Hajvágással tiltakoznak a nők az agyonvert iráni lány halála után

2022. szeptember 22.
Az iszlámista erkölcsrendészet emberei múlt pénteken agyonverték a 22 éves Mahsa Aminit Iránban, mivel szerintük a fiatal lány nem megfelelően viselte a hidzsábot. A tragédia után a közösségi médiában hajvágással állnak ki a muszlim nők.

Elárasztották a TikTokot a videók, melyekben muszlim nők leveszik fejkendőjüket, és levágják a hajukat, így tiltakozva a 22 éves Mahsa Amini halála ellen. Amini pénteken halt meg egy teheráni kórházban, miután az iráni iszlám erkölcsrendőrség kedden letartóztatta, mivel a vád szerint nem megfelelően viselte a hidzsábot – a muszlim nők által hagyományosan viselt fejfedőt, amely Iránban kötelező a nőknek.

mahsa-amini-halal-hidzsab-hajvagas-tiktok

A teheráni rendőrség közölte, Aminit azért tartóztatták le, hogy „felvilágosítsák” a megfelelő hidzsábviselésről, a családjának pedig azt mondták, hogy a lány „hirtelen” szívleállásban halt meg. A lány családja azonban azt állítja, hogy Amininek nem volt ismert szívbetegsége, szemtanúk pedig látták, amint a rendőrség megverte őt egy furgonban – írja a BBC News.

Szeptember 18-án, Amini temetésének napján tüntetések robbantak ki Iránban: a nők levették, és a levegőben lengették fejkendőjüket, így tiltakozva a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályok ellen, amelyek a 22 éves lány letartóztatásához vezettek. Mostanra a világon élő muszlim és iráni nők százai csatlakoztak a tiltakozásokhoz, TikTokra és Instagramra posztolják hajvágós videóikat.

Az egyik – 930 000 megtekintésnél járó – videón egy nő látható, amint egy ollóval levágja fekete fejkendőjét. A videó alatti felirat így szólt: „Ma pontosan két éve kezdtem el hidzsábot hordani, de ma levágattam a hajam a #mahsaamini miatt.” A felhasználó azt írta, hogy „vallási okokból” nem akarta levágatni a haját a kamera előtt, így inkább lefilmezte magát, miközben felvágja a fejkendőt, „hogy terjessze az üzenetet”.

„Teljes szívemmel azokra a nőkre gondolok, akik alapvető emberi jogaikért küzdenek Iránban” – írta az egyik tiktoker egy 430 000 felhasználó által megtekintett videó alatt, amin a lány hosszú haját vállig érő bobra vágja.

@persianziba

Today exactly two years ago I started wearing hijab, today I cut my hair for #mahsaamini , who was an Iranian woman that got unal!ved in Iran because of the mandatory hijab law. I cannot show the video of me cutting my hair out of religious reasons (On my story there is a censored version of the video) so as a symbol of solidarity I made a video cutting my scarf as well in order to spread the message. I am wearing one of our traditional Persian scarfs around me to represent my people as an Iranian woman. I cannot go into detail for my own safety, so please do the research and spread our message. #fy #fyp #foryou #foryoupage #freedom #help #helpus #iran

♬ original sound – em🤍

Az Amnesty International és a Human Rights Watch is nyomozást kért Amini halálának ügyében. Az iráni állami hírügynökség, az IRNA jelentése szerint Ebrahim Raisi elnök felkérte Irán belügyminisztériumát, hogy „sürgősen és különös figyelemmel vizsgálják ki az incidenst”.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!