Ezért mondott le 44 nap után a brit miniszterelnök, Liz Truss

2022. október 20.
Liz Truss ma délután jelentette be, hogy lemond a brit miniszterelnöki posztról, ám mint mondta, addig hivatalban marad, amíg nem választják meg az utódját.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Liz Truss szeptember 6-án vette át hivatalosan a brit miniszterelnöki tisztséget elődjétől, a botrányos életéről is ismert Boris Johnsontól. Ezzel Truss lett a harmadik nő a történelemben, aki betölthette ezt a pozíciót.

Truss végül mindössze hat hetet töltött el a Konzervatív Párt vezetőjeként és kormányfőként, ma délután ugyanis bejelentette a lemondását. A bejelentése szerint a Konzervatív Párt vezetői tisztségéből azonnali hatállyal távozni kíván, miniszterelnöknek pedig addig marad, amíg ki nem választják az utódját.

Liz Truss

Mi vezetett a lemondásához?

A lejtőn a szeptember 23-án bemutatott új költségvetése indította el. Az adócsökkentésektől hemzsegő mentőcsomag nem úgy sült el, ahogy azt Truss és pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng várta: beszakította a fontot, ami érthető módon ellenérzést váltott ki a szavazókból. A miniszterelnök erre válaszul október 14-én leváltotta Kwartenget a pozíciójából, és Jeremy Hunt korábbi egészségügyi és külügyminiszter nevezte ki a helyére. Hunt azonban ezután meglépte a váratlant, és egyetlen tollvonással visszavonta Truss szinte összes addigi intézkedését.

Truss-szal kapcsolatban ekkor kezdte el egyre több konzervatív politikus elveszteni a bizalmát, mondván, hogy van-e értelme megtartani a miniszterelnököt a pozíciójában, ha még a saját programját sem tudja végrehajtani.

Liz Trussnak tehát azért kellett távoznia, mert rövidke hivatalban töltött ideje alatt mind a választók, mint a politikustársai bizalmát elvesztette. Felmérések szerint a munkájával a britek mindössze 10 százaléka volt elégedett. Ezzel a 44 nappal Liz Truss lett a legrövidebb ideig hivatalt betöltő brit kormányfő.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!