Hemingway unokáját sem kímélte a családi átok

2022. augusztus 22.
Ernest Hemingway unokája, Margaux szenvedett a hírnévtől, miután egyik napról a másikra híresség és és a világ első millió dolláros szupermodellje lett az 1970-es években.

1996. július 2-én került a címoldalakra, hogy Margaux Hemingway véletlen túladagolásban meghalt 42 évesen. Élete utolsó éveiben az évtizedes karrierje a függőséggel való harcba fordult. Ám halála után az emberek emlékezetében csak a szépsége és tehetsége maradt meg. 

Ernest Hemingway, a legendás író unokája 182 centiméter magas volt, 1975-ben, 21 évesen robbant be a divatvilágba. Néhány röpke év alatt a világ első olyan modellje lett, aki többmilliós szerződést kapott, filmekben szerepelt és a legendás New York-i diszkó, a Studio 54 állandó vendége volt. A hírnév azonban ólomsúlyként nehezedett rá. Tinédzserkora óta depresszióval, étkezési zavarral és alkoholproblémákkal küzdött. Ahogy ismertsége nőtt, úgy hatalmasodtak el rajta mentális problémái is. 

Önkezével vetett véget életének apró Santa Monica-i stúdiólakásában, a Hemingway család ötödik olyan tagja lett, aki öngyilkos lett, köztük legendás nagyapja is, aki napra pontosan Margaux Hemingway előtt 35 évvel oltotta ki saját életét. 

margaux-hemingway-elettortenet

Margaux Hemingwayt férje vette rá a modellkedésre

Margot Louise Hemingway 1954. február 16-án született az oregoni Portlandben. A leendő szupermodell Byra Louse és Jack Hemingway, az író unokájának középső gyermekeként. Gyermekkorában a család Oregonból Kubába költözött. Ezután több helyen is laktak, köztük San Franciscóban és Idahóban is, szinte minden olyan helyen, ahol a híres ősük is egykor. 

A nehéz tinédzserkor mellett számos mentális betegségtől szenvedett, a depresszió és bulimia mellett epilepszia is gyötörte Margaux Hemingwayt. Gyakran alkohollal gyógyította magát. 

Miután megtudta, hogy szülei egy francia borról, a Chateau Margaux-ról nevezték el, megváltoztatta első neve írásmódját, ezután lett belőle Margaux Hemingway és kezdett modellkedni férje, a New Yorki-i filmproducer, Errol Wetson nógatásának engedve.

Margaux Hemingway tökéletesen megfelelt az 1970-es évek kifutói ideáljának: 182 centi magas volt és vékony. Karrierje első évében egymillió dolláros szerződést kapott a Fabergé Babe parfümjére. Soha előtte ennyit még nem fizettek egyetlen modellnek sem. Nem sokkal ezután már a legismertebb magazinok, a Cosmopolitan, Elle és Harper’s Bazaar címlapján pózolt. 1975-ben a Time egyenesen New York szupermodelljének nevezte, nem sokkal ezután a Vogue címlapján is megjelent fotója. 

Szinte egyik napról a másikra nemzetközi híresség lett. „Egy generáció arca, felismerhető és megjegyezhető, mint Lisa Fonssagrives és Jean Shrimpton” – írta róla a The New York Times divatszerkesztője. 

Az élet New York szupermodelljeként

Az azonnali siker ellenére Margaux Hemingway küszködött a hírnévvel. A Vogue-nak adott interjújában egyszer a hírnevet a hurrikán szeméhez hasonlította. És egy nőnek, aki javarészt Idaho vidékies részén nőtt fel, New York roppant félelmetes volt időnként. „Hirtelen nemzetközi címlaplány lettem. Mindenki a hemingwaységemet kutatta – mondta. – Ez úgy hangzik, mintha varázslatos dolog lenne, az is volt. Nagyon sokat szórakoztam. Ugyanakkor nagyon naiv voltam, amikor a városba jöttem. Őszintén azt gondoltam, hogy az emberek saját magamért kedvelnek. A humoromért és jó tulajdonságaimért. Soha nem számítottam rá, hogy annyi professzionális vérszívóval találkozok, mint itt.”

margaux-hemingway-elettortenet

Margaux Hemingway imádta a partikat és az embereket, akik az 1970-es és 1980-as évek művészvilágában mozogtak. Nem kellett sok idő, hogy állandó tagja legyen Andy Warhol Studio 54-ének, ahol a legnagyobb nevek, Bianca Jagger, Grace Jones és Liza Minnelli partiztak.

