„Gondoskodom a saját orgazmusomról” – 30 feletti szűz nők mesélik el történeteiket

2022. szeptember 26.
Nem apácák, nem aszexuálisak, nem femcelek, mégsem volt még soha szexuális kapcsolatuk. Ők sem így tervezték, de így alakult. Harminc feletti szűz nők mesélik el a történetüket. 

A túlszexualizált jelenkorban, amikor szinte már mindenről lehet beszélni, egy tabu mégiscsak van: hogy mi a helyzet azokkal a felnőtt emberekkel, akiknek valamiért még sohasem volt szexuális kapcsolatuk.

Egy brit statisztika szerint a társadalom túlnyomó részének 25 éves kora előtt megtörténik az első szexuális élménye. Habár az is igaz, hogy úgy tűnik, a milleniálok minden más generációhoz képest később veszítik el a szüzességüket: 12,5%-uk vár 26 éves koráig az első alkalommal. A brit mintán vizsgált adatok alapján a férfiak 2,2, a nők 1,1%-a marad szűz 30 éves kora után is. Persze vannak, akik önkéntes cölibátust fogadnak meg vagy nem is érdekli őket a szexualitás, de vannak olyanok is, akik teljesen más okból nem élik meg a testi gyönyöröket. A leggyakoribb okok között szerepel súlyos önértékelési zavar, depresszió, szociális szorongások, illetve a gyerekkori szexuális bántalmazás, a szigorúan vallásos neveltetés béklyója vagy a szexuális nevelés hiánya is.

„Ha nincs késztetésed hozzá, nem fogsz szexelni”

Libby a szüzességét a személyiségjegyeihez, valamint a depresszióval és szorongással való 10 éves küzdelméhez köti. Amikor beteg volt, alig tudott felkelni az ágyból, a szexuális élete pedig abszolút parkolópályára került. Aztán amikor már jobban lett, akkor a gyógyszeres kezelés egyik mellékhatásaként teljesen elvesztette a libidóját. „És ha nincs késztetésed hozzá, egyszerűen nem fogsz szexelni” – mondja. Libby nem a gyógyszereket hibáztatja teljes mértékben, azt mondja, ő sem tett különösebb erőfeszítést annak érdekében, hogy randevúzzon és szexeljen.

Azonban bizakodó a jövőt illetően. Az elmúlt néhány évben az egészségi állapota javult, ami lehetővé teszi, hogy több energiát fektessen a munkájába, az otthonába, a családjába és a barátságaiba is. Újévkor rájött, hogy egyetlen dolog, amit sajnál a depressziós évek miatt, az a randevúk és a szexuális tapasztalatszerzés hiánya. Most gyógyszert váltott, és egyelőre úgy tűnik, az új gyógyszerkombináció nem teszi tönkre a libidóját. „Már nagyon régen nem éreztem ennyire jól magam, és váratlan bónuszként felébredt a libidóm is!”

Azóta két online társkereső oldalra is regisztrált, és elmondása alapján több a jó tapasztalata, mint a rossz. Egészen a közelmúltig csak a két legközelebbi barátja tudta, hogy szűz. „Most, hogy randevúzom, azon kapom magam, hogy elég korán elmondom a paramétereket – mondja. – Nagyszerű módja annak, hogy kiszűrjem a nemkívánatos srácokat.” Reméli, jövőbeli partnerei türelmesek, nyitottak lesznek majd a tanításra, és hajlandóak lesznek az ő tempójában haladni. „Tudom, hogy nem lesz tökéletes, vagy olyan, mint egy romantikus regény vagy egy pornóvideó, de az én első alkalmam lesz. És egy súly biztosan lekerül a vállamról.”

„A hét hét napján szexelni fogunk”

A Los Angeles-i Julia rengeteg előítélettel szembesül azért, mert még szűz – ahogyan a barátja is az. 32 éves és evangélikus, megfogadta, hogy a nászéjszakáig tartogatja a szüzességét. Világi körökben meglepődnek az emberek körülötte, amikor megtudják, hogy soha nem szexeltek még. „A barátom munkatársa a múltkor azon töprengett, hogy vajon titokban meleg-e, mivel mi nem csináljuk” – mondja. Manapság a legtöbb fiatal evangélikus él nemi életét a házasság előtt (vagy házasságba rohan azért, hogy végre szexelhessen), de Julia más utat választott. „Nem könnyű tisztanak maradni – mondja. – Erre proaktívan vigyáznunk kell. Nagyon teljes és gazdag életem van szűzként.”

