Juliette Binoche és Marion Cotillard is az iráni nőkért vágta le haját

2022. október 05.
Olyan világhírű francia színésznők csatlakoztak az iráni nőkért harcoló mozgalomhoz, mint Juliette Binoche, Marion Cotillard vagy Isabelle Huppert. A világsztárok videóban vágták le hajukat, hogy így tiltakozzanak a 22 éves Mahsa Amini brutális meggyilkolása után.

Az elmúlt hetekben elárasztották a TikTokot a videók, melyekben muszlim nők leveszik fejkendőjüket, és levágják a hajukat, így tiltakozva a 22 éves Mahsa Amini halála ellen. Amini pénteken halt meg egy teheráni kórházban, miután az iráni iszlám erkölcsrendőrség kedden letartóztatta. A vád szerint nem megfelelően viselte a hidzsábot – a muszlim nők által hagyományosan viselt fejfedőt, amely Iránban kötelező a nőknek.

irani-nok-hajvagas-marion-cotillard-juliette-binoche

A teheráni rendőrség közölte, Aminit azért tartóztatták le, hogy „felvilágosítsák” a megfelelő hidzsábviselésről, a családjának pedig azt mondták, hogy a lány „hirtelen” szívleállásban halt meg. A lány családja azonban azt állítja, hogy Amininek nem volt ismert szívbetegsége, szemtanúk pedig látták, amint a rendőrség megverte őt egy furgonban – írja a BBC News.

A tiltakozás már hetek óta tart, most pedig a legnagyobb francia színésznők is szolidaritást vállaltak az iráni nőkkel: Marion Cotillard, Juliette Binoche és Isabelle Huppert is levágta a haját, hogy a nőket elnyomó, brutális rezsim ellen tiltakozzon.

A tiltakozási hullámban több mint 50 francia női művész vett részt a mozi és a zene világából: szimbolikusan levágták hajukat egy videókampányban, amely a 22 éves Mahsa Amini halálát követően zajló iráni tiltakozásokat támogatja. Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert és Alexandra Lamy francia színésznők is ott voltak azok között, akik megosztották a hajvágásukról készült képeket.

Alább megtekinthető a videó:

 

Forrás: Deadline

Olvass tovább!


Kapcsolódó