A choker nyaklánc meglepően sötét története

2022. szeptember 12.
Már évszázadokkal ezelőtt is a nők egyik leggyakrabban viselt ékszere volt a choker nyaklánc. A népszerű darab hátborzongató evolúciója Boleyn Anna gyöngyeitől a szaténszalagig számos változatot megélt.

A klasszikus tündérmesék feminista átiratát tartalmazó könyvében (The Bloody Chamber) Angela Carter eljátszott a gondolattal, milyen ajándékot adott volna a 17. századi francia történetben a Kékszakállú herceg ifjú feleségének: egy choker nyakláncot rubinokkal, ami 5 centiméter széles, azaz tökéletes körbefonja a nő torkát. A kép elég sokkoló, mégis kifejezi ennek a testet pont a méltóságteljes, ugyanakkor egyik legsebezhetőbb pontján, a nyakon kettészelő nyakláncnak a mögöttes, agresszív sugallatát. 

choker-nyaklanc-divat-tortenelm

Az 1990-es években mindenki chokert viselt

Emlékszünk még az 1996-os, A bűvölet című filmre? Vagy Lenny Kravitzre ekkortájt? Mindenki, de tényleg mindenki chokert hordott. Ma pedig a nosztalgia ismét életre hívta ezt a nyakláncot, és olyan márkák kifutóin jelenik meg, mint a Tom Ford, a Miu Miu és a a Saint Laurent. Külön chokerkollekciókat alkottak, melyeket nemcsak a hollywoodi hírességek, de a közösségi oldalak sztárjai is viselnek. Egy YouTube-híresség például egy impozáns Cartier-val hívta fel magára az internet népének figyelmét, melyről az a hír járta, hogy valaki ellopta és sokáig nem lehetett tudni semmit a hollétéről.

De a choker nem csak az estélyikhez illik. Roxanne Assoulin New York-i ékszerész – aki a ‘90-es évek elején Marc Jacobsszal dolgozott a nyakláncokon – cukorkaszínű változatokat is készített. 

Talán a legelterjedtebb és legismertebb változata a choker nyakláncnak a fekete. Manet is ilyen szalagot festett 1865-ben Olympia című festményén látható modellje – egyébként teljesen csupasz – nyakába.

choker-nyaklanc-divat-tortenelm

És ahogy arra Leigh Plessner, a brooklyni ékszermárka, a Catbird kreatív igazgatója is rámutatott: „a művészet története tele van nőkkel, akik choker nyakláncot viselnek.” Ő is Olympiát nevezte meg a legismertebb példaként. 

Az antik amulett és chokerhorror

Az utóbbi időben tehát egyre több chokert látni, de a nyaklánc története az antik időkbe nyúlik vissza. A legkorábbi formájában a nyakat védő amulettet viselték szorosan nyakra kötött zsinóron. 

Ettől a jelentéstartalomtól távol esik a 16. századi viselője, Boleyn Anna, akit számos portré örökített meg a B betűs chokerrel. Ez leánykori nevének kezdőbetűjére utal, és még VIII. Henrik angol királlyal kötött házassága után is függetlenségének megőrzését szimbolizálta. VIII. Henrik 1536-ban fejeztette le Boleyn Annát.

choker-nyaklanc-divat-tortenelm

A francia forradalom alatt a chokert mint politikai szimbólumot használták fel: az arisztokrata divathölgyek viselték előszeretettel a vörös szalagot a nyakuk körül, ami utalás volt guillotine-ra, ami végzett családtagjaikkal, barátaikkal.

A vékonyabb, gyakran fekete chokerek az 1860-as, 1870-es években váltak népszerűvé, ami főleg Degas balett-táncosnőkről készített festményeinek volt köszönhető, illetve Alexandra walesi hercegnőnek, akiről 1865-ben készítettek fotográfiát chokerrel a nyakán.

choker-nyaklanc-divat-tortenelm

Alexandra egyébként néhány évtizeddel később váltott az extraszéles, kutyanyakörvre hasonlító, ám gyémántokkal kirakott choker nyakláncra. Azok a darabok voltak a kedvencei, melyek a torok aljától egészen az álláig értek. Készített számára ilyen értékes nyakláncot például a Cartier is. Ahogy korábban Boleyn Anna, úgy Alexandra hercegnő is a choker nyaklánccal próbálta elrejteni testi tökéletlenségét: egy sebhelyet az ő esetében, forrázás nyomát Boleyn Annáéban. 

Washington Irving 1824-ben megjelent The Adventure of the German Student című története is a francia forradalom idején játszódott. A címszereplő egy titokzatos nő, aki fekete, gyémántokkal díszített choker nyakláncot viselt. Szállást kért egy házaspárnál, ám másnap holtan találták. A rendőrség azonosította a nőt, eszerint előző nap került a guillotine alá. Amikor odanyúltak és eloldozták a choker nyakláncát, a fej legurult a földre. 

Divat és emlékezet

A divatban mindig nagy szerepet játszottak a történelmi emlékek. Ennek egyik leghíresebb példája Christian Dior 1947-es New Lookja, amit a tervező Edward-kori gyermekkora inspirált. A lány története, akinek a fejét a choker nyaklánc tartotta a helyén, többféle változatban is keringett megjelenése óta, két gyerekkönyvet is inspirált, egyet az 1970-es, egyet pedig az 1980-as években. Aki ma ismét elővette a choker nyakláncait, annál is valószínűleg nagy szerepet játszanak az 1990-es évekbeli tinédzser évek szép emlékei és a nosztalgia.

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash, Getty Images, Wikimedia

Olvass tovább!