Amerikai nők ezrei ellen emelhetnek vádat, ha digitális menstruációs naptárat használnak

2022. július 13.
A nők menstruációs ciklusának nyomon követésére szolgáló alkalmazások úgy tudnak a leghatékonyabban működni, ha minél több privát adatot gyűjtenek be felhasználóikról. A cél nemes, ám ezek az érzékeny adatok felhasználhatók azok ellen, akik a művi terhességmegszakítást betiltó államokban élnek. A nőket komoly bizonytalanság lengi körül az Atlanti-óceán túlpartján, nem is alaptalanul.

2022. június 24-én, pénteken az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a mérföldkőnek számító Roe kontra Wade ügyet, amely addig garantálta az abortuszhoz való alkotmányos jogot a terhesség hatodik hetéig. Így jelenleg az USA államai szabadon betilthatják a művi terhességmegszakítást, nők ezreinek életét ellehetetlenítve.

Miután a Politico kiszivárogtatta a véleménytervezet, a közösségi oldalak felhasználói gyorsan felhívták a figyelmet a digitális menstruációs naptárakban rejlő veszélyekre. Ezeket az applikációkat ugyanis amerikai nők milliói használják nap mint nap, és mivel az Egyesült Államokban nem vonatkozik rájuk az a magánegészségügyi információk megosztását szabályozó törvény, szabadon kiszolgáltathatják a felhasználók adatait a hatóságoknak, ha a hivatalos szervek azt kérik tőlük.

amerika-no-digitalis-mentruacio-naptar

Érzékeny adatok kerülhetnek rossz kezekbe

„Ha online menstruációkövetőt használ, vagy ciklusát a telefonján keresztül követi, lépjen ki belőle, és törölje adatait. MOST” – írta Twitteren Elizabeth Cronise McLaughlin, a Gaia Project for Women’s szervezet aktivistája és alapítója. Ezek az alkalmazások ugyanis nyilvántartják a menstruáció kezdetét, végét, sőt a terhességet is. A személyes adatok anyagi célú továbbítása nem csak disztópia, különösen a közösségi oldalakon. 2019-ben a Wall Street Journal elemzése megállapította, hogy a 43 millió tagot számláló Flo menstruációkövető alkalmazás értesítette a Facebookot, ha egy felhasználónak megjött a menstruációja, vagy teherbe szeretett volna esni, így az adott személy a tematikus hirdetések célpontjává vált.

Az Edinburghi Egyetem kutatója, Andrea Ford szerint az abortuszt kriminalizáló államokban élő nők nincsenek biztonságban, ha ilyen applikációt használnak, Leah Fowler, a Houstoni Egyetem Egészségügyi Jogi és Politikai Intézetének kutatási igazgatója pedig azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy már korábban is volt példa arra, hogy bizonyos kormányok felhasználták a nők menstruációs adatait a digitális naptárak segítségével.

Terhelő bizonyítékok

Evan Greer, a Fight for the Future digitális jogokért felelős csoportigazgatója rámutatott, hogy nem a cikluskövető alkalmazások az egyetlenek, amelyek nagy kockázatot jelentenek az abortuszt választó nők számára. Mint mondja, ha például valaki abortuszt végeztet egy klinikán és a váróteremben játszik a telefonján, akkor a helyadatok kimutathatják, hogy éppen az intézményben tartózkodik.

Ahogy azt a The Guardian is írja, ha illegális abortusz miatt próbálnak vádat emelni egy nő ellen, bármelyik alkalmazás adatait lekérhetik a digitális eszközeikről, beleértve a digitális menstruációs naptárak által összegyűjtött információkat is. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a hatóságok akár a böngészési előzményeketi is felhasználhatják egy esetleges nyomozás esetén, az abortuszokkal kapcsolatos kutatásokkal egyetemben.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!