13 éves lány lett minden idők legfiatalabb fekete orvostanhallgatója

2022. július 25.
Alena Analeigh Wicker olyan, mint a többi 13 éves: szeret moziba járni, focizni, sütni és a barátaival lógni. Csak egy „apróságban” tér el kortársaitól: most vették fel az orvosi egyetemre, ráadásul most is egyszerre két különböző felsőoktatási intézményben tanul biológiát!

„Nagyon jó időgazdálkodási képességeim vannak, és nagyon fegyelmezett vagyok” – mondja a 13 éves Alena, aki az Arizona State Universityn és az Oakwood Universityn tanul biológiatudományt, májusban pedig a fiatal tehetségeket segítő Early Assurance Program támogatásával helyet kapott az Alabamai Orvostudományi Egyetem 2024-es évfolyamában. „Úgy érzem, bebizonyítottam magamnak, hogy bármire képes vagyok” – mondja Alena. A fiatal lány mindössze hároméves volt, anyja észrevette, hogy gyermeke eltér kortársaitól: könnyebben sajátított el új készségeket, és már kiskora óta érdekelték a természettudományok, a technológia, illetve a matematika. Kiemelkedő képességei miatt sokszor vált gúny tárgyává az iskolában, ezért édesanyja kivette őt az intézményből, és otthon tanította, egészen az ötödik osztályig. Alenának az algebra, a geometria és a biológia is gyerekjáték volt, ahogy ő fogalmazott, gyakran „unatkozott” az órákon, a középiskola pedig olyan könnyű volt számára, hogy 12 évesen végezte el.

2021 nyarán – még 12 évesen – Alena régi álma vált valóra: a NASA legfiatalabb gyakornoka lett, és még kutatást is végezhetett. Korábban mérnök szeretett volna lenni, de miután elmélyült az egyetemi kurzusokban, hamar ráébredt, hogy az orvosi pálya érdekli, ezért gyorsan szakot váltott. „Az alulreprezentált közösségeknek szeretnék segíteni, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi ellátással” – mondta Alena, akinek azóta tanulmányai a szenvedélyévé váltak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alena Analeigh (@thebrownstemgirl) által megosztott bejegyzés

Az iskola mellett Alena körülbelül másfél évvel ezelőtt alapította meg Brown STEM Girl nevű szervezetét, amelynek célja, hogy lehetőséget biztosítson azoknak színes bőrű lányoknak, akik érdeklődnek a tudományos-technológiai tárgyak iránt. A nők ugyanis a tudományos és mérnöki munkaerő csupán 28%-át teszik ki, és közülük is csak 5% színes bőrű – Alena ezen szeretne javítani közösségének immár 460 aktív tagjával. „Megmutatjuk a világnak, hogy vannak más lányok is, akik pont olyanok, mint én, és megérdemelnek egy lehetőséget és egy esélyt” – mondta Alena.

Alena szerint sikerei főleg édesanyjának köszönhetőek, aki tanította és engedte fejlődni, mégis hagyta, hogy gyerek legyen: szabadidejében sokat játszik a barátaival, sportol, és szeret, énekelni, főzni és utazni. A fiatal tehetség, aki a világ legfiatalabb fekete orvostanhallgatója lesz nemsokára, abban reménykedik, hogy tudományos és szakmai ambíciói és sikerei másokat is inspirálhat, és bebizonyíthatja az embereknek, hogy nem számít az életkor, bárki bármit elérhet, ha igazán akarja.

Forrás: Washington Post, The Baltimore Times, Forbes, Fotó: Instagram

Olvass tovább!