A legboldogabb párok kevesebbszer szeretkeznek, mint hinnéd

2022. szeptember 10.
Kutatások is bizonyítják, hogy ahogy sok más kérdésben, úgy a nemi életet illetően sem a mennyiség, hanem a minőség számít igazán.

A romantikus filmek mindig azzal érnek véget, hogy a szerelmesek boldogan élnek, míg meg nem halnak – ráadásul a közösségi médiában is nap mint nap tökéletes(nek tűnő) párok fotóival találhatjuk szembe magunkat. Így érhető, hogy időről időre mindannyian elgondolkozunk a kapcsolatunkat illetően – főként, ami az intimitást és a szexuális életet illeti. A médiának „hála” sajnos irreális elvárásokat támaszthatunk önmagunk és a társunk felé, pedig ezeknek a mesebeli képeknek többnyire nincs igazságalapja. Míg a vásznon a felek akár több évnyi házasság után is olyan gyakran bújnak össze, mint a románcuk legelején, addig a valóságban jóval ritkábban szeretkeznek a párok – és ez a tendencia egyáltalán nem jelenti a kapcsolatuk végét, sőt!

Szex

Egy 2017-ben elvégzett kutatás szerint egy átlagos felnőtt évente körülbelül ötvennégyszer szexel, ami tulajdonképpen heti egy alkalmat jelent. Sőt, egy másik szakértői csoport 40 éven át tanulmányozott közel 30 000 önkéntest, majd megállapították, hogy azok, akik heti egynél többször hancúroznak, a jelentések szerint nem számoltak be magasabb fokú elégedettségről és boldogságról, mint azok, akik ennél kevesebbszer szeretkeztek a partnerükkel. (Ez a statisztika kis mértékben függ az életkortól is: a 40 és 50 évesek általában az alapérték köré esnek, míg a 20-30 évesek inkább hetente kétszer szexelnek.) Így tehát megállapítható, hogy bár minden kapcsolat más (tehát egyetlen általános érvényű szabályt sem alkothatunk róluk), egyfajta arany középútnak talán mégis a fenti kutatások eredményét tekinthetjük.

Mindazonáltal a szakemberek sietnek leszögezni, hogy a fenti kérdésben nem beszélhetünk „normalitásról”, hiszen az a „normális”, ami kielégítő számunkra és a partnerünknek is – ebben pedig a kommunikáció kulcsfontosságú szerepet játszik. Az viszont nem is lehet kétséges, hogy a szex kulcsfontosságú minden kapcsolatban, mivel a hatására dopamin (boldogsághormon) és oxitocin (szeretethormon) szabadul fel a szervezetünkben, ami erősítheti a kötődést a párok között. Ez azt jelenti, hogy a szeretkezés által a régóta együtt élő partnerek újra és újra közel kerülhetnek egymáshoz. A szakemberek egyébként azt mondják, „a nap végén” korántsem az a lényeg, hogy valóban teljesítettük-e a varázsszámot az összebújásokat illetően, hanem a kötődés létrejötte és a felek szükségleteinek kielégítése. Éppen ezért óva intenek mindenkit attól, hogy a szexet magára az aktusra korlátozzák – az ölelkezés, az előjáték, a fantáziák egymással való megosztása legalább ennyire fontos.

Forrás: NBC News Fotó: Getty Images

Ezt is érdemes elolvasnod!