Szabad-e egy miniszterelnöknek táncolnia? Na, és akkor, ha nő?

2022. augusztus 24.
A volt amerikai elnököt, Donald Trumpot az elmúlt években több nő is zaklatással vádolta meg, de Trump még a saját lányára, Ivankára is előszeretettel tett szexuális tartalmú megjegyzéseket. Boris Johnson ex brit miniszterelnök sorozatos viszonyaiból fogant szerelemgyerekeinek pontos számát a mai napig homály fedi. Mindez azonban teljesen rendben van. Nincs itt semmi látnivaló, hiszen tudjuk jól, hogy „a férfiak már csak ilyenek”. De hogy Sanna Marin, Finnország női miniszterelnöke táncolni, énekelni, bulizni merészeljen? Ezért a szégyenteljes tettért azonnal le kellett volna mondania. Legalábbis a közvélekedés szerint.
Sanna-Marin

A 36 éves Sanna Marinnak eddig sem volt könnyű dolga. Hiába vezeti az országot 2019 óta, és bizonyította be már számos rendkívüli helyzetben – kezdve a Covid-világjárványtól a jelenleg is zajló NATO-csatlakozásig –, hogy képes megállni a helyét, a neme és az életkora miatt rendszeresen meg kell küzdenie a szexista, nőgyűlölő támadásokkal. Nemi egyenlőség terén bár Finnország úttörőnek számít, a női politikusoknak még egy ilyen – fényévekkel Magyarország előtt járó – államban sincs mindig könnyű dolguk.

Sanna-Marin

A miniszterelnök bulizni mert

A Sanna Marin körüli legújabb botrány néhány nappal ezelőtt robbant ki, miután napvilágot látott egy videó, amin a finn miniszterelnök a barátai társaságában táncol, énekel, bulizik. Marin semmi különösebben megbotránkoztatót nem csinált a felvételen, a kritikusai mégis úgy reagáltak rá, mintha legalább egy főbenjáró bűnt követett volna el, és nem győzték hangoztatni, mennyire méltatlan ez a viselkedés egy miniszterelnökhöz. Többen még azzal is meggyanúsították, hogy biztosan valamilyen illegális szer hatása alatt volt, hiszen tiszta ember másképp nem lenne képes ezekre a táncmozdulatokra…

„Táncoltam, énekeltem, buliztam, legális dolgokat csináltam” – nyilatkozta a videó nyilvánosságra kerülése után Marin, tagadva, hogy drogozott volna, vagy bárki mást látott volna drogozni a buliban. Az újságírók kérdésére, miszerint a rendőrségnek ki kell-e vizsgálnia az ügyet, a miniszerelnök a következőt válaszolta: „Nem tudok róla, hogy történt volna bármi illegális. Így ez aligha rendőrségi ügy.” Marin elmondta, hogy nincs mit titkolnia vagy rejtegetnie, amiatt viszont csalódását fejezte ki, hogy egy ilyen magánjellegű videó nyilvánosságra kerülhetett. „Nekem is van magánéletem és szabadidőm, amit a barátaimmal töltök” – tette hozzá. Hogy a vádaskodásoknak elejét vegye, a miniszterelnök végül önkéntesen alávetette magát egy drogtesztnek, amelynek eredménye igazolta, hogy tényleg nem állt semmilyen illegális szer hatása alatt.

A helyzet iróniája, hogy többek között azok a konzervatív finn politikusok is megtámadták Marint a videó miatt, akik nemrég még az egyik, kiskorú lányok zaklatásával megvádolt, szintén konzervatív  képviselőtársukat vették védelmükbe.

Persze a kritikus hangokkal szemben hamar megjelentek a miniszterelnök támogatói is. Finn nők százai kezdték el megosztani a közösségi médiában a saját bulizós, táncolós videóikat a #solidaritywithsanna hashtag kíséretében.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BBC News (@bbcnews) által megosztott bejegyzés

A szexizmus Finnországban is él és virul

A finn nők relatíve korán, már 1906-ban megkapták a választójogot, így Finnország lett az első európai ország, a világon pedig a második, ahol ez a történelmi lépés megtörténhetett. Az első női minisztert 1926 és 1927 között nevezték ki, ám egészen 1990-ig kellett várni, hogy a nők aránya látványosan növekedni kezdjen a parlamentben. 2000-ben választották meg az ország első női elnökét, Tarja Halonent, majd 2003-ban az első női miniszterelnökét, Anneli Jäätteenmäkit.

