Minden 8 év feletti gyereket szűrni kellene szorongás miatt

2022. április 24.
A szakértők egy friss kutatás eredményei alapján mindennél fontosabbnak tartanák a probléma korai felismerését a kisebb gyerekeknél. A CDC vizsgálatából kiderült ugyanis, hogy a 3 és 17 év közötti gyerekek több mint 7 százaléka küzd szorongással.

Azért tartják nagyon fontosnak a szakemberek, hogy már 8 éves kortól átfogóan szűrjék a gyermekeknél az esetleges szorongás miatt, mert az utóbbi időben rohamos romlást tapasztaltak már a kisebbek mentális egészségében is. A szorongásos zavar pedig az egyik leggyakoribb lelki probléma gyermekkorban. Amerikában az új irányelveket 2022 második felében adhatják ki ezzel kapcsolatban. 

Nemcsak Amerikában, de Európában, így Magyarországon is probléma, hogy a legtöbb esetben nem derül ki, hogy egy gyermek szorongásos zavarban szenved, így a megfelelő lelki egészség támogatást sem kapja meg. A különböző viselkedési problémákkal érintett gyermekek problémáira sokkal nagyobb eséllyel derül fény és jutnak hozzá a szükséges segítséghez, ám a szorongásos zavar nem okoz az iskolában vagy otthon olyan látványos helyzeteket, így ezek a gyerekek könnyen átcsusszannak a radar alatt a szakemberek szerint. Már a járvány előtt sem volt túl rózsás a helyzet, a pandémia azonban tovább gerjesztette a problémákat, sokkal több gyerek küzd szorongással, és a háború is csak ront az állapotukon.

gyerek-szorongas-szures

Miért fontos a korai felismerés?

Az amerikai szakemberek javasolják a szűrést minden gyermeknél, függetlenül attól, bármilyen tünetet tapasztalnak-e a környezetükben élők vagy ők maguk. „Kritikus fontosságú, hogy még azelőtt beavatkozzunk, mielőtt egy életet rombol le a szorongás” – mondta Martha Kubik a kutatócsoport tagja, a fairfaxi George Mason Egyetem Pedagógiai Tanszékének professzora. A gyermekkori szorongásos zavar ugyanis szorosan összefügg a felnőttkorban jelentkező depresszióval, szorongással, viselkedési problémákkal és szerhasználattal. A 8 éves kortól történő szorongásszűrés mellett 12 éves kortól javasolják a depresszió szűrését is a szakemberek.

Hogy működne a szűrés?

„Számos kérdőív és különböző eszköz van már az alapellátásban is a szorongás szűrésére – mutatott rá dr. Kubik. – Több ezek közül kifejezetten a szorongásos zavart célozza, míg mások több rendellenesség meglétét vizsgálják. A kutatásunkból az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az eszközök tökéletesen alkalmasak és hatékonyak a szorongás kimutatására már kisgyermekeknél is, nem csak akkor, ha már jól érzékelhető tüneteik vannak.”

A szakemberek szerint a szűrést akár az éves orvosi felülvizsgálaton is elvégezhetnék a gyermekorvosok, de tulajdonképpen bármikor használhatók. Ha az derül ki, hogy egy gyermeknek további segítségre van szüksége, ez nem konkrét diagnózis, de kiindulópont, hogy utána járjon egy lelki egészséggel foglalkozó szakember, valóban szorongás áll-e a háttérben. 

„A pszichoterápia az első számú kezelési mód – mondta dr. Tami D. Benton gyermekpszichiáter és viselkedéskutató a Philadelphiai Gyermekkórházban. – Gyógyszeres kezelésre csak akkor lehet szükség ilyen esetben, ha a szorongás akadályozza a gyermek hétköznapi működését és önmagában a pszichoterápia nem hatásos.” A szakemberek szerint megtalálni a megfelelő szakembert nem feltétlenül egyszerű vagy gyors folyamat, de a szűrés ettől még nagyon fontos. 

Mi a helyzet az öngyilkosság kockázatával?

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a szorongásos zavar szűrése általánossá váljon a kisebb gyermekeknél. Az öngyilkosságra való kockázattal kapcsolatos általános szűrés esetleges bevezetése még további vizsgálatokat igényel, ám ezt is fontos lehet szűrni azoknál a gyerekeknél is 12 éves kor felett, akiknél semmilyen jel nem utal erre. Az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok a 10 és 19 év közötti gyermekek körében Magyarországon is. „Rengeteg gyerek tartja magában az öngyilkos gondolatokat, nem beszélnek róla, hacsak valaki nem kérdezi őket. Így ha a 12 éves és idősebb gyerekeket átfogóan szűrnénk ezzel kapcsolatban, egyfajta biztonsági hálót hoznánk létre, ami tudatosítaná bennük, hogy lehet beszélni róla” – magyarázta a gyermekpszichiáter.

Honnan tudhatjuk, ha a gyermekünknek segítség kell?

Ha aggódunk amiatt, hogy a gyermekünk esetleg szorongással küzd, a szakértők azt javasolják, beszéljünk a háziorvosunkkal vagy forduljunk a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatokhoz, ahol megfelelő szakemberek állnak rendelkezésünkre, és megállapíthatják, hogy valóban szorongásos zavarról vagy valamilyen más problémáról van-e szó. 

Bizonyos mértékű szorongás teljesen normális a szakemberek szerint, sőt, a szorongás akár jótékony hatással is lehet a teljesítményünkre, segíthet a biztonságérzet fenntartásában. Ráadásul vannak olyan életszakaszok, amikor erősebben jelentkezik a szorongás, ami szintén teljesen normális, és a körülményektől függetlenül vannak olyan gyerekek, akik hajlamosabbak ezt erősebben megélni, mint mások.

Ám a folyamatos szorongás, ami már kihat a gyerekek mindennapi életére, a szorongásos zavar jele lehet. A szakértők szerint az alábbi jeleket kell figyelnünk, különösen ha valamilyen változást veszünk észre a gyermekünk viselkedésében a korábbiakhoz képest:

  • túl keveset vagy túl sokat eszik
  • többet vagy kevesebbet alszik a szokásosnál
  • romló iskolai teljesítmény
  • változás a kapcsolataiban
  • ingerlékenység
  • harag
  • a kritikára való érzékenység
  • a korábban szeretett tevékenységek iránt elveszített érdeklődés
  • testi tünetek mint fejfájás vagy hasfájás
  • szeparációs szorongás, nem akar iskolába menni vagy egyedül aludni

Forrás: The New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!