Az autizmussal élő lányok gyakrabban lesznek szexuális zaklatás áldozatai

2022. szeptember 30.
Háromszor nagyobb a kockázata annak, hogy ilyen fajta erőszakkal szembesülnek, mint társaiknál.

Egy, a közelmúltban 4500 svéd ikerpár bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a 9 és 18 év közötti, autizmussal élő lányok háromszor nagyobb valószínűséggel esnek át szexuális zaklatáson, mint neurotipikus (átlagos idegrendszeri fejlődéssel és állapottal rendelkező) társaik. Ez a statisztika különösen riasztó, mivel az autizmus spektrumzavarral élő lányok és nők diagnózisának felállítása átlagosan 16 éves korukban történik meg.

Kirsten Lindsmith, egy autizmus spektrumzavarral élő blogger elmagyarázta, hogy ezek a lányok több okból is fokozottan ki vannak téve a szexuális zaklatás kockázatának. Az autizmussal élőknek nehezebb elsajátítaniuk bizonyos szociális képességeket, illetve nehezebben értelmezik a nonverbális kommunikációt, ez pedig patriarchátussal és sok szexualitással kapcsolatos problémával párosul – például azzal, hogy nem veszik figyelembe a szexuális tevékenységekbe való beleegyezést.

Nemcsak a társadalmi hiányosságok miatt nő a szexuális zaklatás kockázata, hanem a folyamatos társadalmi elutasításból kifolyólag is, amivel sajnos gyakran találkoznak felnőtté válásuk során az autizmussal élő fiatalok. Ez a pozitív társadalmi figyelem iránti fokozott fogékonysághoz vezethet, ami megnehezíti a barátság és a ragadozó viselkedés megkülönböztetését: vagyis az ilyesfajta kitüntetett figyelem megtévesztő lehet egy autizmussal élő ember számára. A szexuális ragadozók éppen ezt használják ki, hogy közel kerüljenek áldozataikhoz.

Forrás: Psychology Today, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!