Négyszer annyi férfi karakter van a szépirodalmi művekben, mint női

2022. május 04.
A mesterséges intelligencia segítségével számolták össze a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói, mennyi férfi és mennyi női karakter található az irodalmi műalkotásokban. Így derült ki, milyen hatalmas szakadék tátong a két nem között.

A saját munkaterületének hatalmas nemek közötti egyenlőtlensége ültette el annak gondolatát Mayank Kejriwal, a Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi Mérnöki Tanszékének kutatójának fejében, hogy meg kellene vizsgálnia, vajon az irodalmi műalkotásokban milyen arányban vannak férfi és női karakterek. A személyes névmások alapján végezte el a számolást a mesterséges intelligencia segítségével.

irodalom-nemi-diszkriminacio

Kejriwal és kutatótársai több mint háromezer, a Gutenberg Projektben résztvevő könyvet elemeztek, ebben kalandregények, sci-fi, krimi és romantikus irodalom is szerepelt. A mesterséges intelligenciának megtanították, hogy mely karakterek jelentik a női, és melyikek a férfi szereplőket a könyvekben. A kutatók azt is külön elemezték, a női szereplők közül mennyi volt főszereplő az adott történetben.

„A nemi sztereotípiák és nemek közötti egyenlőtlenségek léteznek és léteztek. Ékes bizonyítéka ennek, hogy négyszer annyi férfi szereplő van az irodalmi művekben, mint női. Ez kihat a kultúrát fogyasztó emberek nemekhez való viszonyára is” – magyarázta a kutatás vezetője.

Azon túl, hogy megvizsgálták, mennyi női és férfi szereplő található az irodalmi alkotásokban, a kutatók részletesen megnézték, milyen jelzőkkel illetik a különböző nemű karaktereket. ​​„A nőket általában a gyenge, szeretetre méltó, csinos és néha butuska jelzőkkel írták le, a férfiakkal kapcsolatban viszont a vezető, erő, hatalom és politika szavak kerültek elő leggyakrabban.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!