Megtalálták a bölcsőhalál okát

2022. május 15.
A hirtelen csecsemőhalál, vagy ahogy sokan nevezik, bölcsőhalál az újszülött-halálozások több mint harmadáért felelős. Oka mindeddig nagyrészt ismeretlen volt. Ausztrál tudósok azonban nemcsak azt fejtették meg, hogyan halnak meg a csecsemők a bölcsőhalál miatt, de azt is, miért.

A hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) az a jelenség, amikor egy év alatti kisbabák látszólag ok nélkül – gyakran álmukban – meghalnak. Emiatt nevezik bölcsőhalálnak is. A Mayo Klinika tudósai szerint az orvosi közösségben régóta azt gyanítják, hogy az agy valamely területének működési rendellenessége okozhatja, ami az alvást és légzést szabályozza. Az elmélet szerint a csecsemők egyszer csak nem lélegeznek alvás közben, az agyi működészavar miatt pedig képtelenek reflexszerűen megijedni és felébredni. 

bolcsohalal-ok

A sydney-i kutatók most igazolni is tudták ezt az elméletet. Bölcsőhalálban és más ismeretlen ok miatt elhunyt kisbabák vérmintáit elemezték. Minden SIDS-ben meghalt csecsemő mintáját összehasonlították egészséges kisbabákéval. Azt figyelték meg, hogy az úgynevezett butyrylcholinesterase (BChE) enzim szintje jelentősen alacsonyabb azoknál, akik a hirtelen csecsemőhalál miatt haltak meg azokhoz a csecsemőkhöz képest, akik egészségesek vagy más okból haltak meg. A BChe enzim nagy szerepet játszik az agy ébresztésért felelős ingerületátvivő hálózatában, ez magyarázhatja, miért tipikusan alvás közben éri a halál a csecsemőket.

A szülőknek mostanáig főként gyakorlati jellegű tanácsokat adtak a bölcsőhalál megelőzésére: voltak időszakok, míg a hason, majd a háton altatást javasolták. Ne takarják be túl melegen a gyerekeket, ne legyen a közelükben játék, takaró, amit a fejükre húzhatnának. Persze a biztonságos alváskörnyezet nagyon fontos, de még az óvintézkedések ellenére is sok kisbaba halt meg SIDS miatt. Ez a szülőkben hatalmas bűntudatot kelt, akik azon tűnődnek, vajon megelőzhették-e volna gyermekük halálát. Dr. Carmel Harrington, az ausztrál kutatás vezetője is közéjük tartozik. Fia 29 évvel ezelőtt váratlanul halt meg csecsemőkorában. „Senki sem tudta megmondani, mi történt. Csak annyit mondtak, hogy ez tragédia. De ez a tragédia nem fért össze a tudományos gondolkodásommal” – mondta Harrington, mi késztette arra, hogy kiderítse, mi okozza a bölcsőhalált valójában. 

„Azok a családok, akik a bölcsőhalál miatt veszítették el gyermeküket, nyugalmat nyerhetnek, hogy nem az ő hibájuk volt – mondta Harrington, miért fontosak a kutatási eredményeik. – Emellett a felfedezésünk lehetőséget ad arra, hogy még idejében kiderüljön, ha egy csecsemő veszélyeztetett, és új utakat nyit a megelőzésben.”

Most, hogy tudjuk, mi okozza a hirtelen csecsemőhalált, a tudósok figyelmüket a megoldásra fordítják. Az elkövetkező években azok az orvosok és tudósok, akik a bölcsőhalál okát keresték, hatékony szűrési módszereken dolgoznak majd, hogy megtalálják azokat a babákat, akik veszélyeztetettek, és remélhetőleg megelőzhetővé válnak a tragédiák.

Forrás: Biospace Fotó: Unsplash

Olvass tovább!