Zaklatják és fenyegetik az orvost, aki elvégezte a 10 éves kislány abortuszát

2022. augusztus 11.
A terhességmegszakítás ellehetetlenítése nemcsak a nőket, de az amerikai orvosokat is nehéz helyzetbe hozza. Sokan kapnak halálos fenyegetéseket, megszaporodtak az abortuszklinikákat érő támadások, de még hivatalos szervek is célkeresztbe vették az egészségügyi szakembereket.

Néhány héttel ezelőtt bejárta az amerikai sajtót a tízéves kislány esete, aki nemi erőszak áldozataként esett teherbe, majd utazott több mérföldet ohiói otthonából Indiana államba, hogy megszakíthassa terhességét. A szigorú abortuszszabályozásáról hírhedt Ohióban ugyanis az új törvények szerint hat hete már nem lehet hat hét után megszakítani a terhességet – még akkor sem, ha a várandós nő nemi erőszak áldozata volt. Ohió döntéshozóinak mindez nem volt elég ahhoz, hogy átgondolják az egészségügyi rendszerük működését, sőt, a kislányról szóló megrázó hírt „kitalációnak” minősítették, amit „egyetlen bizonyíték sem támaszt alá”. Csakhogy a hír igaz volt.

abortusz-kislany-orvos-caitlin-bernard-indiana

A hír kirobbanását követően nem sokkal Ohióban az elkövető beismerő vallomást tett a hatóságoknál, elismerve, hogy több alkalommal is megerőszakolta a kiskorú lányt. Két hét telt el a kislány abortuszáról szóló első cikkek megjelenése és az ohiói férfi elítélésének híre között, de ez a rövid időszak is elég volt hozzá, hogy a terhességmegszakítást végző dr. Caitlin Bernard nőgyógyász élete pokollá változzon.

Amióta Bernard elvégezte a kislány abortuszát, jobboldali médiumok kereszttüzébe került. Abortuszellenes konzervatívok támadták, és még Todd Rokita indianai legfőbb ügyész is megfenyegette őt, hogy hivatalos eljárást indít praxisa ellen. „Őszintén szólva, ez az egész időszak borzasztóan nehéz nekem, és az egész családomnak is… – nyilatkozta az orvos az NPR-nak. – Nagyon nehezemre esik megérteni, hogy miért akarna egy politikus, az állam egyik prominens személye olyan szakembereket üldözni, akik minden egyes nap azon dolgoznak, hogy segítsenek az államban élő betegeken.”

Rokita azt is állította, hogy Bernard már többször is megszegte Indiana állam abortusztörvényeit. Az államban például kötelező értesíteni a hivatalos szerveket a 16 év alatti kiskorúak terhességmegszakításáról – Rokita pedig azt állította, hogy Bernard ezt elmulasztotta megtenni. Pedig az indianai egészségügyi hatóságok később igazolták, hogy dr. Caitlin Bernard a törvényeknek megfelelően járt el, és a beavatkozás előtti három napban értesítette a megfelelő szerveket. Bernard azóta azt fontolgatja, hogy rágalmazás miatt pert indít a legfőbb ügyész ellen, azonban az eset rávilágít egy sokkal súlyosabb jelenségre is: arra, hogy hogyan kerülhetnek a segítő szakemberek dühödt konzervatívok célkeresztjébe az észszerűtlen és jogfosztó abortusztörvények miatt.

Orvosok veszélyben

Az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség friss jelentése szerint az orvosokkal szembeni erőszak és zaklatás előfordulása jelentősen emelkedett 2021-ben. 2020-hoz képest 600 százalékkal emelkedett az orvosokat célzó „stalking”, vagyis amikor követik és megfigyelik az áldozatokat, de 129 százalékkal emelkedett az olyan akciók előfordulása is, amelyben abortuszellenes csoportok terhességmegszakításokat végző klinikákat támadnak meg. Az egészségügyi szolgáltatók 123 támadást jelentettek a tavalyi évben, és 80 százalékkal nőtt a bombatámadással való fenyegetés gyakorisága is.

