Spanyolországban bevezették a konszenzusos szex törvényét: csak az „igen” jelent igent

2022. szeptember 04.
A spanyol parlament alsóháza csütörtökön elfogadta azt a jogszabályt, amely szerint a szexuális beleegyezésnek olyannyira egyértelműnek kell lennie, hogy csak a kimondott igent jelenthet igent. A spanyol média szerint ez azt jelentheti, hogy a beleegyezés nélküli szex mostantól nemi erőszaknak minősülhet a dél-európai országban.

A konszenzusos szexről szóló törvényt 205-141 arányban, három tartózkodással fogadta el múlt hét csütörtökön a spanyol parlament. Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere, Irene Montero Twitter-üzenetben mondott köszönetet a „feminista parlamenti többségnek, amely lehetővé tette ezt”, és mellé írta a  #SoloSíesSí hashtaget is, ami annyit jelent, hogy #csakazigenazigen.

spanyolorszag-konszenzusos-szex-csak-az-igen-jelent-igent

A törvényt azután fogalmazták meg, hogy a spanyol bíróság nem nyilvánított nemi erőszaknak két 2016-ban elkövetett szexuális visszaélést. A farkasfalka néven elhíresült ügyben öt férfit vádoltak meg azzal, hogy megerőszakoltak egy 18 éves nőt az északkelet-spanyolországi Pamplonában az éves bikafuttatás során. A férfiak egy zsúfolt utcában találkoztak az áldozattal, beszélgetést kezdeményeztek és felajánlották, hogy elkísérik az autójához. Ehelyett azonban bevezették egy épületbe és felváltva filmezték, ahogy szexuálisan zaklatják őt. Bár az elkövetőket másnap letartóztatták, kezdetben csak szexuális zaklatásért ítélték el őket, ami miatt több tízezer ember vonult az utcára, hogy tüntessenek a határozat ellen. Miután azonban 2018 decemberében egy másik bíróság helybenhagyta az ítéletet, a spanyol legfelsőbb bíróság 2019-ben bűnösnek nyilvánította az elkövetőket nemi erőszak vádjával.

Egy, a farkasfalkához hasonló másik ügyben Spanyolország második legnépesebb városában, a Barcelonához közeli Manresában öt férfit vádoltak meg azzal, hogy felváltva erőszakoltak meg egy 14 éves lányt egy elhagyatott gyárban, amíg a többiek nézték és önkielégítést végeztek. Őket is szexuális zaklatás miatt ítélték el, mivel azonban az áldozat eszméletlen állapotban volt és nem tudott tiltakozni, a spanyol bíróság végül másként döntött.

Az Amnesty International szerint 2018-ban húszból egy, azaz körülbelül 9 millió 15 éves vagy annál idősebb nőből körülbelül egy vált nemi erőszak áldozatává – ez azt jelenti, hogy minden tizedik 15 éves vagy annál idősebb nő élte már át a szexuális erőszak valamilyen formáját. Spanyolország az új törvény életbe lépésével legalább 13 olyan másik európai országhoz, köztük Belgiumhoz, Németországhoz és az Egyesült Királysághoz csatlakozik, amelyek a beleegyezés hiánya alapján határozzák meg a nemi erőszakot.

Forrás:  Washington Post, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!