Ő és a barátja komolyan fontolgatják a házasságot, aminek már részét fogja képezni a nemi élet is. Julia figyelmeztette a barátját, hogy „a hét hét napján szexelni fognak”, miután kimondták a boldogító igent. „Izgatott vagyok, hogy szexeljek a leendő férjemmel. Tapasztalatlanok vagyunk, de majd mindent együtt tanulunk meg.”

szuz-30-felett

„Gondoskodom a saját orgazmusomról”

Brianna 35 éves programozó Indianapolisból. „Az indokaim kissé vegyesek, hogy miért vagyok még szűz. Nagyon konzervatívan neveltek, azt mondták, a házasság előtti szex bűn, egy ideig ezért maradtam szűz. Aztán, amikor kinőttem ezt a gondolatot, arra vártam, hogy találjak valakit, akivel elég jól éreztem magam ahhoz, hogy megfontoljam a következő lépést.” És ez egyszerűen nem történt meg Brianna életében. Ugyan szokott randizni, és volt is már párkapcsolata, akár három hónapig is, de egyik sem volt hosszú távú kapcsolat, így nem feküdt le egyikőjükkel sem, habár volt már, hogy az előjátékig eljutottak.

„Néhány srác, akivel randiztam, szintén szűz volt – ilyenkor mindig megkönnyebbültem kicsit. És voltak olyanok is, akik ugyanabban a gyülekezetben nőttek fel, mint én, és bár nem voltak már szüzek, megértették, hogyan lehetek még az. De a legtöbb randevút soha nem követte második vagy harmadik randevú. Egyszerűen a legtöbb esetben nem randevúztam elég sokáig ahhoz, hogy a szüzesség kérdése szóba kerüljön. Brianna úgy érzi, tisztességes, jó élete van: jó munkája, nagyszerű barátai és aktív társasági élete, ezért nem igazán érzi úgy, hogy kimaradna valamiből. „Én gondoskodom a saját orgazmusomról. Használom az ujjaimat és a játékszereimet, szeretem a pornót is, nem érzem úgy, hogy hiányozna valami.”

„Pedig jó nő vagy!”

„Amikor valaki a korábbi kapcsolataimról kérdez, és azt válaszolom, hogy nekem nem volt még kapcsolatom, általában hitetlenséggel és meglepetéssel reagál. Eddig a kedvenc megjegyzésem az volt: »Komoly? De olyan jó nő vagy!« Micsoda bók!” A legbosszantóbb reakció számára, amikor azt mondják, túl válogatós. „Soha senki nem mondta ezt, aki igazán ismer engem! Nem volt tudatos döntés a szüzességem megtartása. Sok emberhez hasonlóan én is mindenképpen szeretnék egy olyan embert találni, akit szeretek és tisztelek, és aki ezt viszonozza is.”

„Először is tegyük félre azokat az embereket, akiknek már van párja – nem akartam egy kapcsolatot sem tönkretenni. Aztán vannak azok, akikhez sosem vonzódtam – nem akartam belekényszeríteni velük magamat semmibe, amihez valójában nincs kedvem. Mi a helyzet a számomra vonzó emberekkel, akik ráadásul szinglik is? Velük általában kedvesen elbeszélgettem egy kávézóban, viszont utána soha nem történt semmi… A randiappokkal sem volt szerencsém, mindig azt éreztem, mintha tűt keresnék a szénakazalban” – mondja. A mamamia.com oldalon anonim vallomását megosztó nő szerint ugyan sok nehézséggel jár 30 felett először romantikus kapcsolatot kialakítani, de az akadályok egyáltalán nem leküzdhetetlenek.

Forrás: The Guardian, Huffpost, Mamamia, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?