19 éves harvardi diáklány lett Izland legfiatalabb parlamenti képviselője

2022. január 07.
Gunnhildur F. Hallgrímsdóttir két napig volt az izlandi parlament képviselője, ezzel pedig ő a legfiatalabb ember, aki valaha tagja volt a szigetország törvényhozó testületének.

Pár héttel azután, hogy befejezte első szemeszterét a világ egyik legjobb egyetemén, a Harvardon, Gunnhildur F. Hallgrímsdóttir lett Izland történetének legfiatalabb embere, aki tagja lehetett a parlamentnek.

Hallgrímsdóttir az izlandi Kalózpárt tagja, és múlt hét hétfőn tette le a helyettes parlamenti esküt, így két napig helyettesíthette a lebetegedett Björn Leví Gunnarsson képviselőt. Ezzel 19 évesen és 241 naposan rekordot döntött, ugyanis fiatalabb volt, mint az addigi csúcstartó, Karl Liljendal Hólmgeirsson, aki 20 éves és 355 napos volt, amikor beiktatták.

Hallgrímsdóttir már korábban is aktívan politizált és részt vett fiatalok által vezetett klímatudatosságra sarkalló mozgalmakban, korrupcióellenes tüntetésekben és az új izlandi alkotmány kidolgozásában is. Véleménye szerint az aktivizmus és a klímaszorongása segítette őt rálépni a politikai pálya ösvényére. Hallgrímsdóttir 2021 márciusában, a szeptember 25-i parlamenti választások előtt indult a Kalózpárt belső választásán, de nem kapott mandátumot, csupán helyettes pozíciót, amit most ki is használt.

Hallgrímsdóttir szerint a klímatüntetéseken való részvétel felnyitotta a szemét, és rájött, hogy mennyire szétesett a rendszer, amelyben élünk. Azt is mondta, hogy reméli, a kampánya növeli majd a fiatalok kedvét ahhoz, hogy aktívan munkálkodjanak Izland kormányában, és bízik benne, hogy előmozdíthatja az ország klímavédelmi intézkedéseit.

„Bár vannak nagyszerű technológiák, amiket hasznosítani tudunk, és van akarat is, a politika egyszerűen nem reagál megfelelően – mondta, hozzátéve, hogy: Ez annyira frusztráló volt, hogy arra gondoltam, hogy az éghajlat-aktivizmus világának be kellene lépnie a politikába. És mivel ez egy ilyen kicsi ország, nagyon sok lehetőség van a változásra.”

Hallgrímsdóttir legfőbb politikai céljai az éghajlatváltozás köré összpontosulnak, és hisz abban, hogy egy stabil kormány létrehozásához a testületnek rendkívül progresszívnek kell lennie a zöld befektetések terén, mert különben csak lemarad. Nem is tétlenkedett két parlamenti napja alatt: azt javasolta, hogy emeljék a szén-dioxid-adót, a Nemzetközi Valutaalap szerint elfogadható szintre, tervét azonban elutasították.

Hallgrímsdóttir parlamenti alelnöki szerepét nem volt nehéz összeegyeztetni a harvardi tanulmányaival, de ha a helyzet úgy adódna, hogy hosszabb távon is szerepet vállalhat Izland kormányában, akkor fontolóra venné, hogy egy szemesztert passziváltat az egyetemen. „De ettől eltekintve teljes mértékben számítok arra, hogy nappali tagozatos hallgatóként csinálom ezt, és úgy gondolom, hogy ez teljesen lehetséges” – mondta.

Kétnapos parlamenti tevékenységével az volt a célja, hogy kitapasztalja, ez-e a legjobb módja annak, hogy az éghajlatváltozás ellen küzdjön. Izlandon a következő választást 2025-re tervezik, de Gunnhildur szerint még túl korai lenne, hogy döntsön az indulással kapcsolatos terveiről: „A végső célom nem az, hogy politikai karriert folytassak, hanem az, hogy megpróbáljak tenni valamit a klímaválság ellen.”

Forrás: The Harvard Crimson

Olvass tovább!