Azután a modellsikereivel a zsebében Margaux Hemingway elindult Hollywoodba. Az első filmje a Lipstick című film volt, amiben a testvérével, Mariel Hemingwayvel és Anne Bancrofttal szerepelt. A film egy modellről szólt, aki bosszút állt megerőszakolóján. Megindító filmnek nevezték az akkori kritikák, nem lett kasszasiker, ám azóta kultkedvenccé vált.

Ez nem szegte kedvét Margaux Hemingwaynek, szerepelt még a Killer Fish című filmben, a They Call Me Bruce? című sorozatban és A Brooklyn-híd túloldalán című 1984-es filmben. Ezek mind teljesen különböző műfajú filmek voltak, ami Hemingway színészi sokoldalúságát bizonyította. 

1984-ben azonban síbalesetet szenvedett. A lábadozása alatt jelentős súlyt szedett magára, depressziója pedig romlott. Hogy vissza tudjon térni a munkába és az életéhez, a Betty Ford Centerbe jelentkezett be, hogy kezeltesse depresszióját. 

A filmezéshez számos B-kategóriás filmet elvállalt az 1980-as évek közepétől egészen a korai 1990-es évekig. Ezeket moziban be sem mutatták, csak videókazettán adták ki. Miután nem jöttek a nagyobb szerepek, Margaux Hemingway feladta a filmezést. 

Visszatért viszont a modellkedéshez. Hogy hivatalosan is bejelentse ezt és megújítsa karrierjét, Hugh Hefner a Playboy borítójára tette 1990-ben. Hemingway egy régi barátját, Zachary Seliget kérte fel a fotózás kreatív részének kidolgozására Belize-ben. 

margaux-hemingway-elettortenet

A Hemingway-démonok győztek

A gyermekkori traumákkal és a karrierjének keresésével való küzdelem közben a magánéletében is nehézségei voltak. 21 évesen ment hozzá Errol Wetsonhoz, miatta költözött New Yorkba. Mikor a házasság véget ért, itt találkozott Zachary Seligdzsel, aki bemutatta a divatvilág belső körének. (Margaux Hemingway rajta keresztül ismerkedett meg Marian McEvoyjal, a Women’s Wear Daily divatszerkesztőjével is, aki elindította a karrierjét.)

1979-ben Margaux hozzáment a francia filmeshez, Bernard Faucher-hoz, akivel egy évig Párizsban élt. Ám hat év házasság után tőle is elvált. Édesanyjával éveken át nem találkozott, csupán anyja 1988-as halála előtt nem sokkal békültek ki. Testvérével számos filmszerepért versenyzett, apjával pedig a nyilvánosság előtt romlott meg a kapcsolata. Egy 1990-es években adott interjúban Margaux arról beszélt, hogy apja szexuálisan bántalmazta gyerekként. Jack Hemingway és felesége tagadta a vádakat, és évekre megszakították a kapcsolatot lányukkal. 2013-ban Mariel Hemingway árulta el, hogy nővére igazat mondott. 

1996. július 1-én egy barátja talált rá Margaux Hemingway testére kaliforniai otthonában. A boncolás megállapította, hogy már napok óta halott volt. Végzetes adag altatót vett be. Bár élete rövid volt, Margaux Hemingway kultklasszikus lett maga is. Modellfotóit még ma is a legjobbak között tartják számon, filmjeinek külön rajongótábora van. Elszántan próbált kilépni a Hemingway felmenők árnyékából, Margaux Hemingway a saját útját járta a saját jogon kivívott hírnév felé, ami a végzete is lett.

Forrás: allthatsinteresting.com Fotó: Getty Images