„Az egyik fél az állam legfőbb ügyésze, a másik pedig egy orvos – azt hiszem, nyilvánvaló, hogy ki van megfélemlítve ebben a helyzetben”– folytatja Bernard az interjúban. – Nagyon fontos lenne, hogy az indianai egészségügyi dolgozók biztonságban érezzék magukat a munkahelyükön. Fontos lenne, hogy az orvosok biztosra vehessék, ha betartják a törvényeket és megfelelően ellátják a gondjaikra bízott betegeket, akkor nem fognak üldözés és zaklatás áldozataivá válni.”

Indiana államban jelenleg egy olyan új törvénymódosítást fontolgatnak, ami gyakorlatilag teljes mértékben ellehetetlenítené a terhességmegszakítást. Egyedül akkor lehetne kivételt tenni, ha a terhesség nemi erőszak vagy incesztus következménye, vagy ha veszélyezteti az anya életét. Ha elfogadják a törvényjavaslatot, Indiana is csatlakozik azokhoz az amerikai államokhoz, ahol gyakorlatilag hozzáférhetetlen a terhességmegszakítás a nők számára – ez pedig egyúttal az orvosok munkáját is jelentősen megnehezíti. Már most súlyos személyes tragédiákat hoztak az új rendelkezések: nők még hetekig hordozták magukban halott magzataikat vetélés után, sokaknak pedig fájdalmas hüvelyi szüléssel kellett világra hozniuk életképtelen magzatukat, de sok nőnek azért nem írnak fel gyógyszereket, mert az potenciálisan veszélyeztetheti a terhességet, az orvosok pedig félnek a bírósági következményektől. De a Bernard praxisába került kislány esete sem egyedi: a gyerekek elleni erőszak egyáltalán nem olyan ritka, és a kiskorúak nem kívánt terhessége is gyakori probléma. Az abortusztörvények felforgatása nagyon megnehezíti – néha pedig egyenesen lehetetlenné teszi –, hogy az orvosok hatékonyan és gyorsan reagáljanak az ilyen égető helyzetekben.

„Azt hiszem, az amerikaiakban most kezd tudatosulni, hogy milyen pusztító hatása van az abortuszellenes törvényeknek” – magyarázza Bernard a CBS-nek. Az orvos bízik benne, hogy az emberek rájönnek, milyen kézzelfogható problémákkal kell majd megküzdeniük a terhességmegszakításra szoruló nőknek, és a döntéshozók is rájönnek majd, hogy ezt nem akarhatják. „Hogy nem akarják a gyerekeket, a nőket ilyen helyzetbe hozni, traumatikus vagy akár életveszélyes terhességeknek kitenni őket.”

Bernard nemrégiben a Washingon Postban írt véleménycikket az amerikai abortuszhelyzetről, amiben saját váratlanul jött ismertségére is reflektált. „Hazugnak neveztek, és olyan emberek kérdőjelezték meg az orvosi és etikai integritásomat a nemzeti televízióban, akik soha életükben nem is találkoztak velem. Sokan megfenyegettek.” Azoknak pedig, akik kételkednek egy megerőszakolt tízéves kislány igazában, Bernard azt javasolta: „Jöjjenek el a klinikára, ahol dolgozom, és töltsenek el ott egy napot. Jöjjenek el, nézzék meg, milyen ellátást nyújtunk a betegeinknek nap mint nap. Az abortuszra szoruló nők gyakran olyan élethelyzetekben vannak, amiknél nehezebbet nem is igazán tudnánk elképzelni. Ha valaki úgy gondolja, soha nem lenne képes elvetetni a magzatát, hát ne tegye. De ettől függetlenül nem akadályozhatjuk meg, hogy más emberek hozzáférhessenek a szükséges egészségügyi ellátáshoz, csak azért, mert mi más vallásos hiedelmek szerint élünk. Mi sem akarnánk, hogy bárki más ezt tegye velünk.”

Forrás: The Cut Fotó: Getty Images

Olvass tovább!