Spanyolország a négynapos munkahetet teszteli

2021. március 26.
A hétfőtől péntekig tartó munkahét kevés teret és időt hagy a pihenésre és kikapcsolódásra. A hétvégék olyan gyorsan repülnek el, hogy nincs igazán esély arra, hogy kikerüljünk a mókuskerékből. Szinte a világon egyedülálló módon Spanyolország most a négynapos munkahét bevezetésével próbálja enyhíteni a dolgozókra nehezedő nyomást. A heti 40 órás munkaidőt anélkül változtatják 32-re, hogy a fizetéseket csökkentenék.

„Az idők szavára válaszolunk a négynapos (32 órás) munkahéttel. Ez olyan dolog, amire nagy szükség van manapság – írta közösségi oldalán Iñigo Errejón, az ötletet és a tesztprogramot kidolgozó politikai párt hivatalos képviselője. – Ez a döntés teljesen új irányba indítja el a gazdaságot, hiszen javítja az emberek egészségi állapotát, környezetvédelmi szempontból is előnyös, emellett növeli a produktivitást” – tette hozzá.

spanyolorszag-munkaido-negy-nap

Spanyolország egyike azoknak az államoknak, amelyekben az európai átlagnál jóval több időt töltenek munkával az emberek. Ugyanakkor ez nem jelenik meg a produktivitásban. „A több munkaóra nem jelenti azt, hogy jobban dolgozunk” – mutatott rá Errejón, miért érezték úgy, hogy szükség van a munkahét lerövidítésére. 

Három évig tart a próbaidőszak, a spanyol kormány körülbelül 50 millió eurót különített el arra, hogy a programban résztvevő vállalatokat segítse az átállásban. „200 vállalat vesz részt a programban, mintegy 3-6 ezer dolgozóval – mondta Héctor Tejero, a négynapos munkahét program egyik kidolgozója. – Az egyetlen dolog, amire fokozottan kell figyelnünk, hogy a munkaórák valóban csökkenjenek – anélkül, hogy kevesebb fizetést kapnának az emberek, vagy elveszítenék a munkájukat.” Tejero azt is megjegyezte, hogy az átállás a négynapos munkahétre kora ősszel kezdődhet. 

Bár ekkora léptékben még sehol nem vezettek be hasonlót, a koronavírus-járvány jelentősen megváltoztatta a munka-magánélet közötti egyensúlyt számos helyen. Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern már tavaly javasolta a munkaadóknak, hogy térjenek át a négynapos munkahétre, ha ezt a munkakör lehetővé teszi. 

A szakértők már régóta figyelmeztettek, hogy a járvány nyomán a dolgozók fokozottan szenvednek a kiégés mentális és fizikai hatásaitól, valamint a megnövekedett munkahelyi stressztől. A kiegyensúlyozottabb munka-magánélet egyensúly bizonyítottan javítja az általános boldogságérzetet és a produktivitást, emellett csökkenti a stresszt és az általános egészségügyi problémákat. A spanyol négynapos munkahét programjának eredményei nyomán remélhetőleg más országok is kedvet kapnak, hogy jobban előtérbe helyezzék a munkavállalók mentális egészségét.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvastad már?