Sanna Marin 2011-ben, 25 évesen szállt be a politikai életbe, amikor megmérettette magát egy helyi választáson, ekkor még sikertelenül. 2014-től a szociáldemokrata párt alelnöki tisztségét töltötte be, és mielőtt 2019-ben megválasztották volna miniszterelnöknek, sportminiszterként tevékenykedett. Sanna Marin lett Finnország harmadik női miniszterelnöke (Anneli Jäät-teenmäki és MariKiviniemi után), jelölése idején ráadásul ő volt a világ legfiatalabb kormányfője. Neme és fiatal kora miatt Marin megválasztása nemzetközi szinten is óriási visszhangot kapott, és nem sokra rá olyan magazinok címlapján szerepelt, mint a Vogue vagy a Time. Az újságok egyébként a mai napig előszeretettel értekeznek a miniszterelnökről, különösen annak magánéletéről: nem elég, hogy egy fiatal, női politikusról van szó, a munkája mellett Sanna Marin feleség és édesanya is, továbbá egy azonos nemű szülőpár gyermeke.

Miközben a világ csodájára járt a progresszív finn kormánynak, a miniszterelnök női mivoltán már a beiktatását követően szívesen élcelődött a finn sajtó. A közbeszédben gyakran csak a „rúzsos kabinetként” emlegették Marin koalíciós kormányát, utalva arra az egyesek szerint felháborító tényre, hogy mind az öt kormányzó párt élén női politikus áll. Sőt, 2020-ban egyszer már kirobbant a személye körül egy, a mostanihoz hasonló botrány, miután egy olyan anyag készült vele a Trendi nevű magazinba, amelynek egyik fotóján Marin egy mélyen kivágott fekete blézert viselt – úgy, hogy látszólag csak melltartó volt alatta. Hiába volt nyilvánvaló, hogy a kép egy divatfotózáson készült, a miniszterelnök blézeres látványa sokaknál kiverte a biztosítékot, és az eset óriási sajtóvisszhangot kapott. A támadásokra válaszul akkor is a közösségi médiában született meg egy ellenmozgalom: #ImWithSanna hashtaggel finn nők tömegei posztolták ki fényképeiket hasonlóan mélyen kivágott fekete blézerekben, azt üzenve, hogy a nők öltözködésének semmilyen köze nincs a teljesítményükhöz.

A szexista támadásokról Sanna Marin így beszélt a Vogue-nak két éve adott interjújában: „Minden pozícióban, amit valaha is betöltöttem, mindig a nemem kapta a legnagyobb hangsúlyt – az, hogy fiatal nő vagyok. Remélem, hogy egy nap ez nem lesz már téma többé. A lehető legjobban akarom végezni a munkámat. Nem vagyok se jobb, se rosszabb, mint egy középkorú férfi.”

Miért olyan felháborító egy táncoló női politikus látványa?

Ha táncoló politikusról van szó, a legtöbb embernek biztosan rögtön beugrik Hugh Grant ikonikus jelenete az Igazából szerelem című filmből. A brit miniszterelnök tánca a többi között azért lett a film egyik legemlékezetesebb pillanata, mert emberivé, esendővé, szimpatikussá tette Grant karakterét. De ahogy válogatásában a 444.hu is bemutatta, a politikusok a való életben is előszeretettel engedik ki a gőzt táncolással, és messze nem a 36 éves Sanna Marin volt az első és egyetlen miniszterelnök vagy elnök, aki a kamerák előtt mert bugizni.

De akkor miért pont Marin esete rázta meg ennyire a világot?

Az emberek egy bizonyos részének azt is nehezére esik elfogadnia, hogy egy 36 éves nő, egy kisgyerekes édesanya kompetens miniszterelnöke lehet egy országnak. Számukra már az a tény is rendkívül dühítő tud lenni, hogy a nőknek egyáltalán lehetőségük van hatalmi pozícióba jutni. Ha egy nő vezető pozícióba kerül, (aminek eléréséhez általában már eleve sokkal többet kell letennie az asztalra, mint egy férfinek) fel kell készülnie rá, hogy minden döntését, illetve mozdulatát bíráló tekintetek hada fogja fürkészni, valamint hogy mind a munkájával, mind a magánéletével kapcsolatban sokkal szigorúbb elvárásoknak kell megfelelnie. Egy női politikus gyakorlatilag magát a női társadalmat testesíti meg a rengeteg rárakódott elvárással együtt.

Sanna Marin felhőtlen (egyesek szerint szexi) táncmozdulatai láttán az emberek egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat. Hiszen hogyan is tudna egy nő hatékonyan kormányozni, ha szabadidejében így rázza a csípőjét? A miniszterelnökről készült felvétel beindította azokat a nőgyűlölő sztereotípiákat, amelyek évszázadok óta kitörölhetetlenül élnek a társadalmakban. Egy „rendes nő”, egy anya nem csinálhat ilyet. Semmi keresnivalója nincs az éjszakai életben.

Hogy egy nő zenére táncoljon? Ennél erkölcstelenebbet és felháborítóbbat még nem látott a világ.

Fotó: Getty Images