Kicsoda Liz Truss?

2022. szeptember 07.
Liz Truss a harmadik nő a brit történelemben, aki betölthette a miniszterelnöki pozíciót.

Szeptember 6-án Liz Truss hivatalosan is átvette a brit miniszterelnöki tisztséget elődjétől, a botrányos életéről is ismert Boris Johnsontól, október 20-án, 44 nappal beiktatása után pedig le is mondott tisztségéről. De vajon mit lehet tudni Truss korábbi munkásságáról?

Liz-Truss

Truss politikai múltja messzire nyúlik vissza

Az Egyesült Királyság új miniszterelnöke széles körű politikai és kormányzati háttérrel rendelkezik. Mióta 2010-ben beválasztották a parlamentbe, Truss több különböző pozíciót töltött be. Boris Johnson miniszterelnöksége alatt külügyminiszterként tevékenykedett, előtte pedig nemzetközi kereskedelmi és környezetvédelmi miniszterként dolgozott. 2016-ban ő lett az első nő, akit igazságügyi miniszterré és lordkancellárrá választottak. 

Politikai kaméleonnak szokták nevezni

A The New York Times szerint Truss az évek során számos politikai kérdésben megváltoztatta a véleményét. Oxfordi egyetemistaként a Liberális Demokrata Párt aktivistája volt, és a monarchia eltörléséért, illetve a marihuána legalizálásáért küzdött. Nem sokkal diplomája 1996-os megszerzése után azonban belépett a Konzervatív Pártba, amelynek jelenleg a vezetője. Emellett arról is híres volt, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága mellett kampányolt, majd miután az ország 2016-ban a kilépés mellett szavazott, megváltoztatta álláspontját. Most a Brexit egyik leglelkesebb támogatójaként tartják számon.

Gyakran hasonlítják Margaret Thatcherhez

Trusst gyakran hasonlítják az Egyesült Királyság első női miniszterelnökéhez, Margaret Thatcherhez, aki ellen főiskolásként rendszeresen kampányolt. Az összehasonlításoknak nem feltétlenül politikai alapjai vannak, sokkal inkább a két politikus megjelenése, nyilvános viselkedése között szoktak párhuzamot vonni. Amikor például 2021-ben Truss külügyminiszterként dolgozott, készült róla egy fotó, amint Észtországban egy Challenger 2 harckocsiban pózolt. A beállítás megszólalásig hasonlított ahhoz az 1986-os képhez, amin Thatchert látható szintén egy Challenger harckocsiban.

Miniszterelnökként három fő prioritása volt (lett volna)

Első Downing Street-i beszédében Truss biztosította a nyilvánosságot, hogy készen áll az Egyesült Királyság kormányzására. (Ekkor persze még nem lehetett tudni, mennyire máshogy alakulnak a dolgok…) Elárulta, mi lesz (lett volna) az a három prioritás, amire hivatali ideje alatt kiemelt figyelmet fordít(ana). Elsőként az ország gazdaságának újból fellendítésén dolgozott, az adócsökkentések, reformok és új építési projektek sorozatán keresztül. Kitért az energiaválságra, amivel, mint mondta, mindképpen foglalkozni kell. Truss nem bocsátkozott részletekbe ezzel kapcsolatban. Végül kijelentette, hogy reformokat akar az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerében, bár azt nem árulta el, hogyan.

Truss egy megható kijelentéssel zárta első miniszterelnöki beszédét. „Bízom benne, hogy együtt képesek vagyunk: átvészelni a vihart, újjáépíteni a gazdaságunkat, és modern, briliáns Britanniává válni.”

Forrás: marieclaire.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!