzdít Munkácsi Brigitta is, aki zero waste bloggerként a környezetvédelem és a hulladékmentesség elkötelezett híve. „Nem kell a mutatós, bambuszból készült sétálós kávéspohár, hiszen foghatsz egy befőttesüveget is, abba is ugyanúgy odaadják a kávét” – mondja. Nem vizet prédikál, ő maga is így tett sokáig. „A vászonzsákokat sem kell megvenni bevásárláshoz: Bea Johnson, a zero waste mozgalom első és talán leghíresebb alakja is kispárnahuzattal járt eleinte boltba, abba tette a zöldségeket. De a gyerek kinőtt pólójából is varrhatunk párat.” 

3. Használd, amid van!

Az angol nyelvben R betűs szavakkal szokták összefoglalni a lényeget, ezek a fenntarthatóság R-jei: refuse (utasítsd vissza), reduce (csökkentsd a fogyasztásod), reuse (használd újra), recycle (hasznosítsd újra), repurpose (adj új rendeltetést neki), rot (komposztálj), repair (javíttasd meg), respect (tiszteld), responsibilty (felelősség), de ez a sor még bővíthető – és ezek mindegyike kiadáscsökkenést von maga után. Tóth Andi zero waste influenszer, a Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című kézikönyv írója is arra hívja fel a figyelmet, hogy anyagilag is sokkal jobban járunk, ha ökotudatosan élünk. (Miért is kell nyáron húsz fokra állítani a légkondit? Az energia sokba kerül, ráadásul a környezetnek sem tesz jót a túlfűtés vagy -hűtés.) Fogadd meg gondolatát, és állj le a túlfogyasztással! Ha valami elromlik, inkább javíttasd meg, ha pedig menthetetlen, találj neki új rendeltetési célt. „Az újrahasználat révén elérhetjük, hogy kevesebbet vásárolunk, mivel a meglévő eszközeinket használjuk. Például ha egy befőttesüveget ceruzatartónak használunk, a régi törölközőt feldarabolva takarításra fogjuk be, a kidobásra ítélt elektronikai eszközöknek előbb adunk egy esélyt a javítással” – írja a könyvében.

Szerző: Tóth Orsi Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd a Marie Claire aktuális számában!

Olvass tovább!

Kattints IDE!