„A melleim megpróbáltak megölni” – a mellrák túlélője nemet mond a plasztikai beavatkozásra

2022. október 09.
Christina Miner 2020 májusában esett át egy kettős masztektómián, a beavatkozás során eltávolították mindkét mellét.

Christina a műtétet követően úgy döntött, nemet mond a rekonstrukciós beavatkozásra. Betegségére egy önvizsgálat során derült fény, melyet később orvosi konzultáció során is alátámasztottak, s melyet két évtizednyi fájdalom előzött meg. Christina elmondása szerint egészen régóta küzdött mellfájdalommal, melyet korábbi vizsgálatok során is említett kezelőorvosának, ő azonban figyelmen kívül hagyta a nő panaszait. A daganatra csak évekkel később derült fény, így szinte azonnali beavatkozást követelt.

A sebész két, úgynevezett expandert helyezett be, melyek megfeszítik a bőrt, s felkészítik az esetleges helyreállító műtétre, azaz az implantátum behelyezésére, melyre azonban az időközben kialakuló Covid–19 világjárvány miatt nem került sor.

mell-implantatum-mellrak

Az idő múlásával Christina állapota ismét romlani kezdett, a fájdalom továbbra is jelen volt, de társult hozzá az erős fejfájás, a fáradtság, levertség, gyomor és bélrendszeri problémák és mellkasi nyomás is. A járvány okozta szigorítások enyhülésével Christina újabb vizsgálaton vett részt, mely során megállapították, hogy az első műtét alkalmával behelyezett expandert sürgősen el kell távolítani, ugyanis a körülötte kialakult hegszövetek gyűrűjébe került, melyek összenyomják az anyagot. Az eltávolított anyag után Christina mellkasán nem maradt más hátra, mint a hegek. A hegek, melyeket egy életen át visel, s melyek túlélésének történetét hordozzák.

De mégis hogy élhetjük meg nőiességünket, mikor elvették tőlünk? „A melleim megpróbáltak megölni, de még mindig az identitásom részét képezik. A múltban alacsony önbizalommal és önbecsüléssel küszködtem, és ez tűnt a végső próbatételnek. Ahogy a testem kezdett helyreállni, mentálisan és lelkileg is gyógyulni kezdtem. Az elfogadás rengeteg munkába került, de meg kellett barátkoznom önmagammal. Még ma is előfordulnak olyan napok, mikor nehezebben viselem. Mindeközben azonban egy olyan kampány nagykövetévé válhattam, amely a mellek elvesztésének megbélyegzését célozza, s amely a természetességet támogatja. Végül megtanultam figyelmen kívül hagyni a hangot a fejemben, amely azt kérdezte, hogy az emberek vajon mit gondolnak a lapos mellkasomról és a hegeimről. Sok veszteség kellet ahhoz, hogy felfedezzem, milyen kitartó, gyönyörű és magabiztos vagyok valójában.”

Szerző: Légár Mónika, Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?